Να κάτι που μου αρέσει με τα βλογς. Πήγα στην Αυστρία και παρακολούθησα το πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο, έγραψα ένα ποστ σχετικά, και λίγες μέρες μετά, λαμβάνω στο email μου την παρακάτω πληροφορία, από έναν άνθρωπο που διάβασε το ποστ:

barenboim_1Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους μαέστρους, ο Daniel Barenboim, [τη συναυλία του οποίου παρακολουθήσαμε την Πρωτοχρονιά], εβραϊκής  καταγωγής, πήρε την παλαιστινιακή υπηκοότητα διαμαρτυρόμενος για τη γενοκτονία στη Γάζα. Πολύ ηχηρό επικοινωνιακό χαστούκι!!!

Η πληροφορία ισχύει απολύτως. Προέρχεται από το αγγλόφωνο ρωσικό RT, απολύτως αξιόπιστο, τουλάχιστον όσο αφορά ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Θα τη βρείτε εδώ, αρκεί να αναζητήσεις το όνομα barenboim. Είναι αποθηκευμένη η είδηση και η συνέντευξη με ημερομηνία 2009-0118, ώρα 12.36. Για την ακρίβεια, εδώ.
 
barenboim-viena-phil-orchΟ Barenboim, που  έχει ως μόνιμο τόπο διαμονής την Αργεντινή,   υπήρξε πολύ φίλος του παλαιστινιακής καταγωγής συγγραφέα και διανοητή E. Said, ο οποίος  «έφυγε» πρόσφατα. Μαζί συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας μιας ορχήστρας νέων  που τα μέλη της θα ήταν ισραηλινοί που όμως αναγνώριζαν το δίκιο των παλαιστινίων, καθώς βέβαια και παλαιστίνιοι κ.ά. άραβες. (Αυτή η ορχήστρα δεν θα είχε καμιά απολύτως σχέση με την πρόσφατη «μαΐμού», την  Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, με διευθυντή τον…… Ασκενάζυ, τον οποίο επέβαλαν ως μαέστρο και στη Φιλαρμονική της Τσεχίας, για πολιτικούς λόγους.) 
 
vpo-barenboim-35

Η ορχήστρα του Barenboim, που λέγεται West-Eastern Divan Orchestra, έχει ήδη εκδώσει το δεύτερο DVD της, ζωντανή συναυλία με 9η.   Αξίζει να σημειώσω ότι η ορχήστρα αυτή, έστω και όχι χωρίς κάποιες εσωτερικές τριβές, ήταν ένας από τους πρώτους φορείς που καταδίκασαν με σαφήνεια και δριμύτητα την πρόσφατη ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο!! Έχει λοιπόν την ιστορία του σε αυτό το θέμα ο μαέστρος, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι αμέσως μετά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία θα άφηνε άναυδο τον κόσμο με μια τέτοια κίνηση.

vienna-phil-barenb1-32Το μέηλ παρατίθεται σχεδόν αυτούσιο, (με ελάχιστες αλλαγές για να μπορεί να λειτουργήσει σαν ποστ). Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον -αλλά θάφτηκε εντελώς-, το έψαξα λίγο παραπάνω και βρήκα:
αυτό, αυτό, αυτό και αυτό.
Ο συντάκτης του μέηλ μάλιστα, με ενημέρωσε και σχετικά συνέντευξη του μεγάλου μαέστρου.