Η εμπρηστική σεζόν άνοιξε και καλά κρατεί, για μια ακόμα χρονιά. Πέρα από τα ατυχήματα (μπρφχχχ, οκ, λέμε τώρα και καμιά μλκία) -που, τι να κάνεις;-, υπάρχουν φυσικά τα συμφέροντα (όπως οι φωτιές στο Ζευγολατιό, τον Υμηττό ή την Εύβοια).

Αυτό εδώ όμως ξεπερνά αυτά τα στενά και συμβατικά πλαίσια των εμπρησμών. Είναι μια ακόμα απλή απόδειξη ότι στην Ελλάδα η έννοια της κοινωνικής αγωγής δεν υπάρχει ούτε στα λεξικά. Για να το δούμε λίγο: το κράτος απαλλοτριώνει ατομικές ιδιοκτησίες σε μια περιοχή που θεωρήθηκε και χαρακτηρίστηκε Εθνικό πάρκο. Χρειάστηκε λοιπόν, τα ελληνόπουλα να προβούν σε μια πράξη, η οποία συνήθως τους προκαλεί από ναυτία και κομάρες, μέχρι πολλαπλά εγκεφαλικά. Και μάλιστα για ποιον; Για το φυσικό περιβάλλον; Μουαχαχα, καλό.

Αλλά, όπως και να΄χει, το έκαναν, γιατί δεν γινόταν αλλιώς (*). Κατόπιν, το κράτος φαίνεται πως τους αποζημίωσε, αλλά αυτοί θεώρησαν ανεπαρκή την αποζημίωση. Εντάξει, αυτά συμβαίνουν. Τι κάνεις, λοιπόν; Πας στα δικαστήρια, είπατε; Τι λε’ ρε φίλε; Και τι είναι εδώ; Σουηδία ή Ελβετία; Σιγά! Αφού είναι έτσι το κράτος, μία λύση υπάρχει: στάχτη και burberry! Αφού δε μπορώ να το «αξιοποιήσω» εγώ το οικοπεδάκι (που ξέρω πώς να το αξιοποιήσω, αμέ! Τσιμέντο να γίνει!), να μη μπορεί κανένας: το καίω για να μάθουν -και γιατί έτσι γουστάρω!

Πέρα από αντικοινωνική συμπεριφορά, άγνοια, μικροψυχία και ταπεινά εκδικητική διάθεση, η πράξη αυτή μαρτυρά και pure ηλιθιότητα: βλαμμένε Ζακυνθινέ, εσύ θα το βλέπεις καμμένο, σε όλους τους άλλους (και το κράτος) προκαλείς έμμεση και πιο μακροπρόθεσμη ζημιά -αλλά, εσύ ο ίδιος, ηλίθιε, εκεί που είχες δέντρα και δροσιά, θα έχεις λάβρα και ασχήμια.

Είναι σαν εκείνο το ανέκδοτο: επειδή ο βλάχος «επαρχιώτης» δε μπορούσε να πάρει δική του Μερσεντές, έκαψε τη Μερσεντές του γείτονα. Τρίτος Κόσμος -confirmed και με τη βούλα.

__________________
(*) Πιθανότατα θα γινόταν και αλλιώς, για όσους είχαν το σωστό βύσμα, και πιθανότατα κάποιοι το είχαν, εφόσον πολύ κοντά στο Εθνικό πάρκο υπάρχουν κάποια αυθαίρετα. Αλλά αυτό είναι πταίσμα, μπροστά στα υπόλοιπα.