[Χάππι, αργώ αλλά δεν ξεχνώ!]


Χτες που είχε ωραία μέρα, ζέστη και ήλιο, κάναμε μια όμορφη και μεγάλη βόλτα στο ωραίο Βρυξελλοχώρι. Η βόλτα και διάφορα events που παίζουν αυτές τις μέρες στο χωριό μας, μάς έβγαλε στο Κανάλι (de Kanal). Το Κανάλι είναι ό,τι έχει απομείνει από το ποτάμι Σεν του Βρυξελλοχωρίου. Το ποτάμι δεν μπαζώθηκε ακριβώς όπως ο Κηφισός, αλλά πλέον το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο και χρησιμεύει στο δίκτυο αποχέτευσης (όχι, δε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, τι νομίζατε;). Υποτίθεται πως τα λύμματα που πέφτουν στο Κανάλι είναι καθαρισμένα και περασμένα από βιολογικό καθαρισμό. Δεν το αποκλείω, ψάρια πάντως δεν έχει το Κανάλι -κι αν είχε, δε νομίζω να ρίσκαρα να τα δοκιμάσω προσωπικά.

Γενικά, όσοι ξέρετε από ποταμάκια της Δυτικής Ευρώπης, θα φαντάζεστε ρομαντικές βόλτες, βαρκάδες, δεντράκια, καφετέριες δίπλα στην όχθη, φολκόρ μπάντες, ποδηλατάδες και τέτοια. Άκυρο. Σκεφτείτε τον Κηφισσό χωρίς την Εθνική και είστε περίπου μέσα. Στις όχθες του Καναλιού εκτείνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής ζώνης της πόλης, αλλά και το εμπορικό λιμάνι της. Το τοπίο μοιάζει με περιοχές όπως του Ρέντη ή της λεωφόρου Καβάλας (ή της Σίνδου για τους αναγνώστες από το βορρά). Αλλά, όταν έχει ήλιο στο Βρυξελλοχώρι, όλα είναι όμορφα, η ζωή χαμογελά και λεπτομέρειες όπως τα ντοκς, τα φουγάρα και η Peugeot απλά εξαφανίζονται.

To Βρυξελλοχώρι μας είναι λίγο αντιφατική πόλη. Αν, με αφετηρία αυτό το σημείο περιπλανηθείς λίγο πιο πέρα, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις, μπορεί να βρεθείς σε μια από τις τουρκογειτονιές του Σκάρμπεκ, στο φλαμανδόφωνο θύλακα της κατά τα άλλα γαλλόφωνης πρωτεύουσας (Σπέκυ! 😉 ), σε κάποιο αραβομαχαλά του Μόλενμπεκ ή του Άντερλεχτ ή, αν έχεις όρεξη για πολύ περπάτημα, κοντά στα θερινά ανάκτορα του βασιλιά (γιατί είμαστε και βασίλειο, μην ξεχνιέστε!).

Τέλοσπαντων, μέσα σε αυτή την κατά κοινή ομολογία άσχημη περιοχή, υπάρχουν δυο ενδιαφέροντα spots: αυτό και αυτό. Επίσης, στα πλαίσια του περισινού έτους Κόμικ, δημιουργήθηκαν εκεί κοντά στο εργοστάσιο της Πεζώ, οι τοιχογραφίες που βλέπετε στις φωτογραφίες! Κι ακόμα, τέτοια εποχή, εγκαινιάζονται οι προτεινόμενες διαδρομές γνωριμίας της πόλης, που συνδυάζουν βόλτα με πλεούμενο και με ποδήλατο. Η εκκίνηση γίνεται ακριβώς από αυτό το σημείο.

Η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς το Βρυξελλοχώρι είναι αναμφίβολα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. 🙂