Και ποιος δεν θυμάται τον «Άνθρωπο της βροχής«; Αν μη τι άλλο, η ερμηνεία του Χόφμαν είναι σίγουρα αξέχαστη, όσο και αν η ταινία διέθετε ένα σωρό αμερικάνικα κλισέ. Σαφέστατα πρόκειται για μια από τις πολύ καλές στιγμές του αμερικάνικου κινηματογράφου.

Μια ταινία, όμως, δεν είναι απαραίτητα η τελική μορφή ενός σεναρίου. Είκοσι χρόνια μετά, η ταινία που χάρισε ένα όσκαρ στον Χόφμαν (και κατέστησε τον Τομ Κρουζ αποδεκτό ηθοποιό), γίνεται θεατρική παράσταση στο Βέλγιο!

Damien Gillard

Damien Gillard

Πήγαμε να δούμε την παράσταση από καθαρή περιέργεια. Προσωπικά, περίμενα ένα μελόδραμα, μια πιστή αναπαραγωγή της ταινίας, γεμάτη κλισέ, συγκινησιακή φόρτιση (το θέμα έτσι κι αλλιώς προσφέρεται για κατανάλωση πολλών χαρτομάντηλων) και γενικόλογα κλαψιάρικα ηθικοπλαστικά.

Damien Gillard και Maria Del Rio

Kι όμως! Χάρη στη σκηνοθεσία του Michel Kacenelenbogen, το μόνο που θυμίζει την ταινία είναι το σενάριο. Ακόμα κι αυτό, βέβαια, έχει διαφοροποιηθεί σε αρκετά σημεία, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει η θεατρική εκδοχή. Αλλά κι επειδή, προφανώς, ήταν επιλογή του σκηνοθέτη να μην επικεντρωθεί στον εντυπωσιασμό του συναισθηματισμού, αλλά στον τονισμό των στοιχείων που μοιράζονται ο «φυσιολογικός»  Τσάρλι με τον αυτιστικό αδερφό του, και στην σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους και τους βοηθά να εξελιχθούν και ενδεχομένως να «βελτιωθούν».

Jean-Michel Balthazar

Πολύ καλά έκανε ο σκηνοθέτης και διάλεξε τα απλούστερα και ψυχρότερα δυνατά σκηνικά. Ακόμα, πολύ πετυχημένη ήταν η επιλογή των cut/σύντομων σκηνών, η αλληλοδιαδοχή των οποίων θυμίζει μοντάζ -η αφετηρία άλλωστε είναι η μεγάλη οθόνη.

Η διάρκεια της παράστασης είναι μεγαλούτσικη (2 ώρες γεμάτες), αλλά το θερμό χειροκρότημα στο τέλος αποδείκνυε πως όλοι την ευχαριστήθηκαν πολύ. Πιθανότατα το περισσότερο χειροκρότημα πήγαινε στον Jean-Michel Balthazar, τον εντυπωσιακό Raymond-Rainman, που κατάφερε να αποστασιοποιηθεί από την ερμηνεία του Hoffman, αποδίδοντας το ρόλο με το δικό του τρόπο το ρόλο, πειστικά, άμεσα, απλά και ευθέως, χωρίς «καρικατούρες».

Jean-Michel Balthazar και Damien Gillard

Όσοι είστε στο Βρυξελλοχώρι ως το τέλος του Δεκέμβρη, προλαβαίνετε. Μπορείτε μάλιστα να δοκιμάσετε και μια διαφορετική «Παραμονή Πρωτοχρονιάς«.

δώ η κριτική της Soir.

Advertisements