Ετικέτες

, , , ,

Καλεμαγκντάν: ή θέα προς το σημείο που ο Σάβας ενώνεται με το Δούναβη

Καλεμαγκντάν: ή θέα προς το σημείο που ο Σάβα ενώνεται με το Δούναβη

Ήταν η δεύτερη φορά που βρέθηκα στο Βελγράδι και είμαι πλέον σίγουρη πως, όσες φορές κι αν πάω, το ίδιο θα ενθουσιάζομαι. Δεν είναι μόνο τα προφανή: ο πανέμορφος λόφος του Καλεμαγκντάν με το φρούριο και την απίστευτη θέα στο σημείο που ενώνονται ο Σάβας με το Δούναβη, οι όμορφοι πεζόδρομοι και τα στενά του κέντρου, η ανοιχτωσιά, οι μεγάλοι δρόμοι και η ευρυχωρία, η οπτική πρόσβαση στον ουρανό, οι όμορφες βόλτες στα στενά και η κουκλίστικη Σκανταρλίγια. Είναι η αύρα της πόλης. Είναι που σε όποια γωνιά κι αν στρίψεις θα σε περιμένει μια έκπληξη. Είναι κυρίως οι πρόσχαροι, χαμογελαστοί, χαρούμενοι, φιλόξενοι, όμορφοι άνθρωποι.

Δε χρειάζεται να σου προτείνω τι να κάνεις αν βρεθείς στο Βελιγράδι. Να πας οπωσδήποτε στο Καλεμαγκντάν και στο Τασμαϊντάν (το καφενείο του πάρκου είναι ιδανικό για μια παύση, αν σε έχει φάει το περπάτημα και η ορθοστασία και χρειάζεσαι λίγο να ξαποστάσεις). Να περπατήσεις στην Τεραζίσκα, για να θαυμάσεις το ανακάτεμα αρ νουβώ και κυβικής 60s αριχτεκτονικής.

IMG_0020

Στο βάθος, ο πύργος όπου σκότωσαν το Ρήγα Φερραίο, σύμφωνα με το θρύλο

Να πας οπωσδήποτε να δεις το βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ Υπουργείο Άμυνας, αν το προλάβεις (πρόκειται να το επισκευάσουν ή να το αναστηλώσουν), γιατί πρέπει να δεις το ζωντανό αποτέλεσμα της βαρβαρότητας του πολέμου, που στέκεται εκεί 16 χρόνια μετά τον φριχτό πόλεμο.

Να περπατήσεις τη Σκανταρλίγια, όχι μόνο την οδό Σκανταρσκα, αλλά και τα γύρω στενά. Εκεί να πιεις και καφέ η ποτό. Στο Red Bar μπορεί να πετύχεις και τις γάτες του μαγαζιού να γουργουρίζουν στα καθίσματα (σε αυτή την περίπτωση να πας να κάτσεις αλλού 😉 ).

Stari Grad

Το πιο σημαντικό που έχει να κάνει κανείς όμως σε αυτήν πανέμορφη πόλη με τον πολύ δικό της αέρα και χαρακτήρα, είναι να αφεθεί στην αύρα της. Και να ακούσει τις συμβουλές που θα του δώσουν οι ντόπιοι. Και τα δύο οδηγούν σε πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Έχω παραδείγματα:

Γυρίζοντας χωρίς συγκεκριμένο σκοπό στου δρόμους του Stari Grad, πετύχαμε μια γκαλερί που δεν είχε ανοίξει ακόμα. Δυο παιδιά ήταν απ’έξω και καπνίζανε. Ρωτήσαμε αν μπορούμε να μπούμε, μας είπαν ναι, η κοπέλα μας έκανε και ξενάγηση και μας κάλεσε και στο πάρτυ που θα έκαναν το ίδιο βράδυ. Δεν πήγαμε, αλλά δεν έχει σημασία.

Skadarska

Skadarska

Ψάχνοντας πού να πάμε για φαγητό, και ενώ προσπαθούσαμε να βγάλουμε άκρη στο χάρτη μας, μας ρωτά ένας ντόπιος αν μπορεί να μας βοηθήσει. Του είπαμε τι ψάχναμε και πού σκεφτόμασταν να πάμε και μας είπε καλύτερα να πάμε σε ένα άλλο μέρος, σε κάτι σκαλάκια κοντά στον καθεδρικό. Η ταβέρνα λέγεται Stepenice (=σκαλάκια) και έχει δύο αίθουσες, στις δυο πλευρές των σκαλοπατιών. Μπήκαμε στο χώρο από όπου ακουγόταν η μουσική και βρεθήκαμε στο ιδιωτικό γλέντι που έκανε μια οικογένεια για τα βαφτίσια του μωρού τους: οι άνθρωποι δε μας άφηναν να φύγουμε, μας κεράσανε κρασί ρακή (μα τι λάπσους!) και διαφόρων ειδών πιτάκια, μας έβαλαν να χορεψουμε μαζί τους και έτσι είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε (για ακόμα μια φορά) πως οι Σέρβοι είναι θεότρελοι και πως οι ταινίες του Κουστουρίτσα δεν είναι υπερβολή, είναι βγαλμένες απ’τη ζωή.

Τεραζίσκα

Τεραζίσκα

Υποθέτω πως όταν στη συλλογική σου μνήμη, αλλά και στην πρόσφατη προσωπική, έχεις βιώσει όλες αυτές τις τραγωδίες, μάλλον το φιλοσοφείς το πράγμα και εκτιμάς την αξία που έχει να κάνεις όμορφη την κάθε σου μέρα, με όσα μέσα (υλικά και ό,τι άλλο) διαθέτεις. Το Βελιγράδι δεν είναι πλούσιο. Οι άνθρωποι δεν ζουν εύκολα και η κατάσταση στη χώρα απέχει πολύ από το να είναι ρόδινη. Αλλά οι Σέρβοι το παλεύουν και είναι φανερό πως ζουν όσο πιο καλά μπορούν -ίσως και καλύτερα από όσο μπορούν.

Τι Υπουργείο Άμυνας που βομβάρδισε το ΝΑΤΟ το 1999

Το Υπουργείο Άμυνας που βομβάρδισε το ΝΑΤΟ το 1999

Δυο τελευταίες σημειώσεις: όταν έρχεσαι από το βροχερό βορρά, είνα αδύνατο να μην παρατηρήσεις το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής, κρύο αλλά ξηρό, με ατμόσφαιρα υγιή και ευχάριστη.
Κι ακόμα, είναι μάλλον κοινοτυπία και είναι σίγουρα πασίγνωστο, αλλά δε γίνεται να μην αναφέρω πως η σέρβικη κουζίνα είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν (πολύ κρέας! αλλά και καϋμάκ και καταπληκτικοί φούρνοι με δεκάδες καλούδια, μπουρέκ και κίφλες και πίτες και… μνιαμ!) και πως η σέρβικη ρακή (που φτιάχνεται από δαμάσκηνα, βερύκοκα ή μήλα, αλλά και ψημένη με μέλι) είναι απλά νέκταρ!

IMG_0028* Beograd σημαίνει «λευκή πόλη», ονομάσια που της δόθηκε από τα λευκά τείχη που την προστάτευαν