Οι Γάλλοι αναρωτιούνται αυτή την εποχή* αν θα έπρεπε να τυπώσουν πάνω στα πακέτα των τσιγάρων (των οποίων η τιμή δεν σταματά να ανεβαίνει), τη φωτογραφία ενός καπνιστή πληγέντος από τον καρκίνο ή του πνεύμονά του. Η εντύπωση που θα προκληθεί θα δρα αρκούντως αποτρεπτικά, ώστε να αποθαρρύνει τους επίδοξους καπνιστές ή να μειώσει την συχνότητα των εισπνοών από τους εξαρτημένους του Jean Nicot (1530-1600). Πριν από μερικά χρόνια, η εμφάνιση της λεζάντας «Το κάπνισμα σκοτώνει» ήταν το πρώτο βήμα.

Η ιδέα της φωτογραφίας δεν είναι κακή και θα μπρούσε να γεννήσει μερικές ακόμα. Να τυπώσουμε, για παράδειγμα, πάνω στα πακέτα με καραμέλες, φωτογραφίες από χαλασμένα δόντια, και στις ετικέτες των μπουκαλιών μπίρας ή ουΐσκυ εικόνες από θύματα τροχαίων δυστυχημάτων που ψυχορραγούν.

Σε κάθε πλαστική συσκευασία, κάθε αλουμινένιο κουτάκι, κάθε μπουκάλι μεταλλικού νερού, φωτογραφίες από χωματερές όπου συσσωρεύονται εις τους αιώνας των αιώνων τα απόβλητα της υπερκαταναλωτικής μας κοινωνίας. Στα μπλουζάκια, τα κασκετάκια και τα αθλητικά μας παπούτσια, θα μπορούσαμε να βάλουμε τα πορτραίτα παιδιών-σκλάβων που, φυλακισμένα μέσα σε σκοτεινά υπόγεια κάπου στην Ασία, με αντάλλαγμα μερικά λεπτά του ευρώ, ράβουν με τα μικρά τους δάχτυλα τα ρούχα που εμείς θα φορέσουμε λίγες μόνο φορές, προτού τα πετάξουμε, γιατί δεν είναι πια της μόδας.

Θα έπρεπε ακόμα να αποτυπώσουμε σε κάθε λίτρο βενζίνης την φωτογραφία ενός γλάρου πνιγμένου σε μια πετρελαιοκηλίδα· σε κάθε βαρέλι πετρελαίου μια εικόνα που να δείχνει περιοχές πλυμμηρισμένες από τους ωκεανούς που ξεχειλίζουν, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη· ή ακόμα μια άλλη που να παρουσιάζει λαούς βασανισμένους από πολέμους, των οποίων ο μόνος στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός σε πετρέλαιο για τις πιο πλούσιες και εγωιστικές χώρες του κόσμου.

Με συγχωρείτε, εκνευρίζομαι.

Στην τελική, ίσως η καλύτερη λύση να ήταν πολύ απλά, να τυπώσουμε σε όλα τα χαρτονομίσματα την εξής προειδοποίηση: «Μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανθρωπότητα«.

Philippe Geluck (μετάφραση: Κροτ)

_________________________________________

lechat

Ο Philippe Geluck είναι Βέλγος σκιτσογράφος και κωμικός, γνωστός στην Ελλάδα κυρίως χάρη στον διάσημο Γάτο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Geluck se lâche» (Ο Geluck εκτός ελέγχου -σε ελεύθερη απόδοση), όπου δημοσιεύονται συγκεντρωμένα πολλά από τα χρονογραφήματα που έχει γράψει τα τελευταία χρόνια, καθώς και σκίτσα του.

=====================================
*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Soir μερικά χρόνια νωρίτερα, προτού η αντικαπνιστική υστερία εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τα γνωστά -υποκριτικά- αποτελέσματα.

le_chat_de_philippe_geluck

Advertisements