Ετικέτες

, ,

Πριν από τρία χρόνια, έπαθα εξάρτηση με τον Επιβάτη. Το Δέκα ώρες δυτικά το διάβασα ήδη (κυκλοφόρησε πριν από δέκα μέρες, νομίζω) και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα -και όχι επειδή ο Γιώργος Γλυκοφρύδης είναι φίλος μου, αλλά επειδή είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας που γράφει με πάθος, ενώ τα βιβλία του διαβάζονται μονορούφι.

Το καινούριο, λοιπόν, πόνημα του Γιώργου είναι μια παράξενη, περίπλοκη ιστορία που εκτυλίσσεται στο πλαίσιο εξήντα χρόνων, σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές χώρες. Με το γνώριμο κινηματογραφικό του ύφος, ψάχνει -κυριολεκτικά- τις πιο μαύρες και ξεχασμένες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τις βγάζει βόλτα στη λεωφόρο Νίκης, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τις κερνάει ποτά στα καλύτερα μπαρ, υπό τους ήχους της πιο ροκ μουσικής και τελικά τις αποκαλύπτει χωρίς κανένα δισταγμό, όσο σκοτεινές κι αν είναι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μια -όχι και τόσο κλασική- ερωτική ιστορία μπερδεύεται και σκοντάφτει σε προδοσίες, απόρρητα, μυστικά και ερωτηματικά. Ο δρόμος προς την κάθαρση είναι γεμάτος στροφές και σκαμπανευάσματα, ενώ η λύση δεν είναι ακριβώς happy end, αλλά έχει (;) μια πικρή γεύση δικαιοσύνης.

Πέραν της συναρπαστικής πλοκής και της κινηματογραφικήες (αγχωτικής) γραφής, το αξιοθαύμαστο είναι πως ο Γιώργος έχει καταπιαστεί ουσιαστικά με το θέμα, έχει ρίξει μπόλικο διάβασμα και έχει στήσει την ιστορία του σε στέρεα βάση.

Να το διαβάσετε, κατά προτίμηση βράδυ, με χαμηλό φωτισμό, πίνοντας τζιν και ακούγοντας Joy Division.

Κι όσοι είστε στην Αθήνα, να πάτε αύριο στον Ιανό:

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 20:00
IANOS Σταδίου 24

«ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΔΥΤΙΚΑ», εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Θα μιλήσουν:
ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας
η δημοσιογράφος Κική Πετρίτη
ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς

Είσοδος ελεύθερη

Έγραψε σχετικά και ο Δημήτρης Μαμαλούκας.

update:

Εδώ μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος. [Thx Παπί!]

Advertisements