05-1024-tm.jpg

Στην Ανατολική Γερμανία, πριν την Περεστρόικα, ένας Υπουργός ερωτεύεται μια ηθοποιό και ζητά από την Stasi να παρακολουθήσει τον συζυγό της, έναν θεατρικό συγγραφέα, προκειμένου να βρει τρόπο να τον ενοχοποιήσει και να έχει το πεδίο κατάκτησης του αντικειμένου του πόθου του ελεύθερο. Ο υπάλληλος της Stasi στον οποίο ανατίθεται το θεάρεστο τούτο έργο, άδολος υποστηρικτής του καθεστώτος, αρχίζει να προστατεύει τον συγγραφέα και την γυναίκα του, όταν αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο αυτοί παρακολουθούνται. Το τραγικό τέλος, όμως, είναι αναπόφευκτο -και για τους πρωταγωνιστές της ταινίας και για την Ανατολική Γερμανία.

leben_anderen_0011.jpg

Εξαιρετική ταινία, χαμηλότονη και χωρίς διάθεση προπαγάνδας.Τα γεγονότα παρουσιάζονται με τρόπο απλό και λυρικό, η σκηνοθεσία του Florian Henckel εμβαθυνει στους χαρακτήρες και οι ηθοποιοί είναι όλοι εκλεκτοί. Αποκάλυψη ο Ulrich Muehe, ο ίδιος θύμα της Stasi, παρακολουθούμενος από την γυναίκα του.

Πολυ ευχάριστα με εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι σκηνές βίας και οι συναισθηματικές εξάρσεις ήταν ελάχιστες -αν και θα μπορούσαν αν είναι περισσότερες. Πολύ όμορφη μουσική, πολύ λιτά πλάνα, η ταινία σαφώς επικεντρώνεται στο θέμα της και στους χαρακτήρες και με πολύ επιτυχημένο τρόπο.

Ήδη από το Gegen die Wand και το Goodbye Lenin, είχε διαφανεί η αναγέννηση του Γερμανικού κινηματογράφου, και είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι συνεχίζεται.

Αν δεν την έχετε δει, να μην την χάσετε!

(επειδή δεν παρακολούθησα, το Όσκαρ το πήρε, ή πάλι μλκς κάνανε τα αμερικανάκια; ας με φωτίσει κάποιος!)