η αφίσα της ταινίας

Το Μόλενμπεκ είναι μια γειτονιά των Βρυξελλών. Σε τι διαφέρει το Μόλενμπεκ από τις άλλες συνοικίες; Είναι αυτό που κάποιοι θα ονόμαζαν «γκέτο». Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις γειτονιές όπου είναι εγκαταστημένοι πολλοί μετανάστες, κυρίως από τις αραβικές χώρες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια σημαντική «παραφιλολογία», περί «επικίνδυνης συνοικίας» και πληθώρας άεργων νεαρών (κυρίως δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών) που ζουν παρασιτικά εκμεταλλευόμενοι το βέλγικο κράτος. Η παραφιλολογία είναι γνωστή και θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζοντας μερικά επίθετα και εθνικότητες.

Ο Nabil Ben Yadir είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μόλενμπεκ και η μαμά του τον έμαθε από μικρό να αγαπάει το σινεμά. Η μαμά του είχε ένα παράπονο: ότι στις ταινίες, συνήθως, οι ομοεθνείς της ήταν πάντα οι κακοί, οι τεμπέληδες και οι απατεώνες. Ο Nabil λοιπόν, αποφάσισε να κάνει μια ταινία, που να παρουσιάζει την πραγματικότητα του Μόλενμπεκ στις αληθινές της διαστάσεις, με τα θετικά και τα αρνητικά. Θέλησε να δείξει πως ναι, υπάρχουν πολλοί αργόσχολοι νεαροί άραβες στις «κακόφημες» συνοικίες των Βρυξελλών. Αλλά, γιατί; Πόσο από μερίδιο της ευθύνης είναι δικό τους και τι ρόλο παίζουν τα κλισέ; Υπάρχει τρόπος να ξεφύγει ένας τέτοιος νεαρός από τη μοίρα που έχει προκατασκευαστεί γι’αυτόν πριν καν από τη γέννησή του;

Ο Nabil πάνω από όλα πάντως, έφτιαξε μια απολαυστική κωμωδία, με όλα τα απαραίτητα συστατικά για να είναι επιτυχημένη: χιούμορ, καταστάσεις, γκριμάτσες, ρομάντζο, λίγο δράμα, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και έξυπνοι διάλογοι. Παράλληλα, κάνει ένα σχόλιο για τις μικρές κοινότητες των μεταναστών (αράβων στο Βέλγιο εν προκειμένω), χωρίς να τους χαρίζεται, παρουσιάζοντάς τους στις αληθινές τους διαστάσεις, με τα όμορφα και με τα αρνητικά τους. Δεν χαρίζεται φυσικά ούτε και στους ντόπιους (Βέλγους).

εν δράσει

Είναι αλήθεια πως η ταινία είναι πιο εύληπτη για κάποιον που ζει ή έχει ζήσει στο Βέλγιο (ή έστω στη Γαλλία). Με μια σύντομη διαδικασία αφαίρεσης πάντως, οι Barons θα μπορούσαν να είναι οποιοδήποτε μετανάστες σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Ψάξτε τους!

Advertisements