Η πρωθυπουργική κατοικία στο Ρέυκιαβικ

Η πρωθυπουργική κατοικία στο Ρέυκιαβικ

Έχοντας υπόψην ότι πρόκειται για την πιο «πρόσφατα δημιουργημένη» χώρατου πλανήτη, για ένα νησί με έντονη γεωλογική δραστηριότητα και πολλά μοναδικά στον κόσμο φαινόμενα, σίγουρα ξεκινάς για την Ισλανδία, περιμένοντας πως ό,τι δεις θα είναι για πρώτη φορά. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν μια από τις πλουσιότερες και ακριβότερες χώρες του κόσμου -όχι πια. Προσπαθείς να φανταστείς αν τα σημάδια της κρίσης θα είναι φανερά, πώς μπορούν 300 χιλιάδες άνθρωποι να είναι αυτάρκεις, ζώντας σε μια τόσο άγονη και αφιλόξενη γη.

Το Κοινοβουλιο Άλθινγκ στο Ρευκιαβικ

Το Κοινοβουλιο Άλθινγκ στο Ρευκιαβικ

Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του νησιού είναι καλυμμένο με παγετώνες, χιόνια για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και λάβα. Και κάτω από μια παγωμένη και άγονη επιφάνεια, με πολύ χαμηλή βλάστηση (όπου αυτή υπάρχει), να ξέρεις πως γίνεται… ο χαμός: πως η γη βράζει, κυριολεκτικά. Παντού υπάρχουν αναθυμιάσεις αερίων που προέρχονται από τα έγκατα της γης, ενώ η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε πριν από μόλις 25 χρόνια και η λάβα κάλυψε πολύ μεγάλο μέρος του. Η γεωγραφία αλλάζει ακόμα και σήμερα, αφού υπάρχουν νησάκια στα πέριξ που αναδύθηκαν μόλις πριν από 30 χρόνια.

Ομαδικος...βιασμος αθώας παπιας στη λιμνη Tjiörn στο Ρευκιαβικ

Ομαδικος...βιασμος αθώας παπιας στη λιμνη Tjiörn στο Ρευκιαβικ

 Το νησί ήταν γνωστό και στους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το αποκαλούσαν Θούλη. Πολλά παράξενα έχουν συμβεί σε αυτόν τον τόπο, όπου οι Νορβηγοί κατέφυγαν για να αποφύγουν τη βαριά φορολογία και την απολυταρχία και ανακατεύτηκαν με τους Κέλτες.

Αναμνησεις μιας κοινωνικης αναταρχης - Ρευκιαβικ

Αναμνησεις μιας κοινωνικης αναταρχης - Ρευκιαβικ

Εδώ ιδρύθηκε το πρώτο Κοινοβούλιο στη μετά Χριστόν εποχή, το 930. Το ονόμασαν Άλθινγκ και οι πρώτες του συνεδριάσεις λάμβαναν χώρα στην ύπαιθρο. Σήμερα, εξακολουθεί να ονομάζεται με τον ίδιο τρόπο και στεγάζεται σε ένα ταπεινό σπιτάκι στην κεντρική πλατεία του Ρέυκιαβικ. όπως και η πρωθυπουργική κατοικία που είναι μια πρώην φυλακή.

Η θεα απο την Hallgrimskirkja -Ρευκιαβικ

Η θεα απο την Hallgrimskirkja -Ρευκιαβικ

Στο Ρέυκιαβικ μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολλά ενδιαφέροντα μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καφέ, εστιατόρια και μπαρ, αλλά και μια αγορά εμπνευσμένη από τις πιο σύγχρονες τάσεις του design. Οι Ισλανδοί είναι φιλόξενοι και πολύ εξυπηρετικοί και χαμογελαστοί, με εκείνο τον ιδιαίτερο ήπιο σκανδιβαβικό τρόπο. Αγαπούν πολύ τη μουσική και εκφράζονται πολύ από την ζωγραφική. Γενικά, οι τέχνες αποτελούν αγαπημένες ασχολίες τους.

Ιλουστρασιον γκραφιτι στο Ρευκιαβικ

Ιλουστρασιον γκραφιτι στο Ρευκιαβικ

Ενδιαφέροντα tips: το Ιστορικό μουσείο (πολύ μεγάλο, καλά οργανωμένο και στημένο εμπλουτισμένο με διαδραστικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες), το Σπίτι του Πολιτισμού που φιλοξενεί την έκθεση των saga χειρογράφων /έκθεση κινηματογράφου / φωτογραφίας / μοντέρνας τέχνης / πλούσια βιβλιοθήκη,το σπίτι του νομπελίστα Halldor Laxness.

Thingvellir

Thingvellir - η λιμνη

Στο Ρέυκιαβικ επιβάλλεται μια βόλτα στο εντυπωσιακό λιμάνι, τη μεγάλη λίμνη πίσω από την κεντρική πλατεία και στο λόφο της τεράστιας και επιβλητικής Hallgrimskirkja, μιας θεόρατης εκκλησίας με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα.

Geysir

Geysir

Αντίθετα προς την κοινή προκατάληψη, το κλίμα της Ισλανδίας δεν είναι «πολικό», αλλά μοιάζει με των άλλων σκανδιναβικών χωρών, χάρη στην επίδραση του Γκόλφστρημ. Πάντως μια ισλανδική παροιμία λέει πως «αν δεν σου αρέσει ο καιρός, περίμενε 15 λεπτά», υποδηλώνοντας πόσο άστατες είναι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, φέτος στις 15 Μαΐου έπεσαν τα τελευταία χιόνια και δέκα μέρες αργότερα, εμείς φορούσαμε χειμωνιάτικα, ενώ πολλοί Ισλανδοί κοντομάνικα.

Myvatn, κοντά στη Jardbodin

Myvatn, κοντά στη Jardbodin

Καλύτερα βέβαια να πάει κανείς καλοκαίρι, που οι μέρες είναι μεγάλες και οι θερμοκρασίες ανεκτές και οι δρομοι προς την ενδοχώρα προσβάσιμοι, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών θεωρούνται επικίνδυνοι και δεν είναι ανοιχτοί για 8 με 9 μήνες το χρόνο.

Καταρρακτες Gullfoss

Καταρρακτες Gullfoss

Ιδανικά, αφού δει κανείς το Ρέυκιαβικ, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να νοικιάσει ένα τζιπ και να κάνει το γύρο του νησιού. Αν, όμως, ο επισκέπτης δεν διαθέτει τουλάχιστον δυο εβδομάδες, θα δυσκολευτεί να επιλέξει ποια μέρη να δει. Πάντως, στο γραφείο τουρισμού, θα βρει έναν κατάλογο με όλες τις ισλανδικές φάρμες που νοικιάζουν δωμάτια -πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο να δει κανείς τη χώρα, γνωρίζοντας λίγο και την καθημερινότητα των ντόπιων.

Ηφαίστειο Hekla

Ηφαίστειο Hekla

Να δείτε στο Νότο: τη λίμνη του Thingvellir, όπου εικάζεται πως έγιναν και οι πρώτες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και το Geysir με τους θερμούς πίδακες (η θερμοκρασία του νερού φτάνει του 200 βαθμούς Κελσίου, οπότε μην πλησιάσετε πολύ!). Το μεγάλο γκέυζερ ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει έντονη υπόγεια δραστηριότητα (και άρα προμηνύεται σεισμούς) με το ύψος του νερού να φτάνει τα 100 μέτρα, ενώ το μικρότερο είναι μονίμως ενεργό και εκτοξεύει τα ζεστά νερά του κάθε 10 λεπτά μέχρι τα 30 μέτρα ύψος.

Καταρρακτες Skogar

Καταρρακτες Skogar

Τους καταρράκτες Gullfoss, Skogar και Sjelmalandsfoss, το ηφαίστειο Hekla (ο δρόμος ως εκεί είναι ανοικτός μόνο το καλοκαίρι) και τις μαύρες παραλίες του χωριού Vik. Εκεί κοντά μπορείτε να βρεθείτε και σε δύο από τους μεγαλύτερους παγετώνες! 

Vik

Vik

Οι βόλτες στα δυτικά φιορδ προσφέρουν εκτός από τα υπέροχα τοπία και εικόνες από φωλιές των ενδημικών πούφιν, αλλά και παρατηρητήρια φαλαινών. Τα βόρεια φιορδ, αυτές οι εντυπωσιακές δαντέλες, μας οδηγούν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Ακουρέυρι (με 17 χιλιάδες κατοίκους και πανεπιστήμιο).

Vik

Vik

Η διαδρομή προκαλεί δέος. Το τοπίο είναι σεληνιακό, σχηματισμένο από βράχους και λάβα, οι βουνοκορφές απότομες, ενώ τα μόνα ζωντανά πλάσματα που συναντά κανείς είναι άλογα και πρόβατα. Τα ζώα είναι πολύ κοινωνικά, καθώς έχουν υπόψην τους ότι το μέρος τους ανήκει και ο άνθρωπος είναι επισκέπτης. Αν είστε τυχεροί, μπορεί ένα μωρό πρόβατο να ξεφύγει από το χωράφι και τη μαμά του και να έρθει να το χαϊδέψετε! Γενικά, η απόλυτη ησυχία διακόπτεται μόνο από τις φωνές των πουλιών.

Engimyri

Engimyri

Μετά το Ακουρέυρι, βρίσκεται η λίμνη Myvatn. Το αλλόκοτο σχήμα της οφείλεται στις εκρήξεις των κοντινών ηφαιστείων, και στον τρόπο που διαχύθηκε η λάβα τους. Η λάβα προκάλεσε και την δημιουργία ψευδοκρατήρων, καθώς συναντούσε το κρύο νερό της λίμνης. Η ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα θειάφι λόγω των αναθυμιάσεων.

Grugar

Grugar

Η Myvatn λοιπόν, είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος, στάση και τόπος αναπαραγωγής για πολλά  αποδημητικά και ενδημικά πουλιά. Επιτρέπεται -ή μάλλον, επιβάλλεται- το birdwatching, όπως και ένας περίπατος στα λιβάδια και τα βοσκοτόπια. Οι λιγοστοί κάτοικοι ζουν από τον τουρισμό και την κτηνοτροφία, ενώ η ενέργεια παράγεται από το εργοστάσιο που αξιοποιεί την γεωθερμική δραστηριότητα του τόπου.

Akureyri

Akureyri

Η εκπομπή αερίων από τα έγκατα της γης έχει δημιουργήσει θερμές πηγές που χρησιμοποιούνται και σαν ιαματικά λουτρά -για όσους θαραλέους υπομένουν την έντονη μυρωδιά του θειαφιού. Το τοπίο συμπληρώνεται από πολλές σπηλιές, αλλά και από τα ηφαίστεια και τους σχηματισμούς της λάβας. Το μεγαλύτερο ηφαίστειο, το Hverfjall, έχει ύψος 140 μέτρα και διάμετρο κρατήρα… ένα χιλιόμετρο -και, προσοχή, είναι ενεργό!
Eyjafjördur

Eyjafjördur

 Στο Dimmubogir, βρίσκουμε μια μεγάλη έκταση με ποικίλες και εντυπωσιακές γλυπτικές δημιουργίες της λάβας. Η πλήρης βόλτα διαρκεί δύο ώρες, ενώ η πρόσβαση είναι δωρεάν. 

Godafoss

Godafoss

Τέλος, το Namafjall είναι μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση λιμνών και βαλτωδών σχηματισμών που βράζουν στους 200 βαθμούς Κελσίου και εκπέμπουν ατμούς. Στο παρελθόν, η περιοχή αποτελούσε σπουδαία πλουτοπαραγωγική πηγή για την χώρα, χάρη στην εξόρυξη και εξαγωγή υδροξειδίου του θείου, ενός από τα βασικά συστατικά της πυρίτιδας.
Myvatn

Myvatn

Το ταξείδι στην Ισλανδία είναι μια σπουδαία εμπειρία. Είναι μια καλή αφορμή για να προσεγγίσει κανείς την φύση, αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια, της στυλιζαρισμένης πρασινάδας ενός πάρκου. Η φύση της Ισλανδίας είναι άγρια, ακατέργαστη και επιβλητική, ενώ είναι και μια καλή ευκαιρία για επανάληψη στην πράξη, όσων είχαμε μάθει στο μάθημα της φυσικής στο σχολείο. 

Ψευδοκρατήρες Skutustadir

Ψευδοκρατήρες Skutustadir

*Οφείλω πολλές ευχαριστίες στην mondouble, για τις πολύτιμες οδηγίες που μου χάρισε, κατά την «οργάνωση» του ταξειδιού.

Myvatn

Myvatn

*Οι ώρες που αναγράφονται στις φωτογραφίες δεν είναι οι αληθινές, αλλά βέλγικες: η ισλανδική είναι δύο ώρες νωρίτερα από την αναγραφόμενη.

Myvatn, Reykjahliδ

Myvatn, Reykjahliδ

 

Myvatn, Vogafjos

Myvatn, Vogafjos

 

Myvatn

Myvatn

 

Ηφαίστειο Hverfjall, Myvatn

Ηφαίστειο Hverfjall, Myvatn

 

Ηφαίστειο Hidarfjall, οπως φαίνεται από την κορυφή του Hverfjall

Ηφαίστειο Hidarfjall, οπως φαίνεται από την κορυφή του Hverfjall

 

Η "γοτθική εκκλησία": ένας από τους πολλούς σχηματισμούς που φιλοτεχνησε η λάβα στο Dimmubogir - Myvatn

Η "γοτθική εκκλησία": ένας από τους πολλούς σχηματισμούς που φιλοτεχνησε η λάβα στο Dimmubogir - Myvatn

 

Myvatn

Myvatn

 

Keflavik

Keflavik

Advertisements