Έχει δίκιο ο Πρωθυπουργός: η βία φέρνει βία. Θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί λίγο νωρίτερα όμως, αν πραγματικά έχει τόσο ειρηνικές και φιλικές διαθέσεις, όσο θέλει να δείχνει. Έπρεπε να το σκεφτεί πριν να αμολήσει τα μαντρόσκυλα στους δρόμους με εντολές να καταστείλουν και να ψεκάσουν ό,τι κινείται και αναπνέει. Κι ίσως ακόμα νωρίτερα, όταν αποφάσιζε να ασκήσει βία στο «καλάθι της νοικοκυράς» που με τόση ζέση υπερασπιζόταν άλλοτε ο μακαρίτης ο μπαμπάς του.

Αναρωτιέμαι αν ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν, γιατί για μένα είναι βίαιο να σου αφαιρούν το 20% του εισοδήματός σου χωρίς καν μια πειστική δικαιολογία, χωρίς να σε διαβεβαιώνουν τι θα κάνουν με τα λεφτά ΣΟΥ. Και μάλιστα τη στιγμή που κάνουν νέες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας και δίνουν έκτακτα επιδοματάκια στη Βουλή. Πόσο προκλητικότερη βία πια; Είναι βία να σου λένε ότι από τώρα και στο εξής θα ζεις με λιγότερα, και κάνε τα κουμάντα σου ρε φίλε (τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς ζούσες με έναν από τους χαμηλότερους μισθούς της ευρωζώνης). Κι ακόμα χειρότερα να ξέρεις πως πληρώνεις το δικό τους λογαριασμό από σαμπάνιες και χαβιάρι. Δλδ μόνο σε μένα φαίνεται λογικό ότι μετά από κάτι τέτοιο ο κόσμος (ο αληθινός κόσμος, ο διπλανός μου, όχι οι κουκούλες και τα ανεγκέφαλα) θα τα πάρει στο κρανίο;

Κι αν υποθέσουμε ότι καταπίνουμε το παραμύθι των «αναγκαίων μέτρων», του «κόμπου έφτασε στο χτένι», της «κοινωνικής συναίνεσης για το εθνικό συμφέρον» (λολ) και όλα αυτά τα καλογραμμένα -ας το καταπιούμε χάριν της συζήτησης.

Δεν είναι συνταγματικά κατωχυρωμένη σε αυτή τη χώρα η διαφωνία; Κι αν οι εργαζόμενοι διαφωνούν με τις περικοπές των μισθών τους, άλλον τρόπο από την απεργία και τη διαδήλωση έχουν; Όχι, γιατί άμα έχουν, να μου το πείτε κι εμένα. Διαφωνούν λοιπόν οι εργαζόμενοι και απεργούν. Και κατεβαίνουν στο δρόμο. Και είναι πάνω από 200 χιλιάδες (να τα λέμε αυτά) μόνο στην Αθήνα. Και προφανώς η κυβέρνηση έχει φροντίσει να αμολήσει τα μαντρόσκυλά της ντοπαρισμένα και με εντολές «άμεσης και αποτελεσματικής καταστολής, χωρίς πολλά-πολλά». Προφανώς. Και κάνει για παράδειγμα αυτά αυτά.

Γιατί αυτό είναι σαφέστατα ωμή και τυφλή βία.

Αυτό τι είναι;

Και αυτό;

Προφανώς η Κυβέρνηση τρόμαξε, γιατί ο κόσμος δεν ήταν μόνο πολύς, ήταν και θυμωμένος και αποφασισμένος. Και προφανώς θα μετέλθει κάθε μέσου προκειμένου να επιβάλει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται δυο-τρία πράματα να είναι καθαρά:

  • Όποιοι κι αν ήταν οι μάγκες που έβαλαν τη φωτιά στη Μάρφιν (και μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ), το γεγονός παραμένει πως αυτοί είναι δολοφόνοι. Αν ήταν πληρωμένοι ή απλά ηλίθιοι λίγη σημασία έχει. Αυτοί είναι οι δολοφόνοι –όχι ο κόσμος που συμμετείχε στην πορεία. Μπορούμε να μιλήσουμε και για τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας βέβαια, όπως τον εργοδότη που αφήνει μια τέτοια μέρα ανοιχτή μια τράπεζα μες τη Σταδίου και που ενδεχομένως έχει τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους για να μην απεργήσουν. Τον εργολάβο που λάδωσε την πολεοδομία κι έτσι το κτήριο δεν είχε σωστές προδιαγραφές πυρόσβεσης κλπ. Όλα αυτά είναι τελικά οι πολλές όψεις του ίδιου νομίσματος: του νομίσματος που υπάρχει για να αβγαταίνουν με γεωμετρική πρόοδο τα κέρδη (της κάθε Μάρφιν).
  • Νομίζω πως είναι αυτονόητο πως όποιος είναι απεργοσπάστης δεν του αξίζει ο θάνατος. Νομίζω πως είναι αυτονόητο πως ο καλύτερος τρόπος να πείσεις κάποιον να απεργήσει και να κατέβει σητν πορεία, δεν είναι να τον περιλούσεις με βενζίνη και να του ρίξεις ένα αναμμένο σπίρτο. Αλλά έτσι όπως έρχονται τα πράματα, πρέπει να υπενθυμίζουμε και τα αυτονόητα.
  • Η ουσία είναι πως η Κυβέρνηση πάει να περάσει τα μέτρα στη ζούλα και μάλιστα παρά τις χτεσινές κινητοποιήσεις και τα παρατράγουδα. Την ίδια ώρα που έξω από τη Βουλή θα διαδηλώνει και πάλι ο κόσμος. Προφανώς δεν είναι καθόλου νομιμοποιημένη η Κυβέρνηση να το κάνει. Προφανώς η κοινωνική συναίνεση υπάρχει μόνο στα πιο ωραία όνειρα του Πρωθυπουργού. Αυτό θα ενισχύσει τον δυναμισμό του κόσμου παρά τα χτεσινά με τη Μάρφιν; Όπως και να’χει, ας είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους υπερθεματίζουν του γεγονότος ότι «η Κυβέρνηση δεν χαίρει νομιμοποίησης αλλά οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφή» -άρα τι;

Άρα τι, γενικώς; Αν όχι τώρα, πότε;

[οι φωτογραφίες είναι από την Ελευθεροτυπία και το Έθνος].

P.S.

The situation in Athens is very tense at the moment – people are pausing and reflecting on what has happened.

Some people think that the deaths of the bank workers will have the impact of dampening down the protests because people will think that losing human lives is not worth it. But there are others who believe that this is the start of a social explosion.

This is a very volatile country.

If the outside markets look at Greece and think it is about to collapse, it may become a self-fulfilling prophecy.

από εδώ.