Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς ακριβώς είναι το κλίμα στην Ελλάδα, διότι ομολογώ πως η ενημέρωσή μου προέρχεται αποκλειστικά από το διαδίκτυο (εφημερίδες, tvxs και βλογζ), και αυτό αποτελεί συνειδητότατη επιλογή. Πληροφορήθηκα όμως ότι οι γνωστοί ανερμάτιστοι και δόλιοι μικροφωνοφόροι επιχειρούν να στήσουν ένα κλίμα που να προκαλέσει μεγάλη αποχή, βοηθούντος του τριημέρου και της καλοκαιρίας.
Καλώς ή κακώς, είτε μας αρέσει είτε όχι ζούμε σε μια κοινωνία της οποίας το πολίτευμα είναι η αστική δημοκρατία. Η αστική δημοκρατία είναι μάλλον το λιγότερο κακό από τα πολιτεύματα που έχουν ως τώρα εφαρμοστεί -κατά την ταπεινή γνώμη της γράφουσας, δεν είναι το ιδανικό πολίτευμα, πλην όμως αυτό μας βρίσκεται, με αυτό πορευόμαστε. Το πολίτευμα αυτό λειτουργεί με αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα, όσοι πολίτες δηλαδή έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, επιλέγουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν σε διάφορα επίπεδα (από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι την υπερ-βουλή της ΕΕ). Τι σημαίνει «εκπρόσωποι των πολιτών»; Σημαίνει πως, όσοι ψηφίζουμε, επιλέγουμε ποιοι θα διαχειριστούν τα κοινά: για να το κάνουμε τάληρα, ποιοι θα διαχειριστούν τις ζωές μας. Προσοχή: οι «εκπρόσωποί» μας διαχειρίζονται τα κοινά, σύμφωνα με τις πολιτικές τους αντιλήψεις και την ιδεολογία τους: ακόμα και η εξυπηρέτηση του ατομικού και μικροκομματικού συμφέροντος, που οι πλείστοι αυτών εφαρμόζουν αποτελεί μια ιδεολογία, η οποία διόλου τυχαία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του καπιταλιστικού συστήματος.
Ας κάνουμε μια αναγωγή: μια εταιρία έχει αποκλειστικό στόχο το ταμείο της να είναι κερδοφόρο. Ένας βουλευτής που τα παίρνει χοντρά από τις μίζες κάνει ακριβώς το ίδιο: αμφότεροι λειτουργούν με βάση τις αρχές του καπιταλισμού. Καλώς ή κακώς, η αστική δημοκρατία είναι το πολίτευμα που συμβάλλει στην «εύρυθμη λειτουργία» του καπιταλισμού. Δε μας αρέσει ο καπιταλισμός; Ε, ας κάνουμε κάτι για να τον αλλάξουμε, αλλά προς ώρας, αυτός μας βρίσκεται, με αυτόν πορευόμαστε.
Κλείνοντας την παρέκβαση, επισημαίνω ξανά πως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και τα κόμματα στα οποία ανήκουν διαχειρίζονται τα κοινά με βάση την ιδεολογία τους, την οποία εκφράζουν στα προεκλογικά τους προγράμματα. Δεν (πρέπει να) διοικούν -πολλώ δε μάλλον να χειρίζονται τους πολίτες ωσάν υπηκόους.
Ανά τέσσερα (ενίοτε και λιγότερα) χρόνια, καλούμαστε να (ή να μην) ανανεώσουμε την θητεία αυτών εκπροσώπων. Στα διαλείμματα μεταξύ των εκλογών, οι περισσότεροι άλλο δεν κάνουμε από το να σιχτιρίζουμε την δική μας επιλογή και να βρίζουμε τα λαμόγια και τους μιζαδόρους, που εμείς έχουμε επιλέξει. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, δεν πρόκειται για παραλογισμό: πρόκειται για δομικό στοιχείο της αστικής δημοκρατίας στη σύγχρονη μεταμοντέρνα εκδοχή της. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα βολική για όλους: για τους καπιταλιστές που κάνουν τη δουλίτσα τους μια χαρά χρησιμοποιώντας τα λαμόγια που εμείς επιλέγουμε, για τα ίδια τα λαμόγια που αβγατίζουν κέρδη και προνόμια, αλλά -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- και για μας που στηρίζουμε και διαιωνίζουμε το σύστημα μέσα από την ανανέωση της λαϊκής εντολής: είναι βολικότατο, φίλε μου, να ψηφίζεις τους ίδιους πάντα, να αναθέτεις σε αυτούς τις ευθύνες που αφορούν τη ζωή σου, ευελπιστώντας να σε βοηθήσουν να «τρουπώσεις» σε μια «θεσούλα», και να τους σιχτιρίζεις πίνοντας τη φραπεδιά σου, αλλά μην αναλαμβάνοντας καμία ευθύνη.
Τουλάχιστον, αν κάνεις τον κόπο να πας να το ρίξεις το ρημάδι το βόλι, διατηρείς το δικαίωμα να σιχτιρίζεις τα λαμόγια, δηλαδή πιθανώς τον εαυτό σου που, εντελώς βολεψιματικά, επαναλαμβάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα την ίδια α-νοησία.
Αν, όμως δεν μπεις στον κόπο, δεν έχεις κανένα μα κανένα δικαίωμα να ασκήσεις κριτική: επέλεξες να μην πάρεις θέση, ούτε καν βολεψιματική. Κλείσε, λοιπόν, το ωραίο σου στοματάκι, ρούφα ηδονικά τη φραπεδιά σου και καλύτερα να ασχοληθείς με την ανάλυση των αιτιών της πανωλεθρίας του Saki στη Γιουρωβύζιον ή με τα καλλιστεία των Μεγάλων ΕΛλήνων του Παπαχελά. Κι άσε την πολιτική κριτική για τους άλλους, εκείνους που μπήκαν στον κόπο.
Άπαξ πάλι και μπεις στον κόπο και επιλέξεις αυτούς που έβριζες, κάτι δεν πάει καλά, το’χεις το θεματάκι σου και να το κοιτάξεις, καθότι δεν είναι και πολύ σικ να φτύνεις εκεί που τρως.
Ενδεχομένως να ανήκεις και στην κατηγορία ΔΓ/ΔΑ, ή ίσως να είσαι από κείνους που δυσανασχετούν με τη μίζερη καθημερινότητα, που θέλουν την αλλαγή (όχι του Αντρέα, ούτε του Μπάρακ, αλλά μια κατάτι πιο επαναστατική αλλαγή), και δεν εκφράζονται πλήρως από την ιδεολογία και τις επιλογές κανενός από τα προσφερόμενα «πολιτικά προϊόντα». Υποψιάζομαι πως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι εκεί έξω: μια λύση θα ήταν η επιλογή του «προϊόντος» με το οποίο διαφωνείς λιγότερο, έκπτωση είναι, το ξέρω, αλλά μάλλον σου εξασφαλίζει περισσότερα δικαιώματα από την αποχή, την απάθεια και την αυτο-περιθωριοποίηση -ειδικά αν η συμμετοχή στις εκλογές δεν αποτελεί και την μοναδική σου πολιτική πράξη.
Στην τελική, ακόμα και το άκυρο ή το λευκό αποτελούν πολιτική πράξη** -ο φραπές στην παραλία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοια.
Οι ευρωεκλογές
Τεχνηέντως και μαεστρικά, τόσο η ίδια η ΕΕ, όσο και οι κατά τόπους φραντσάιζέρ της (οι κατά τόπους κυβερνήσεις), έχουν κατορθώσει να τοποθετήσουν τον πολιτικό χώρο των Βρυξελλών μέσα σε ένα νεφελώδες, ασαφές και δυσνόητο πλαίσιο, από το οποίο λίγοι καταλαβαίνουν λίγα και πολλοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Τα περί την ΕΕ διατυπώνονται με μια περίπλοκη γλώσσα, οι πολίτες αγνοούν πόσο πολύ επηρρεάζεται η καθημερινότητά τους από όσα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, αγνοούν ακόμα περισσότερο τι ρόλο διαδραματίζουν οι εκλεγμένοι τους αντιπρόσωποι στην διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων (τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι ευρωβουλευτές). Συνήθως, ταυτίζεται η ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο είναι τοποθετημένο μέσα σε ένα θολό (πλην όμως πολυτελέστατο) συννεφάκι και οι Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ μακριά, πιο μακριά κι από το φεγγάρι.
Πόσοι άραγε γνωρίζουν τι είναι το Συμβούλιο Υπουργών, ποια η διαφορά του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή από το Συμβούλιο της Ευρώπης*; Πόσοι γνωρίζουν πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προτείνει νομοθεσίες (νομοσχέδια) και πως ΔΕΝ λαμβάνει αποφάσεις νομοθετικού χαρακτήρα; Πόσο γνωστό είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο των Υπουργών (δλδ από τους αμρόδιους υπουργούς των κρατών μελών, δλδ από τις κυβερνήσεις που εμείς έχουμε ψηφίσει) και από το Ευρωκοινοβούλιο; Το ξέρετε πως οι ευρωβουλευτές είναι υποχρεωμένοι (με τα έξοδά τους καλυμμένα από την ΕΕ, δλδ από τους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες) να επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες (δλδ στις χώρες τους) κάθε τέταρτη εβδομάδα, για να έρχονται σε επαφή με το εκλογικό τους σώμα; Πόσες φορές έχετε συναντήσει τον ευρωβουλευτή σας;
Για να τα (ξανα)κάνουμε τάληρα:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τρεις δουλειές: προτείνει νομοσχέδια, επιτηρεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και διαχειρίζεται τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (επιδοτήσεις, πρόστιμα κ.λπ.). Προκειμένου να αποφασιστεί μια νομοθεσία, στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει η διαδικασία της συναπόφασης: η προτεινόμενη νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο. [Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Κοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα συναπόφασης. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται όλες με το ίδιο σύστημα πλειοψηφίας από το Συμβούλιο Υπουργών. Το βέτο δεν μπορεί να ασκηθεί παρά μόνο σε ελάχιστες, συνήθως πολιτικού χαρακτήρα, περιπτώσεις, όπως π.χ. η ένταξη νέου κράτους μέλους]. Το Κοινοβούλιο είναι το θεσμικό όργανο που αναλαμβάνει να δώσει την τελική έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με άλλα λόγια, την τελική απόφαση για το «πώς θα ξοδευτούν τα φράγκα», την λαμβάνουν οι Ευρωβουλευτές. Το Κοινοβούλιο, επίσης, εγκρίνει την σύνθεση της Επιτροπής (τον Μπαρόζο, τον Δήμα, τον Αλμούνια και τα άλλα παιδιά) και έχει την δυνατότητα να την παύσει. Για την ακρίβεια, το έχει πράξει μία φορά (Επιτροπή Σαντέρ, ενδεχομένως η μόνη χειρότερη από αυτή του Μπαρόζο).
Στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχουν πολιτικές ομάδες, διαμορφωμένες με ιδεολογικού χαρακτήρα κριτήρια (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Αριστερά, Πράσινοι κ.λπ.). Σε αυτές προσχωρούν τα κόμματα των κρατών μελών. Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά κόμματα (μήπως θα έπρεπε;). Οι Ευρωβουλευτές εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από το 1979 (πριν από το 1979, ήταν… διορισμένοι από τα κράτη μέλη!). Το σύστημα ψήφισής τους δεν είναι το ίδιο σε όλα τα κράτη μέλη: σε άλλα κράτη ισχύει ο σταυρός προτίμησης και όχι η λίστα (μήπως θα έπρεπε το σύστημα να είναι ενιαίο;).
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΕ έχει λανσάρει μια διαφημιστική καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών για τις ευρωεκλογές και το να πειστούν αυτοί να μην απέχουν. Η καμπάνια είναι επιεικώς άθλια, επικοινωνιακά σε επίπεδο νηπαιγωγείου και με αιχμές ανεκδιήγητες. Σκέφτομαι πως αυτό είναι σκόπιμο. Όσο σκόπιμη είναι και η θολούρα και το πέπλο ασάφειας και μυστικότητας που καλύπτει την υπερ-κυβέρνηση των Βρυξελλών». Είναι καλύτερα να ξέρουν λίγα οι πολίτες. Είναι καλύτερα να απέχουν, να πηγαίνουν για καφέ και για μπάνιο. Είναι βολικότερο να αδιαφορούν και να απωθούνται από τα κοινά. Έτσι, είναι πιο χειρίσιμοι -όπως και τα πρόβατα που οδηγούνται σχεδόν οικειοθελώς στο σφαγείο.
Οι εκλογές γενικώς δεν είναι το καθοριστικό πεδίο πολιτικής δραστηριοποίησης, ούτε η διαδικασία που επιλύει τα προβλήματα. Αν όμως, υπάρχουν, αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι πριν από μας τις διεκδίκησαν. Προτού να συμβεί αυτό, υπήρχαν μοναρχίες και ολιογαρχίες, που ήταν σαφώς βολικότερες για τους ιθύνοντες, διοικούντες και ορίζοντες τις τύχες του πόπολου. Οι εκλογές αποτελούν πάντως ένα πεδίο άσκησης ελέγχου και πίεσης από τα κάτω προς τα πάνω. Αν είναι το μόνο, τότε το σύστημα διευκολύνεται και διαιωνίζεται προς το συμφέρον των «πάνω». Αν πάντως εκλείψουν, αυτό σαφώς θα βολέψει τους «πάνω». Πάντως, πλέον, δεν χρειάζεται μια χούντα για να καταργηθούν στην πράξη οι εκλογές. Με την αποχή, απλά διευκολύνεται η διαδικασία απονεύρωσης και πρακτικής ακύρωσης των εκλογών -μάλλον δεν χρειάζεται να αναφερθεί ποιος βγαίνει κερδισμένος σε αυτή την περίπτωση.
______________________________
*Συμβούλιο των Υπουργών (των κρατών -μελών της ΕΕ): συνεδριάζει σε εννέα διαφορετικούς σχηματισμούς (Γεωργίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Γενικών και Εξωτερικών υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Υγείας και Κοινωνικών υποθέσεων, Μεταφορών/Επικοινωνιών/Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Ανταγωνισμού (!), Εκπαίδευσης/Πολιτισμού/Νέας Γενιάς) σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά το έτος (στις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο). Σε κάθε σχηματισμό συμμετέχουν οι αρμόδιοι από κάθε κράτος μέλος Υπουργοί. Τροποποιεί και εγκρίνει ή απορρίπτει τα νομοσχέδια που προτείνει η Επιτροπή.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο στις Βρυξέλλες. Σε αυτό συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών μελών. Δεν λαμβάνει αποφάσεις (εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων), αλλά διαμορφώνει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής που θα ασκηθεί.
Συμβούλιο της Ευρώπης: διεθνής οργανισμός, ανεξάρτητος από την ΕΕ (άσχετος, άλλος, πώς το λένε;). Διαθέτει 47 κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων και «μη ευρωπαϊκά», όπως η Ρωσία, το Καζακστάν ή η Τουρκία) και εδρεύει στο Στρασβούργο. Ασχολείται κυρίως με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
**Να διαβάσετε οπωσδήποτε το ποστ του Έλικα, στο οποίο παραπέμπει το λινκ: τα λέει πολύ καλύτερα από μένα.
***********
Το ποστ απέχει πολύ από το να είναι πλήρες και αρκετές από τις πληροφορίες διατυπώθηκαν με απλοποιημένο και γενικευμένο τρόπο, καθότι είναι αρκετά δύσκολο να συνοψίσουμε την σχετική με την ΕΕ ύλη ενός ακαδημαϊκού έτους σε ένα τόσο σύντομο και περιληπτικό κείμενο. Ζητώ επιείκια και κατανόηση από τους ειδήμονες περί τα «ευρωπαϊκά».
Κροτ ιζ μπακ!!!
Ξέχασα να σου στείλω μια πρόσκληση για… μπάνιο!! 😀
Δεν έχω μυαλό αυτή τη στιγμή ( πτωματέξ ) για να σκεφτώ ποιοί είναι οι μικροφωνοφόροι, ξέρω μόνο όσα ακούω και βλέπω γύρω μου ερχόμενη σ’επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά . Μέχρι και σήμερα, όταν αναφερόμαστε εδώ στην Αθήνα στην 7η Ιούνη, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι/ες λένε » α ! έχουμε εκλογές » . Οι περισσότεροι/ες λένε » α ! έχουμε το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος » και μετά » ναι μωρέ, είναι και οι εκλογές » .
Δεν ξέρω τι προπαγάνδα έχει πέσει αλλά πολλοί λένε ότι θα πάνε για μπάνιο και όχι για ψήφο εκείνη την Κυριακή ( το φαντάζεσαι να βρέξει ? αχα χααα χα ! ). Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Έλληνας πολλά λέει κι άλλα στο τέλος κάνει ( ιδιαίτερα οι πιο παλιοί που έχουν βιώσει αλλιώς τις εκλογές πιστεύω ότι στο τέλος θα ψηφίσουν ). Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει ικανοποιητική προσέλευση στις κάλπες .
Προσωπικά θα πάω να ψηφίσω ( και ίσως πάω μετά για μπάνιο χε, χε ) διότι εκτός των άλλων ( που αναφέρεις κι εσύ και συμφωνώ ) πρόκειται για τις λίγες περιπτώσεις που αισθάνομαι πραγματικά ευρωπαία πολίτης και όχι τριτοκοσμική και ότι μπορώ να συμμετέχω ( έστω κι έτσι ) σε κάτι μεγαλύτερο που αφορά πολύ περισσότερο κόσμο . Τα δήθεν μηνύματα, αν θέλει κάποιος, ας τα στείλει με άλλους τρόπους ή έστω στις βουλευτικές εκλογές . Τα της Ευρώπης δεν έχουν να κάνουν πάντα με εγχώρια πολιτικά μίζερα συμφέροντα αλλά με πολύ πιο σημαντικά θέματα . Μπορεί να κάνω λάθος, μπορεί να ακούγομαι » ρομαντική «, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου .
Κι εσύ τα γράφεις ακόμη καλύτερα ! 🙂
Καλή σου μέρα !
Ούτε εγώ προλαβαίνω να μελετήσω απόψε όλο το σεμιναριακό υλικό, το αναβάλω για αύριο στο πάρεργο με την επιγραφή που λέει ARBEIT MACHT FREI! πίσω από τη θέση μου.
Επιστρέφω λοιπόν αύριο στο ανατολικό μέτωπο, πιθανότητα παράλληλα με τα momenta του debate και του αγώνα μπάσκετ.
ΥΓ: Μην ξεχάστε σήμερα της Αναλήψεως. Γιορτάζουν τα… ΑΤΜ :-p
Thanks Κροτ, αν και δε νομίζω ότι τα λέω και τόσο καλύτερα από σένα. Ο συλλογισμός που αναπτύσσεις σ’ αυτό το ποστ ενδεχομένως σε κάποιους να φανεί απλοϊκός, αλλά για μένα είναι απόλυτα πειστικός κι επαρκέστατα επιχειρηματολογημένος.
Καλό βόλι 😉
Εννοείται πως ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ* για όλα αυτά γράφεις, αυτή είναι η αλήθεια, ορθά, κοφτά, στακάτα!!!
Αυτό που με έχει κάνει έξαλλη είναι ότι ξαφνικά, αντί να δημιουργείται ένας προβληματισμός, ένα τι θα γίνει, ρε πούστη μου, μήπως να το δουμε λίγο αλλιώς, μήπως υπάρχει ένας ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, αυτό που εκπέμπεται από τους δημοσιοκάφρους, που, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι τελικά η τέταρτη εξουσία, είναι η πλήρης απαξίωση των πάντων!
Αλλά ποιοι είναι αυτοί που απαξιώνουν τα πάντα και καλούν από μικρόφωνα, τηλεοράσεις, άρθρα ντεμέκ χιουμοριστικά, τον λαό να πάει για τα μπάνια του; (έιτισ μπλιαχ)
Στη δική μου αντίληψη έπεσαν οι «κύριοι» Θέμος Αναστασιάδης, Μάκης Κουρής, το πρωτοσέλιδο της «Αυριανής» που αναδημοσιεύει και ο Νεφελίκας και κάτι λοιποί μ.χ. «κουλτουριάρηδες φιλολαϊκοί» τύπου Λάκης Λαζόπουλος. (Αν και για τον τελευταίο επιφυλλάσσομαι, δεν το άκουσα με τα ίδια μου τα αφτιά.)
Όλοι αυτοί οι πομποί της απαξίωσης όμως έχουν συμφέροντα να μείνει η κατάσταση έτσι όπως είναι γιατί απλά ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ τα μαγαζάκια τους είναι άμεσα διαπλεκόμενα με την υπάρχουσα κατάσταση, η οποία έτσι και ανατραπεί ποτέ, έστω του γνωστού αγίου ανήμερα, δεν θα έχουν πού να κρυφτούν. Οπότε έχεις έναν λαό εξοργισμένο και ως μ.χ. opinion leader τι προτιμάς; Να κρατήσεις χαμηλούς τους τόνους, να καθοδηγήσεις προς το «χέσ’ τους ρε τους μλκσ», που παρεμπιπτόντως δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ανεγκέφαλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς που σου έσπασαν τα δικά σου τα «μαγαζάκια» στην Ερμού, χέσ’ τους λοιπόν και άμε κάνε το μπανάκι σου, άμε να ξεχαστείς, άμε να γίνουμε Αμέρικα-Αμέρικα, να ψηφίζει το ελάχιστο δυνατό ποσοστό, το οποίο πάνω απ’ όλα θα πρέπει και να γνωρίζει το ελάχιστο δυνατό γενικώς.
Έχει τεράστια σημασία ΠΟΙΟΣ λέει αυτό που λέει και πότε το λέει. Ε, να, ξέρω έναν από αυτούς που σου προανέφερα που μέχρι πριν από τρεις-τέσσερις Κυριακές έσκιζε τα ρούχα του για το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ, και μια μέρα ξύπνησε και αποφάσισε να πάει για μπάνιο! Άβυσσος η ψυχή του οπίνιον βλίτερ!
Ενιγουεϊ, νιώθω «ξέσπιτη» σε αυτό που νιώθω δικό μου χώρο εδώ και πολλά χρόνια και κάθε τρεις και μία γίνομαι θηρίο… όπως πριν από μερικούς μήνες με το γνωστό κατάπτυστο διήγημα του Ριζόσπαστη για τον τυραγνισμένο τσάμπο ρουγούνι λοδοφόνο, αλλά δεν σκέφτηκα ούτε μία φορά να μην τη ρίξω.
Έστω και κόντρα στους ανεμόμυλους.
Για το χαβαλέ και τις αναλύσεις πάνω από ένα φρέντο, ρε γαμώτο 😛
*φαντάσου να είχα και λόγια δηλαδή τι θα έγραφα 😕
Αυτό με τη μη συμμετοχή αλλά που αυτόματα όλοι θεωρούνε ότι σου δίνει το δικαίωμα του γκρινιάζειν είναι ένα μόνιμο θέμα. Και είναι επειδή κανείς δεν αναλαμβάνει το αίσθημα της ευθύνης που του αναλογεί, αλλά απλά το μεταθέτει στον αμέσως επόμενο. Τα ίδια και με τον συνδικαλισμό στον κλάδο μας, κανείς δεν πατάει στις συνελεύσεις να μορφώσει και να διαμορφώσει άποψη αλλά όλοι έχουνε να πούνε για την κατάντια του. Ελάχιστοι συμμετέχουν στα κοινά, αλλά όλοι όμως θέλουν μια μετάθεση, μια απόσπαση, καλύτερους μισθούς.
Το όλο κλιμα της λαμογιάς είναι αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ και βλέπω απλά να αυξάνεται σε όλες τις βαθμίδες και τις κλίμακες. Αλλά και πάλι, βλέπω ανθρώπους σαν και σας τριγύρω, και ανασαίνω κάπως καλύτερα!
(Εγώ πάλι έχω φροντίσει, ώστε να ψηφίζω σε μέρος με εκπληκτική θάλασσα, οπότε θα έχω όλο το πακέτο προσφορών… Τι να γίνει, χοχοχο…)
;-Ρ
(Άλλο) ένα κείμενο που θα ήθελα να είχα δει σε εφημερίδα (ή τα λοιπά μουμουε). Συμφωνώ σε όλα (ΚΑΙ ψηφίζω σε μέρος με καταπληκτική θάλασσα και απίστευτο μπλε) … νεβερδελες … δύσκολο να επιλέξεις καλό διαχειριστή … γρουμφ!
Επικροτώ το κείμενο σου για τη σαφήνεια και ευστοχία του,
την άποψη του/της Aura Voluptas με την οποία συμφωνώ και το σχόλιο
του Τσαλαπετεινού για τη γιορτή των ΑΤΜ.
Ορίστε η δημοκρατία στην πράξη, έριξα τις ψήφους μου.
🙂
Αν μου επιτρέπεις, δυο λόγια μόνο, στο κατά τα άλλα πολύ καλό άρθρο σου (με την ευκαιρία, καλώς μας ξαναήρθες).
Τι, κατά την ταπεινή γνώμη μου, δεν λαμβάνεις υπόψη:
Θα το δώσω παραστατικά.
Υπάρχουν δύο πλευρές (πάντα υπήρχαν ιστορικά, απλά εμφανιζόταν με άλλα γνωρίσματα):
Η μία πλευρά περιλαμβάνει τους καταπιεζόμενους και η άλλη τους καταπιεστές.
Την ΕΕ την φτιάξαν οι καταπιετές στις περισσότερες των περιπτώσεων αδιαφορώντας για την γνώμη των καταπιεζόμενων – σιγά μην ρωτήσουμε και τη … πλέμπα !!!
Εφτά πολυεθνικές της Ευρώπης ξεκίνησαν από το 1957 (αρχικά για να μπορέσουν να διαχειρίζονται τον χάλυβα), φτιάξαν στη Ρώμη την ΕΟΚ και στο 1991 κάναν την ΕΕ ώστε να βάλουν πιο εύκολα στο χέρι τους καταπιεζόμενους, δηλαδή τους λαούς.
Το ζήτημα είναι ότι κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει αντιληφτό ότι, οι διάφορες πολυεθνικές για να μπορούν να κάνουν τα κουμάντα τους, αντικατέστησαν τους παλαιούς «επόπτες» τους – αυτούς δηλαδή που βάζαν να τρομοκροτούν τους εργάτες – με τα λεγόμενα αστικά κόμματα.
Παρένθεση: Δυστυχώς, πολλά κόμματα της εργατικής τάξης, στις μέρες μας, πρόδωσαν τον ιστορικό τους ρόλο και συντάχθηκαν ανοιχτά η συγκαλυμμένα με τους κεφαλαιοκράτες, κλείνει η παρένθεση.
Όσο υπάρχουν εργάτες ή γενικά καταπιεζόμενοι που στηρίζουν τα κόμματα που ίδρυσαν οι καταπιεστές, θα χτυπιόμαστε εμείς και οι άλλοι θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και ικανοποίηση, που για άλλη μία φορά κατάφεραν και μας ξεγέλασαν !
Αυτοί ακριβώς, κροτ μου και άλλοι φίλοι, είναι που οδηγούν τον κόσμο στην αποχή … φυσικά με τα πρόθυμα παπαγαλάκια τους … εγώ άκουσα με τα αφτιά μου και τον Θέμο και τον Λαζόπουλο να προσπαθούν να στείλουν τον κόσμο στις παραλίες και στην αποχή – δεν είναι φυσικά οι μόνοι !
Ας μην ξεχνάμε ότι η μόνη υπερδύναμη, οι ΕΠΑ, εκατό και βάλε χρόνια τώρα κυβερνάται από προέδρους αχυράνθρωπους του μεγάλου αμερικάνικου κεφαλαίου, στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στην αποχή !!!
Την καλημέρα μου και ξανά, καλώς ήρθες πίσω.
Σκουμπαλούν, κίκιν εντ αλάιβ! 😛
Ροδιά, 😆
Προτίμησα τον γνωστό πελεκάνο των 80s!
Aura, καταρχάς το μπάνιο δεν αποκλείει την ψήφο! Πας στην κάλπη και μετά στην παραλία και πού είναι το πρόβλημα;
Δεύτερον, θα γελάσω πολύ αν βρέξει!
Τρίτον, δεν διαφωνώ, αν και νομίζω πως είναι λίγο υπερτιμημένο αυτό το «μεγάλο και ευρύ ευρωπαϊκό» κόνσεπτ. Με όσα ασχολείται μια κυβέρνηση, ασχολείται και η ΕΕ, αλλά σε μακροκλίμακα. Εξού και οι ευρωεκλογές μας αφορούν όσο και οι εθνικές εκλογές, αλλά το έχουμε πάρει γραμμή;
Όσο για συμφέροντα, χμ… Για δες αυτό: http://mygranma.wordpress.com/2009/05/01/would-u-bank-on-them/
και αυτό: http://mygranma.wordpress.com/2009/02/26/%ce%b5%ce%b5-%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%af-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bd/
Όσο μαξιμαλιστικά είναι τα θέματα που απαοσχολούν την ΕΕ, άλλο τόσο μαξιμαλιστικά είναι και τα συμφέροντα, και ο ρόλος των διαφόρων λόμπυ είναι ανερυθρίαστα ισχυρός.
Τσαλ, σε αναμένουμε λοιπόν!
Όσο για την Ανάληψη, εσείς οι ορθόδοξοι είστε πάντα jetlagged. Για μας τους καθολικούς ήταν την προηγούμενη Πέμπτη η Ανάληψη και αυτό το πσκ είναι το τριήμερο του Spirito Santo (καλή φώτιση!).
Έλικα, μερσί και παρομοίως. Στο κείμενό σου μου άρεσε η «μαθηματική και τετράγωνη στρουκτούρα», εγώ είμαι λίγο χαοτική μάλλον! 🙂
Παπί, συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Προφανώς και στέλνουν τον κόσμο στις θάλασσες, υποκινούμενοι από ίδιον συμφέρον, λιγουλάκι διαπλεκόμενο!
Για την ιστορία, το «Αμέρικα Αμέρικα» κόνσεπτ δεν είναι πολύ μακριά. Στις τελευταίες ευρωεκλογές, στην Ολλανδία, η αποχή σημείωσε ένα υπέροχο 60%.
Να θυμήσω ακόμα ότι το 2002, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η πολυδιάσπαση της Αριστεράς, η αθλιότητα των Σοσιαλιστών και ο καλός καιρός οδήγησαν τον Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Κι έτσι οι Γάλλοι είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα φασίστα και σε έναν τύπο που κανονικά θα έπρεπε να είναι υπόδικος για διάφορα σκανδαλάκια (ο κ. Σιράκ τώρα το παίζει «σοφός γκουρού» -σαν τον Μητσοτάκουλα στα καθ’ημάς!).
Μετά το φρικαλέο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, οι βλαμμένοι οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα ποσοστά του Λεπέν, λες και δεν ήταν οι ίδιοι που είχαν πάει για μπάνιο, αντί να πάνε να ψηφίσουν.
Ξέρουμε όλοι ότι όσα συμβαίνουν στην Δυτική Ευρώπη, λίγα χρόνια μετά τα εισάγουμε κι εμείς. Ο Καρατζαφέρ παραμονεύει, κι εμείς φυσικά ποτέ δεν διδασκόμαστε από τα λάθη των άλλων.
Σοφία, αυτό το πράμα εγώ δεν το καταλαβαίνω! Τι μιλάς, ρε φίλε, αφού δνε πήγες να ψηφίσεις, άρα μάλλον το ζήτημα σε αφήνει αδιάφορο, όχι; Ε, τι θες και γκρινιάζεις;
Βέβαια, αυτή λογική ανάθεσης και μετάθεσης ευθυνών, όπως λέγαμε και πιο πριν εκεί οδηγεί και πολύ βολεύει.
[Εσύ μπορεί να συνδυάζεις ψήφο με μπάνιο! Εγώ πάλι στις εθνικές εκλογές, έχω τη δυνατότητα να ψηφίσω Κυριάκο Μητσοτάκη ή Ανδρουλάκη! Λίγο το΄χεις τέτοιο προνόμιο; 😛 ]
Μπέρμπον, δύσκολο, ναι, αλλά έτσι είναι αυτή η ζωή!
Τα μουμουέ έχουν άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις…
Μάνο, ναι, αλλά στην κάλπη πρέπει να ρίξεις ΕΝΑ ψηφοδέλτιο, αν δεν θες να ρίξεις άκυρο. Αναποφάσιστος είσαι ωρέ;
Φάρε, φυσικά και είναι έτσι όπως τα λες, κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην απέχουμε από τις εκλογές. Ή μάλλον, αυτός είναι ο λόγος.
Για μένα πάντως είναι σημάδι των καιρών, και αρκετά τραγικό, να χρειάζεται να κάνεις εκστρατεία για να πείσεις τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Δείχνει τρομερή αποσάθρωση και διάλυση. Μετά είναι παράλογο που ο ταβερνιάρης που έχουμε για πρωθυπουργό κλείνει την Βουλή, σα να ήταν το μαγαζί του, όποτε και όπως γουστάρει; Αφού δεν κουνιέται φύλλο.
Όντως, όχι ιδανικό, αλλά έχει όλες τις «προϋποθέσεις» να είναι αποτελεσματικό…
Όντως, οι πολίτες δεν πρέπει ούτε να μετατρέπονται από τους πολιτικούς, αλλά ούτε από τους εαυτούς τους σε υπηκόους. Τότε και μόνο τότε ίσως θα γλυτώναμε από το ιδιότυπο πολίτευμα της δημοκρατικής φεουδαρχίας.
Όμως υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα. Ότι οι πολιτικοί δεν λένε αυτό που σκέφτονται, αλλά αυτό που χαϊδεύει τ’ αυτιά των υπηκόων τους…
Πραγματικά δεν ξέρω ποια μορφή της δημοκρατίας θα ήταν πιο δόκιμη. Είναι πολύ πολύπλοκο το σύστημα να αναλυθεί χωρίς να γίνουν πειραματισμοί, αλλά και πάλι, τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μόνο από τη μορφή του σχήματος αλλά και από τον τρόπο που θα γίνει η εφαρμογή (σε έναν των θετικών επιστημών θα έλεγα «το σύστημα είναι μη-γραμμικό» και θα καταλάβαινε τι εννοώ με την παρομοίωση, εδώ δεν ξέρω πώς να το πω χωρίς να γράψω παραγράφους).
Ο πειραματισμός που θα πρότεινα εγώ λοιπόν θα ήταν ο ακριβώς αντίθετος, η πλήρης κατάργηση των κομμάτων. Με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον, ο καθένας θα ελέγχεται από όλους τους υπόλοιπους και δεν θα μετατρέπονται όλα σε διαμάχες συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης. Πραγματικά τρομάζω όταν βλέπω πως η έννοια του «πλουραλισμού» έχει «υποτιμηθεί» στο επίπεδο της διφωνίας.
Πάντως προσωπικά δεν περιμένω πως υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει κάτι σε αυτόν τον κόσμο όσο οι κυβερνήτες του δεν είναι πολιτικοί, αλλά απλά διαχειριστές. Και αυτό πιστεύω πως συμβαίνει γιατί απλά οι διαχειριστές ξέρουν και αναλώνονται στο να διαχειρίζονται την… «υφιστάμενη κατάσταση». Δεν διαθέτουν όραμα. Άλλωστε συνήθως… τα οράματα κοστίζουν κι εμείς, όπως και να το κάνεις, μεσούσης της κρίσης, ε δεν είμαστε για έξοδα! 😛
Εν κατακλείδι πάντως πιστεύω πως όταν κάποιος ονοματίζει τον εαυτό του υπέρμαχο της δημοκρατίας (ως ιδέα, όχι ως αυτό που βιώνουμε) αυτόματα χάνει το δικαίωμα της αποχής. Αν δε λάβω υπ’ όψη μου και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όπου το άκυρο/λευκό μεταφράζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με αυτόν της αποχής, θεωρώ εσφαλμένη και αυτή την ψήφο.
(Μα καλά, εδώ δε συναντάς τους βουλευτές σου, περιμένεις να συναντήσεις τους ευρωβουλευτές σου;;; 😮 )
και έτσι…για τα γούστα…πάρτε βιντεάκι της Ε.Ε.
ώρες-ώρες γουστάρω το χιούμορ τους, άπειρα πολύ λέμε!!!!
Κροτάκι μου, συμφωνώ (εννοείται)! Η ψήφος δε μας χαρίστηκε, εδικά στις γυναίκες, γι’ αυτό δεν τους τη χαλαλίζουμε! 😉
Μπαλονάκι, απίθανο το βίντεο! 😆
Κρότ
Εγώ παίζω ξύλο με τα ΜΑΤ έδω και ένα χρόνο ασταμάτητα σχεδόν.
Απο τον περασμένο Μάιο που έγινε (σαν σήμερα) η εισβολή τους στην Λευκίμμη μέχρι τον Δεκέμβρη και απο ότι φαίνεται ξαναρχίζουμε.
Δεν περιμένω τις εκλογές για να δείξω την αντιθεσή μου στους κρατούντες-καταπιεστές-καπιταλιστές -εκμεταλευτές κ.ο.κ (τα γράφω όλα για να μην μου πεί τίποτα κανένας συνεπής).
Οι εκλογές είναι το γήπεδο των προαναφερθέντων και των κατοικίδιων τους.
Για να σου δώσω να καταλάβεις, προχτές είμουν σε μιά διακοματική επιτροπή ως εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την διανομή χώρων και χρόνων προβολής των συνδυασμών.
Μού έδωσαν ένα ταμπλώ στην άκρη της πόλης (μέσα στους βάτους) και μοιράστηκαν όλον τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο, τις παρουσιάσεις στις εφημερίδες, Τα ταμπλώ του Δήμου εντός της πόλεως , τις πλατείες με εξέδρες και μικροφωνικές πληρωμένες απο τον Δήμο(δηλαδή και απο εμένα), και εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ απο την συνολική κρατική επιχορήγηση.
Έτσι λοιπόν τα δημοκρατικά κατοικίδια (και τα αφεντικά τους βεβαίως) έκαναν ότι δεν άκουσαν τις διαμαρτυρίες μου.
Τους είπα ότι, ενώ το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, στην πράξη αυτό δεν υπάρχει διότι είναι σαν να συμμετέχουμε όλοι ισότιμα σε έναν Μαραθώνιο όπου ο ένας έχει ως αφετηρία τα σκαλιά εμπροσθεν του Καλιμάρμαρου και ο άλλος να έχει ως αφετηρία τον Μαραθώνα.
Όση ώρα μιλούσα για όλα αυτά είχα να αντιμετωπίσω τις φωνές και διακοπές των πολιτικών εκπροσώπων των αφεντάδων(πολυεθνικών-siemens)ενώ τα κατοικίδια κοιτούσαν δήθεν αφηρημένα έξω απο το παράθυρο και με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην τσέπη τους(για τα τρέχοντα έξοδα).
Τήν Κυριακή θα είμαι στον Απραό για μπάνιο.
Την ψήφο μου θα την ρίξω πρωί-πρωί η αργά το απόγευμα.
Περιμένω την επόμενη μέρα και ο νοών νοείτω.
Γουστάρω όταν τους βλέπω να αγωνιούν μην τυχόν και χάσουν τον έλεγχο του ποίμνιου.
Γουστάρω και όταν βλέπω τις λιγοστές,πλέον, προβατίνες παρατεταγμένες να περιμένουν να ψηφίσουν με το ψηφοδέλτιο στον «κόρφο»
«… θέλουν-λέει-να διώξουνε τις στάνες του θανάτουουου
θέλουνε να αλλάξουνε βοσκόοοο…..»
Θα μας βλέπουν στον ύπνο τους και θα πετάγωνται κάθιδροι.
ΠΙΣΩ ΑΓΥΡΤΕΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ !!!!!
Πολύ καλό σχόλιο, πολύ ζουμερό!:) Μπορώ να το ποστάρω;
(με την πηγή, φυσικά, εννοείται)
Ροδιά, εννοείται, τώρα μόλις πήρα είδηση το σχόλιό σου, το είχα παραβλέψει!
Σίγουρα και ο Τροβατόρε συγκατατίθεται!
Χοχοχο-χρτς, χρτς (γελάκι αναμονής και τρίψιμο χεριών),
Κροτάκι, επειδή διαφωνώ κάργα, αλλά ΚΑΡΓΑ με το βασικό σημείο του κειμένου σου (δηλ. τον ορισμό του πολιτικού -καταδικασθέντος εις αφωνία- ζώου) αλλά ψυλλιάζομαι σεντόνι, επιφυλλάσσομαι λίαν συντόμως για κείμενο στο blog (είσαι η μούσα μου, πώς να το κάνουμε;).
Σύντομα, αλλά όχι στις επόμενες ώρες διότι καλεί δουλεια (ο τόνος όπου κι αν μπει είναι σωστός).
Μέχρι τότε σε φιλώ.
Χοχοχο
Μέρι Κρίσμας
Καμ, άμα πω ότι δεν σε περίμενα, ψέμα θα πω και δεν το θέλω! 🙂
Δεν είμαι σίγουρη πως τα πιάνω τα περί «μη γραμμικότητας», αφού είμαι της τρίτης δέσμης και με τη φυσική είχα πολύ κακή σχέση (ούτε καλημέρα δεν της λέω!).
Διαφωνώ απόλυτα με την κατάργηση των κομμάτων, επιθυμώ όμως αναδιαμόρφωσή τους από μαγαζιά σε πολιτικούς οργανισμούς, δλδ σε σώματα στα οποία παράγεται πολιτική σκέψη και πράξη.
Θεωρώ απαραίτητο το να γίνει η πολιτική υπόθεση του καθενός μας, και ναι, οι πολιτικοί είναι διαχειριστές, όπως και να το κάνουμε, γιατί η δημοκρατία δεν είναι το μαγαζί τους. Θα ήθελα γύρω μου να υπήρχαν πολιτικά όντα, με την αριστοτελική έννοια του όρου.
Γενικά δεν είμαι υπέρμαχος της δημοκρατίας, ούτε την βάζω στο απυρόβλητο. Δεν είμαι ούτε δημοκρατιολάγνος, ούτε εκλογολάγνος, και τα δυο είναι εργαλεία και μέσα, όχι αυτοσκοπός.
Σκουμπαλούν, θα το δω από το σπίτι του γιουτούμπι, αν και νομίζω πως το έχω ήδη υπόψην μου.
Ρενάτα, πάντως δεν είμαστε και οι χειρότεροι. Στην Ελβετία, οι γυναίκες έλαβαν δικαίωμα ψήφου το 1975!
Τροβατόρε, δεν περίμενα και κάτι άλλο από σένα και διόλου υποτιμητικά δεν το λέω. Αλλά δεν είναι όλοι σαν εσένα έτσι; Εκεί έξω είναι αλλιώς τα πράγματα.
Μαργαρίτ, καταρχάς εδώ μέσα, κάθε λογής κλινοσκεπάσματα είναι καλοδεχούμενα, ειδικά από πρόσωπα σαν και του λόγου σου!
Δεν είμαι σίγουρη πως έχεις δίκιο που διαφωνείς, γιατί εγώ δεν έδωσα κανέναν ορισμό! Αλλά περιμένω να δω πιο αναλυτικά τι εννοείς.
Αλλά, αν αρχίσεις να λες τίποτα πράματα για εκλογικές απεργίες και τα παρελκόμενα, χμ, προβλέπω σύγκρουση γιγάντων στα σχόλια! (έχω μια αλλεργία στην εκλογική απεργία και ως γλωσσική αλλά και ως πρακτική έκφραση).
Για να διούμε λοιπόν! 🙂
Χάπυ νιου γήαρ, ωρέ!
Συνονόματο κοριτσάκι, εδώ δεν είναι μπλογκ, είναι το σαλόνι της μαντάμ ντε Νοάιγ! 🙂
..εκεί δε μαζευόντουσαν όλα τα γαλλικά πνεύματα;..
Το γνωρίζω ότι διαφωνείς, όμως συνεχίζω να μην ξέρω (το τόνισα και πριν πιστεύω) και θα ήθελα να έβλεπα πώς θα ήταν μια τέτοια κοινωνία. Φυσικά ξέρω ότι στην πράξη δεν είναι δυνατή η πλήρης κατάργηση, αλλά σίγουρα χρειάζονται δραστική αναμόρφωση. Αυτό που δεν αντέχω είναι η a priori σύνταξη των πολιτικών με τη γραμμή του κόμματος για να μη χαθεί η εξουσία, γι’ αυτό και θα ήμουν θετικός στην όποια πρόταση αναμόρφωσης ή ακόμα και κατάργησης.
Τώρα στο ότι θα μου επικαλούσουν εσύ αριστοτέλεια έννοια (μα εννοείται ότι συμφωνούμε)… δεν το περίμενα μιας και όποτε εμφανίζομαι λάτρης των αριστοτέλειων θεωριών διαφωνούμε!
(όπως και στο θέμα των εργαλείων και όχι αυτοσκοπών συμφωνούμε)
Για πες μου όμως πως φαντάζεσαι εσύ αυτή την αναμόρφωση στην πράξη, μιας και διαφώνησες με τη δική μου ουτοπική ομολογουμένως θέση της κατάργησης;
Συνεχίζω πάντως να τρέφω τρομερές επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι διαχειριστές μπορούν να οδηγήσουν σε ριζικές αλλαγές, καθώς και κατά πόσο, αν η ιστορία ήταν γεμάτη διαχειριστές αντί οραματιστών και ιδεαλιστών, η ανθρωπότητα θα είχε ξεφύγει ποτέ από την εποχή των σπηλαίων…
Υπάρχουν οράματα, καμηλιέρη, μόνο που έχουν διαφοροποιηθεί και δεν προλάβαμε να καταλάβουμε πώς έγινε αυτό.
Οι Αξίες διαστρεβλώθηκαν και το κέντρο του ενδιαφέροντός τους έπαψε να είναι ο άνθρωπος και έγινε *η τσέπη του ανθρώπου*.
Πώς μας φορέθηκε αυτό το μοντελάκι; Είμαστε εντελώς ανεύθυνοι; Σίγουρα δεν έγινε με τη βία, αλλά με μια ευφάνταστη ΑΠάΤΗ.
..συγγνωμη που δεν απαντω στο συνολο του σχολίου σου, αλλά το κομμάτι με τα οράματα μου κέντρισε το ενδιαφέρον. 🙂
Ανεύθυνοι; Χμμμμ όχι. Αλλά το θέμα ευθύνης είναι λίγο μπερδεμένο. Βλέπεις Ροδιά μου, υπάρχει στη μέση και αυτή η αιτιοκρατικότητα ( 😀 ) που περιπλέκει πολύ τα πράγματα και δυσκολεύει τους ιδεολόγους ενώ αντιθέτως διευκολύνει τους «διαχειριστές τσέπης». Έτσι, οι δύο αυτές «παρατάξεις» δε μάχονται με ίσους όρους…
Καλά τα λες συντρόφισσα. Η αποχή είναι υπέρ της Δεξιάς κι άσε τα παπαγαλάκια να λένε. Θα τους τα πεί ο Γιώργος σήμερα στο ντιμπέιτ, όχι θα τους άφηνε. ΠΑΣΟΚ και ξερό ψωμί.
Κρότ
Δεν το έγραψα με διάθεση υποτιμητική η εχθρική προς κανέναν εδω μέσα.
Άλωστε νομίζω ότι χωρίς να έχουμε συναντηθεί ακόμα υπάρχει μια αμοιβαία συμπάθεια , νομίζω. Τουλάχιστον εγώ έτσι αισθάνομαι.
Με συγχωρείς αλλά είμουν λίγο φορτισμένος στο προηγούμενο σχόλιο απο τα πρόσφατα.
επιτέλους έγραψες! είχα πάθει στερητικό σύνδρομο (έπεφτα κάτω, έβγαζα αφρούς από το στόμα, ένα χάλι σου λέω).
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου αλλά ( πάντα υπάρχει «αλλά»)
α) για να ψηφίσω στην Ήπειρο πρέπει να πληρώσω γύρω στα 160-180 ευρώ μόνο για το πηγαινέλα
β) 2 μέρες θα τις φάω στους δρόμους και στα καράβια
γ) θα έχω φιλοξενούμενους στο νησί
δ) με φρικάρει το σύστημα της λίστας στους συνδυασμούς των κομμάτων στις ευρωεκλογές (είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό γιατί εγώ μπορεί να μη θέλω να με εκπροσωπεί ο 1ος ή ο 2ος αλλά 12ος της λίστα στην Ευρωβουλή)
ε) δεν έχω πέμπτο αλλά δεν είναι πιο εντυπωσιακό από το να είχα μόνο τέσσερις ?
μάλλον το βλέπω να μην ψηφίζω αυτή την φόρα.
Παρόλα αυτά δεν έχω και ήσυχη την συνείδησή μου που δεν θα ψηφίσω, αν και θεωρώ πως και οι 4 λόγοι μου είναι αρκετά σημαντικοί (καλά ο 5ος είπαμε είναι μούφα).
Εδώ και 15 χρόνια (πότε ρε γαμώτο έγινα 33?) θα είναι η πρώτη μου φόρα που δεν ψηφίζω σε εκλογές και μιλάω για κάθε είδους εκλογές βουλευτικές ,δημοτικές-νομαρχιακές , ευρωβουλής , συνδικαλιστικές , φοιτητικές (στις δύο τελευταίες κατηγορίες και ως υποψόφιος).
Υ.γ το άκυρο είναι πολιτική ψήφος σε αντίθεση με το λευκό που είναι α-πολιτική και θα έπρεπε να προσμετρούνται διαφορετικά.
Κροτ, ευχαριστώ για το απολύτως κατατοπιστικό και καλογραμμένο κείμενο.
Τρία πράγματα χρησιμοποεί το μεγάλο κεφάλαιο, η πλουτοκρατία, σε κάθε χώρα, ώστε να μπορεί να φέρνει τούμπα τον λαό.
1. Την αποχή !
Με αυτό τόν τρόπο πετυχαίνει τα εξής :
– Προσανατολίζει αυτούς που πάνε να ψηφίσουν σε κόμματα φιλικά προσκείμενα σ΄αυτους.
– Γλυτώνει από τους … κοψοχέρηδες !
– Αφήνει στους απέχοντες την ικανοποίηση να … καμαρώνουν ότι «ξέρεις εγώ δεν πήγα να ψηφίσω, τους έδειξα εγώ» !!!
Ποιους έδειξες, φίλε μου, εσύ που απήχες …
2. Την επιλογή του άκυρου και λευκού !
Νομίζει ο κακομοίρης (και ας με συγχωρεί ο … κακομοίρης) ότι επιλέγοντας άκυρο ή λευκό τιμωρεί κάποιους !
Τον εαυατό του τιμωρεί και δυστυχώς δεν το καταλαβαίνει κιόλας !
3. Την δημιουργία πολλών κομμάτων που να αγκαλιάζουν τον κάθε πικραμένο!
27 κόμματα κατεβαίνουν στην Ελλάδα στις ευρωεκλογές !
Και ποια είναι η αλήθεια ;;;
Ότι τα 26 από αυτά στηρίζουν θέλοντας ή μη, αντιλαμβανόμενοι ή όχι, την ελληνική μπουρζουαζία !!!
Όμως, ικανοποιούν με αυτόν τον τρόπο κάθε πιθανή λογική ή όχι, πραγματική ή φανταστική, υποκειμενική ή αντικειμενική διαφωνία π.χ. με το ΚΚΕ, ώστε ο εργαζόμενος, ο καταπιζόμενος, να μπορεί έτσι να την «βγάζει» προς το έξω !
Και δυστυχώς κι αυτός δεν αντιλαμβάνεται ότι μόνο στον εαυατό του κάνει κακό !
Τέλος πάντων, όλοι στην κάλπη στις 7 Ιούνη και κάντε ό,τι σας φωτίσει …
Την καλησπέρα μου !
Εξαιρετικό το κείμενο αγαπητή Кроткая
Ένα σχολιάκι μόνο στο τελευταίο @ faros δηλαδήΣ …
«Ότι τα 26 από αυτά στηρίζουν θέλοντας ή μη, αντιλαμβανόμενοι ή όχι, την ελληνική μπουρζουαζία !!!»
Αν εξαιρείς το ΚΚΕ από την 27άδα, να’σαι καλά με έκανες και γέλασα σήμερα 🙂
Ροδιά, 😆 ! Έχουμε και μη γαλλικά πνεύματα, αλλά και πνεύματα αντιλογίας, όπως τον Καμ! Από όλα έχει ο μπαξές μας! 🙂
Καμ, κοίτα, να το λες σαν πείραμα, προσωπικά δε με ενοχλεί, μου αρέσουν τα πειράματα.. Ο λόγος για τον οποίο διαφωνώ, είναι ίσως άλλος από αυτόν που νομίζεις, όμως: θεωρώ απόλυτα αντιδημοκρατική κάθε είδους απαγόρευση, κι ακόμα περισσότερο την απαγόρευση του να συμβρεθούν και να συστήσουν πολιτική ομάδα / μόρφωμα / όπως θες πές το, άνθρωποι που κατέχουν ένα μίνιμουμ ή μάξιμουν πολιτικής συμφωνίας. Μου θυμίζει εποχές που απαγορευόταν το «συναθροίζεσθαι άνω των τριών».
Όσο για τον Αριστοτέλη, χα χα χα! Γενικά, ξέρεις πόσα θα είχα να του σούρω, αλλά το συγκεκριμένο είναι ένα από τα λίγα που εκτιμώ στον κατά τα άλλα μεγάλο φιλόσοφο. Σε αυτό το σημείο, ο Αριστοτέλης είχε δίκιο.
Τέλος, Καμ, αν όλοι εμείς, οι πολίτες, το πόπολο έχουμε οράματα και νοιαζόμαστε για τα κοινά, οι διαχειριστές και ο ρόλος τους περισσεύουν. Τι θα ήταν οι «μεγάλοι ηγέτες» αν δεν είχαν πίσω τους κόσμο να στηρίξει το όραμά τους;
Ροδιά, δεν ξέρεις πόσο συμφωνώ μαζί σου. Είναι τρομερά βολικό να αναθέτουμε τις ευθύνες σε εκείνους που μας φόρεσαν το μοντελάκι, αποποιούμενοι των ευθυνών μας. Στην τελική, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν και το συμφέρον τους κοιτάνε και καλά κάνουν. Εμείς, τι σκατά αγρούς αγοράζουμε;
Καμ, διόλου μπερδεμένο δεν είναι το ζήτημα της ευθύνης. Θεωρώ την βλακεία και την αδιαφορία απλά ασυγχώρητες και δεν τους δίνω κανένα άλλοθι.
Προβοκατόρικε βαρβαρικέ σοσιαλισμέ, ευτυχώς που υπάρχει και ο «έτοιμος-να-κυβερνήσει». Μόνο αυτός θα μας σώσει λέμε! 😆
Τροβατόρε, αχ μωρέ Τροβατόρε! Τι παρεξηγησιάρης που είσαι πια! Για μένα το είπα το «υποτιμητικά», εννοώντας πως καθόλου δεν υποτιμώ τον τρόπο που λειτουργείς, ίσα ίσα! Η συμπάθεια είναι δεδομένη, άλλωστε είμαστε και περίπου συντρόφια. Επίσης, εδώ μας αρέσουν οι συναισθηματικά φορτισμένοι τύποι!
Ρεμάλι εκπαιδευτικέ, τέρμα στα στερητικά, πάρε τη δόση σου τώρα!
Όσο για το «αλλά»:
α-β. Κατεβαίνω να ψηφίσω και μου στοιχίζει πιότερο, αλλά δεν το κάνω θέμα, γιατί θα μπορούσες να είχες δηλώσει ότι θα ψήφιζες εκεί που ζεις, άρα είσαι οφ-σάιντ (τσσσσσσσσσσσσστ, να και το ποδοσφαιρικό!).
γ. Ούτε κι αυτοί δε θα ψηφίσουν; Στο λαιμό σου τους πήρες με το βρομόνησο;
δ. Εδώ δεν διαφωνώ, αλλά είναι λύση το να μην ψηφίσεις;
ε. Μου αρέσουν τα ειδικά εφφέ στα σχόλια! 😛
Ομοίως, η μόνες εκλογές που έχω χάσει ήταν ο πρώτος γύρος των προηγούμενων δημοτικών λόγω νάρθηκα στο πόδι.
Δε με λες, ρε Ρεμάλι, κι εσύ στα ΕΑΑΚ ήσουν; Μα όλα τα ΕΑΑΚ στα βλογζ κατέληξαν;
ΥΓ. Συμφωνώ εν μέρει, γιατί υπάρχουν συγκυρίες που το άκυρο είναι φάουλ, για μένα. Αυτή είναι μια τέτοια –plus ότι put the blame on the εκλογικό νόμο.
Αγκνίρα, μερσί, σε θέλουμε κι εσένα στο σαλόνι που έλεγε η Ροδιά! (θα ψηφίσεις ωρέ?).
Φάρε, χμ! Στο πρώτο σημείο συμφωνώ. Για το δεύτερο, προσωπικά διαφοροποιώ το λευκό από το άκυρο. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι μια πολιτικότατη διέξοδος και πράξη, ειδικά το άκυρο. Όσο για το τρίτο, πάλι διαφωνώ. Δεν μπορώ να βάλω στο ίδιο τσουβάλι τους Κυνηγούς, το Λεβέντη, το ΛΑΟΣ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Τρεμόπουλο και το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για σχήματα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, που εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικές λογικές και θέτουν εντελώς άλλους στόχους. Το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τα θεωρώ εντελώς ταυτόσημα. Ο Καρατζαφέρης είναι άλλο καπέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης. Όσο για το ΚΚΕ, δεν θέλω να σε κακοκαρδίσω, αλλά ειδικά στην πρόσφατη συγκυρία (αλλά όχι μόνο) έχει υποπέσει σε σημαντικά λάθη, που όταν μιλάμε για ένα κομμουνιστικό κόμμα, ενοχλούν τρομερά τον αριστερό ψηφοφόρο. Προσωπικά, δεν έχω κανένα αντι-ΚΚΕ μένος, έτσι; Αυτή όμως είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα, που δεν ξέρω αν είναι δόκιμο να γίνει μέσω σχολίων.
Συμφωνώ πάντως με την τελευταία σου φράση, να πάει ο κόσμος να ψηφίσει κι ας κάνει καταπώς φωτίσει το καθένα το Άγιο Πνεύμα. Ειλικρινά, θεωρώ πιο πολιτικοποιημένο αυτόν που πάει να ψηφίσει, ας είναι και δεξιά, από αυτόν που πάει για καφέ.
Χαρίδημε, ευχαριστώ πολύ! Ο Φάρος είναι ΚΚΕ βρε συ, οπότε η τοποθέτησή του είναι εντελώς λογική και κατανοητή.
Περίμενα να σχολιάσεις τπτ για… οινοπνεύματα, αλλά ατύχησα! Εκείνο το περίφημο μοχίτο, για πότε;
(μνήμη ελέφαντα με αλτσχάιμερ)
χοχοχοχο!Και έλεγα που ειναι αυτοί οι παλιοί γνώριμοι των ΕΑΑΚ!Στα μπλογκς κατέληξαν!
Συνεχίζω τις κακίες: στις ευρωεκολογές δεν παίζει ρουσφέτι. Μήπως γι αυτο όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν τις παραλίες και τα βουνά?Δε λέω, ο κόσμος σιχάθηκε αλλά μη δω καμια τρελή συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, θα τα πάρω πολύ άσχημα..
ΣΥναντάω όντως μια μίρλα από τον κόσμο αλλά πιστευω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά με την αποχή όσο λένε.Θα δούμε..
Ροδιά, κι από οινοπνεύματα έχουμε, αμέ!
Μοχίτο ε; Θα τα βολέψουμε, αν και προτιμώ τις βότκες!
Παρτιζάνα, είδες, σκέτη καταστροφή αυτά τα ΕΑΑΚ τελικά!
Κοίτα, αν είναι να συμμετέχουν στις εθνικές τουλάχιστον, σπολάτη. Αλλά νομίζω πως η μίρλα που λες είναι κάπως πιο γενική. Για να δούμε, μακάρι να επιβεβαιωθείς!
@όλους: κλικ οπωσδήποτε στο γιουτούμπι του Μπαλονιού: μιλάμε για ένα μνημειώδες κατασκεύασμα, μια ψδή στο απόλυτο ευρωκίτς!!
Τα καλύτερα παιδιά ήταν-είναι στα ΕΑΑΚ τελικά! 🙂
Φυσικά και τα καλύτερα παιδιά ήταν (είμασταν) / είναι στα ΕΑΑΚ 🙂
Στις ευρωεκλογές δεν παίζει ρουσφέτι, ούτε πας να ψηφίσεις τον ευρωβουλευτή σου… Αν εκλέγονταν και οι ευρωβουλευτές ανά περιφέρεια όλο και κανένα ρουσφετάκι θα έπαιζε 🙂
Πάντως μου έχει μείνει από τις ευρωεκλογές του 1994 που ήμουν φρουρά σε εκλογικό τμήμα σε ψιλομεγάλο χωριό (γενέτειρα της Πετρουλακη για όσους ξέρουν από Κρητικοανθρωπογεωγραφία) η εικόνα του ψηφοφόρου που προγκούσε τον τοπικό κομματάρχη γιατί δεν του έδωσε σταυρωμένο ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει τον βουλευτή του . Ο κομματάρχης ο ταλαίπωρος έλεγε «μα είναι ευρωεκλογές, δεν κατεβαίνει ο βουλευτής». Ο ψηφοφόρος όμως ήτο ανένδοτος «εγώ πάντα τον εψηφάω» κι έτσι έριξε στην ευρωκάλπη σταυρωμένο ψηφοδέλτιο βουλευτικών 🙂
Ρενάτάκι, ε, καλά, κόψε κάτι! 😛
Χαρίδημε, α, νάτος και τούτος. Έτσι μπράβο, να εκδηλώνεστε όλοι, σιγά σιγά! 😆
Αν ο τυπάκος ψήφισε αυτό που φαντάζομαι, καλύτερα που το ακύρωσε το ψηφοδέλτιο πάντως! 😆
(επαφή με την πραγματικότητα μηδέν).
@επί εισηγήσεως
Ένα καλό συμπυκνωμένο «προσπέκτους» για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις Ευρωεκλογές, καλύτερο σίγουρα από την επίσημη καμπάνια (λέξη προερχόμενη μάλλον από την ιταλική Καμπανία, έδρα της καμόρρα). Γενικά η αντιπροσωπευτική (αστική) δημοκρατία και τα εκλογικό σύστημα έχουν πολλά τρωτά σημεία. Κάποιοι περισσότερο τολμηροί οραματίστηκαν και προσπάθησαν να εφαρμόσουν διπλή εξουσία, ανακλητούς αξιωματούχους και σοβιέτ. Η (τσούλα -του Θάνου) ιστορία αποφάσισε ότι αυτά ήταν… φασιστικά και διχτατορικά, έτσι καλώς ή κακώς παντρευτήκαμε με τα παλιά.
Έχει γραφτεί σε χαρτιά και σε τοίχους πως αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες. Σίγουρα ακόμα λιγότερο αλλάζει κάτι η αποχή. Και όπως έχω γράψει και αλλού ας τιμήσουμε τουλάχιστο όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και ευκαιρία. Ακόμα καλύτερα αν δεν ψηφίσουμε ως συνήθως σαν τα… ζώα και εξοργίζεται και ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης!
@μπαλόνη
Ο κύριος με το τσεκούρι είναι υποψήφιος του Βεργή; Μαζί με τον Catman και τον σχιζοφρενή με το πριόνι σχηματίζουν δυνατό ψηφοδέλτιο!
@Φάρος
Εμένα μού άρεσαν οι… ΕΠΑ.
(Εταιρία Παροχής Αερίου; Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού;)
Ως φοιτήτης ήμουν σε ανεξάρτητη αριστερή παράταξη που είχε φιλικές σχέσεις με τα ΕΑΑΚ άλλα δεν ήμασταν υπό την σκέπη τους.
Πλέον βλέπω με πολύ συμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ (έχω φοβερή αδυναμία στον Κοροβέση).
α)Τι οφ-σάιτ βρε αφού δεν πρόλαβα τις διαδικασίες.
β) δεν έχετε εκεί οικονομική κρίση?
γ) δεν τους πήρα εγώ στο λαιμό μου μόνοι τους είπαν πως θα μου κουβαληθούν
δ) το άκυρο δείχνει αποδοκιμασία ως προς την διαδικασία (έχω δώσει μάχη ώστε να καταγραφεί ως άκυρη η ψήφος μου σε συνδικαλιστική συνέλευση γιατί στο καταστατικό προβλεπόταν μόνο υπέρ , κατά , λευκό).
ε) δεν υπάρχει πάλι για το εφέ το έκανα
Α! συνδικαλιστικά ανήκω στην
«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
αααααααααααχχχχχχχχχχ, τα παλιά καλά χρόνια ως και οι εαακίτες ήταν καλά παιδιά!Σήμερα με το πατομπουκαλο ψαχνεις να βρεις καναν νορμαλ εκει μεσα!
Συνεχίζω τις διαπιστωσεις: ερχομουν με το ταξι σημερα στη δουλεια και ηταν μεσα ενας τυπος, ο οποιος κλασικα εβριζε τους βουλευτες και ελεγε οτι σιχαθηκε και οτι δε θα παει να ψηφισει κτλ. Τον ρωτησα τι ψήφιζε τόσα χρόνια και είπε ότι δεν ψήφιζε τιποτα (και καλά). Για να μας αποκαλύψει στη συνέχεια ότι μόνο ένας είναι καλός άνθρωπος, στη ΝΔ ένας δεν είπε όνομα. Και καθώς κατέβαινε είπε ότι θα ψήφιζε χαλαρά Ψωμιάδη.
και ρωτάω εγώ τώρα: είχα άδικο με το προηγούμενο σχόλιο που έκανα?!Α σιχτιρ πια!
Τώρα πως καταφέρνεις να με ορίζεις πνεύμα αντιλογίας δεν το κατανοώ, συνεχίζω να σε θεωρώ λοιπόν προκατειλημμένη, ανεξαρτήτως του πόσο (μα πόσο – χωρίς ειρωνείες) σε συμπαθώ (το λέω έτσι πας και δε με παρεξηγήσεις πάλι στο τι εννοώ! 😛 )
Κατ’ αρχάς, αν και δεν είμαι τόσο κάθετα αντικείμενος στις απαγορεύσεις (δεν θεωρώ το «πρέπει» κακή λέξη, αλλά σίγουρα δεν εγκρίνω τέτοιου είδους απαγορεύσεις που αναφέρεις, άλλου είδους εγκρίνω, αλλιώς θα χρησιμοποιούσαμε ακόμα DDT πχ) δεν ανέφερα πουθενά την απαγόρευση δημιουργίας ιδεολογικών σχημάτων ή συναθροίσεων! Τον κομματικό μηχανισμό είπα να καταργήσουμε! Κοινώς μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει ένα σχηματισμό, ή να συναθροίζεται σ’ αυτόν, αλλά την ώρα της κάλπης να είναι ανεξάρτητος κόμματος και να μην υπάρχει ο εκβιασμός του «ή με στηρίζεις, ή πέφτει η κυβέρνηση και χάνεις τη θεσούλα σου».
Είπα δε ξεκάθαρα πως αγγίζει τα όρια της ουτοπίας αυτό που λέω.
(Περί Αριστοτέλη, πιθανών έχεις να του σούρεις επειδή ακριβώς δεν έλεγες ούτε καλημέρα στη φυσική! 😛 )
Τέλος, οι πολίτες μπορεί να έχουν οράματα, αλλά πριν αυτά εκφραστούν μέσα από κάποιον που τους καθοδήγησε ανιδιοτελώς (και μετά υπέστη εκμετάλλευση κοκ), τίποτε δεν έγινε. Η διαχείριση είναι καταδικασμένη να… διαχειρίζεται, όχι να αλλάζει. Κοινώς οι μεγάλοι ηγέτες δεν θα ήταν τίποτε χωρίς το «πόπολο», αλλά και το «πόπολο» δε θα είχε κάνει τίποτε χωρίς αυτούς, οι οποίοι μοιράστηκαν το όνειρο και καθοδήγησαν την οργάνωσή του. Είναι και τά δύο απαραίτητα στοιχεία, εξ ου και αν λείψει το ένα, δουλειά δε γίνεται…
Περί βλακείας και αδιαφορίας τώρα… μα ουδέποτε επίσης διαφωνήσαμε στο κατά πόσο είναι ή όχι ασυγχώρητες. Απλά εγώ θεωρώ πως υπάρχει ευθύνη και αλλού και είναι μεγαλύτερη.
Εγώ όπως βλέπεις πάντως πρότεινα ένα πείραμα. Θα ήθελα ν’ ακούσω και το δικό σου «οραματισμό» περί της αναμόρφωσης των κομμάτων, κάτι στο οποίο απέφυγες να απαντήσεις.
(Και που με περίμενες πάντως, τίποτε, ούτε ένα φοντανάκι να με φιλέψεις…)
Κροτ είσαι μέσα στο μυαλό μας και τις συζητήσεις μας. Αυτή η άτιμη η αριστερά στην Ελλάδα, που τόσα χρόνια καταδικάζει την ΕΕ, δεν έχει μπει στη διαδικασία να γράψει ένα παρόμοιο κείμενο. Αρκείται απλά στη καταδίκη της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού σχηματισμού και δεν έχει εξηγήσει ποτέ και σε κανένα πως λειτουργεί.
Πάρα πολύ χρήσιμο το κείμενο και πολύ καλό παράδειγμα για όσους θέλουν να διατυπώσουν μια πολεμική στην ΕΕ.
Χαρίδημε, χαίρομαι πάρα πολύ που σε έκανα να γελάσεις, γιατί από τις 8 Ιούνη θα … κλαις (και δεν ξέρω αν θα … ξέρεις γιατί) !
Krot, τελικά, απλά με επιβεβαίωσες … Θεωρώ ότι η πλουτοκρατία, κατάφερε και έπεισε πολύ κόσμο – με διάφορα τερτίπια – και με επιβεβαίωσες ! Θα το καταλάβεις ΚΑΙ εσύ μετά τις 8 … αλλά θα είναι αργά.
Δεν μπορούμε, προφανώς, να ανταλλάξουμε απόψεις για ποιο σημείο εγκαλείς το ΚΚΕ, ελπίζω όμως, να μην αναφέρεσαι ΚΑΙ εσύ στις προβοκάτσιες του Δεκέμβρη …
Τσαλαπετεινέ, να με συγχωρείς, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την … περίπτωσή σου!!! 😀
compassocap: Να με συγχωρείς, αλλά κάνεις λάθος !
Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που εξέδοσε σε φυλλάδιο – βιβλιαράκι και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο … επίσης με άπειρα δημοσιεύματα στο «Ρ» και αλλού ενημέρωσε και ενημερώνει όσους θέλουν να ενημερωθούν. Για τους άλλους τι να κάνουμε ;;;
Πρόσφατα – στις 17/5/2009 στο 7 Μέρες Μαζί, αναφέρθηκε και ιστορικά με ένα ολόκληρο 4σέλιδο !
Εγώ, στο μπλογκ μου, έγραψα πάνω από 10 σχετικά άρθρα.
Για ποια αριστερά μιλάς, λοιπόν ;;;
Άλλο να μην συμφωνείς με το ΚΚΕ ή την πολιτική του και άλλο να αποκρύβονται κάποια πράγματα.
Τέλος, μια απορία : Εσείς, οι μεγάλοι επαναστάτες των ΕΑΑΚ, τελικά τι ψηφίζετε όχι στις ευρωεκλογές μόνο, αλλά και στις βουλευτικές ;;;
Γιατί, είμαι σε θέση να ξέρω, ότι πριν 6 ή 7 χρόνια, τα ΕΑΑΚ στην Αθήνα, πήραν απόφαση να ψηφίσουν … ΠΑΣΟΚ !!!
Τόσο … επαναστάτες !!!
Την Καλημέρα μου 1
Θα απαντήσω αναλυτικά σε όλους, αλλά τώρα δεν προκάμω που έλεγε κι ο Χαρίλαος. Θέλω μόνο στα γρήγορα να κάνω μια διόρθωση.
Πριν από 7 χρόνια είχα ακόμα κάποιες σχέσεις με τα ΕΑΑΚ και ως τότε ΟΥΔΕΠΟΤΕ έβγαλαν τα ΕΑΑΚ γραμμή για το τι να ψηφίσει ο κόσμος στις εθνικές ή τις ευρωεκλογές, πολλώ δε μάλλον γραμμή υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στα ΕΑΑΚ συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις, και καθεμιά από αυτές μπορεί να είχε μια γραμμή για τον εαυτό της, αλλά όχι τα ΕΑΑΚ συνολικά. Το ΝΑΡ πχ ψήφιζε παραδοσιακά ΜΕΡΑ κοκ.
Φάρε, μιας και επιζητείς την αλήθεια για το ΚΚΕ, καλόν είναι να ακολουθούμε την ίδια τακτική για όλους. Επειδή ξέρω πως δεν είσαι προβοκάτορας, υποθέτω πως πρόκειται για λάθος. Μήπως μπερδεύεις τα ΕΑΑΚ με το ΣΕΚ, πρώην ΟΣΕ? Γι’αυτούς είχα ακούσει πως ίσχυε κάτι τέτοιο, το μεταφέρω με επιφύλαξη όμως.
Τα ΕΑΑΚ έτσι κι αλλιώς δεν είναι ούτε παράταξη, ούτε κόμμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα έβγαζαν τέτοιου τύπου γραμμή (είμαι απόλυτα βέβαιη ότι ακόμα κι αν δοκίμαζε κάποιος να περάσει κάτι τέτοιο, θα ήταν εντελώς αδύνατο).
****
Πάντως το θέμα μας εδώ δεν είναι τα ΕΑΑΚ, είναι οι εκλογές και μάλιστα οι Ευρωεκλογές. Αν θέλετε να κουβεντιάσουμε για τα ΕΑΑΚ, ας το κάνουμε κάποια άλλη στιγμή (και αναλαμβάνω πλήρως την ευθυνη, καθότι εγώ ανακάτεψα πρώτη τα ΕΑΑΚ στο σχόλιό μου). 🙂
Συγγνώμη για την καθυστέρηση, παιδιά! Ανωτέρα βία! 🙂
Τσαλ, χαίρομαι που το λες αυτό, γιατί αυτός ήταν και ο στόχος. Να είναι προσπέκτους, σύντομος και μη λεπτομερής οδηγός προς αυτούς που δεν γνωρίζουν. Επειδή (καθώς ζω εδώ που ζω), συχνά έχω βρεθεί αντιμέτωπη με ερωτήσεις τύπου «Η ΕΕ δεν είναι η Κομισόν;» Ή ακόμα «το Ευρωκοινοβούλιο ανήκει στην ΕΕ;». Εξού και ο απλοϊκός τρόπος. Στα υπόλοιπα συμφωνώ βέβαια.
Ρεμάλι, εντάξει βρε παιδί μου, είπαμε να εκδηλωθείτε, αλλά μη δίνετε και βιογραφικό πια!
α/ Γιατί δεν πρόλαβες; Είσαι ανοργάνωτος! Κι άλλο φάουλ!
β/ Έχουμε, αλλά εμείς οι προνοητικοί μαζεύαμε λεφτά και κλείσαμε εισιτήριο 5 μήνες πριν τις εκλογές! Όχι σαν κάτι ρεμάλια, όνομα και μη χωριό!
γ/ Αν είχες πάει να ψηφίσεις, δε θα σου κουβαλιόντουσαν!
δ/ Μμμμ, ναι, και ως προς τη διαδικασία και κατ’επέκτασιν και ως προς όσους συμμετέχουν σε αυτήν. Με ποια λογική όμως να ψηφίσεις «άκυρο» σε μια συνέλευση; Βγες και πες τους τα! Είναι αμεσοδημοκρατική διαδικασία, άλλη περίπτωση.
ε/ Σε λίγο τα σχόλιά σου θα συνοδεύονται από πυροτεχνήματα σαν του Αβραμόπουλου!
Παρτιζάνα, εντάξει, γαμώ τα παιδιά ο τυπάς! Αλλά, στη Θεσσαλονίκη δε μένεις; Σε συμπονώ! (Βέβαια, ας μην κρίνουμε βάσει ενός θείου που πετύχαμε σε ένα ταξί. Όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλα τέτοια φρούτα, να, σαν αυτό που έλεγε ο Χαρίδημος πιο πάνω πχ. Από φρούτα άλλο τίποτα!).
Τα σημερινά ΕΑΑΚ δεν τα γνωρίζω, αλλά τότε στην εποχή μου…. αχ, άλλα χρόνια! 😛
Καμ, έλα βρε Καμ, ούτε να σε πειράξουμε δεν μπορούμε πια! (Για το πνεύμα αντιλογίας το λέω, εξού και δεν δέχομαι πως είμαι προκατειλημμένη, έκανα πλάκα! Εσύ πάντως δεν έχεις χιούμορ, αλλά μηχανικός δεν είσαι; Πού να το βρεις; 😛 ).
Εγώ είμαι πιο κάθετη από σένα για τις απαγορεύσεις, αλλά εκείνες του τύπου DDT εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία, δεν είναι αυτό το θέμα μας (και μη μου κάνεις συνδικαλισμούς, μεταξύ μας;).
Αυτό που περιγράφεις, το βρίσκω δύσκολο όπως λες κι εσύ εντός της αστικής δημοκρατίας, άσε που θα ακύρωνε τον ρόλο της.
(Αυτό για τον Αριστοτέλη, δεν το είχα σκεφτεί, αλλά παίζει να έχεις πολύ δίκιο!).
Στα άλλα συμφωνούμε, όσο για το φοντανάκι, πάρε ένα και διάβασε τι έχω να πω για κείνο που λες πως αποφεύγω: θεωρώ πως αναμόρφωση δεν παίζει για κόμματα τύπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. γιατί αυτά είναι καθεστωτικά. Αυτό που θα περίμενα από την αριστερά (αυτή με ενδιαφέρει) είναι καλύτερη επαφή με το «πόπολο», συχνότερη και ποιοτικότερη, μεγαλύτερο σεβασμό στις μειοψηφίες και επαφή με την πραγματικότητα (αυτήν δειλά δειλά αρχίζει να την προσεγγίζει).
Compasso και Φάρε, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κόμματα ειδικά στην Αριστερά (όχι μόνο το ΚΚΕ, Φάρε, εγώ έχω διαβάσει και στην Αυγή σχετικά, αλλά από άλλο πρίσμα, και θα το εξηγήσω) κάνουν αναφορές, ΑΛΛΑ ο τρόπος τους είναι εντελώς λάθος. Το ΚΚΕ και η εξωκοινοβουλευτική είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ, σαν του Μεταξά, κι όταν πάνε να εξηγήσουν το γιατί ο λόγος τους είναι τίγκα στις ασάφειες. Αυτό που λείπει δεν είναι να καταδειχτούν τα αρνητικά της ΕΕ, αυτό, ειδικά το ΚΚΕ το κάνει και με το παραπάνω. Αυτό που λείπει είναι να καταλάβει ο κόσμος τι είναι η ΕΕ, πώς λειτουργεί, και πού είναι το πρόβλημα με αυτήν. Αυτό, σε όσα έχω εγώ διαβάσει από την αριστερά, δεν το έχω δει (εννοώ αυτό που δοκίμασα να κάνω εδώ στο ποστ), και πάντως σίγουρα όχι με απλή, κατανοητή και σαφή γλώσσα. Από βερμπαλισμούς και τσιτάτα, να φαν κι οι κότες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να το κάνει λίγο, αλλά είναι τόσο ήξεις αφίξεις ο λόγος τους (ειδικά του ΣΥΝ) που τι να το κάνεις;
Χωρίς να θέλω να είμαι καχύποπτη, πιστεύω πως και τα κόμματα έχουν συμφέρον από αυτή τη θολούρα. Με εξαίρεση το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική, οι άλλοι, επειδή δυσκολεύονται να προτείνουν κάτι à la place, βολεύονται με την ασάφεια και την άγνοια.
Το ΚΚΕ και η εξωκοινοβουλευτική πάλι, θα έπρεπε να το κάνουν, αλλά είμαι επιφυλακτική ως προς το πόσες γνώσεις έχουν κι ίδιοι. Κι όμως, είναι απλό, κυκλοφορούν ένα σωρό βιβλιαράκια.
Φάρε, τέλος, αυτό που ανέφερες για τα ΕΑΑΚ, και στο οποίο απάντησα και ακριβώς από πάνω (και ομολογώ πως εκνευρίστηκα λίγο) είναι απλά ψέμα, κι όποιος το είπε είτε του είπαν ψέματα ή είπε ο ίδιος. Ξαναλέω πως τα ΕΑΑΚ δεν είναι κόμμα για να βγάζουν γραμμή. Άσε που ο περισσότερος κόσμος στα ΕΑΚΚ ψηφίζει είτε σχηματισμούς της εξωκοινοβουλευτικής είτε άκυρο.
Δηλαδή πιστεύεις ότι μπορεί, χωρίς καμία αναμόρφωση της δομής, να ξεφύγουμε από τα εκβιαστικά διλήμματα ψήφου «κατά συνείδηση»; Πιστεύεις ότι τα εκβιαστικά διλήμματα προκύπτουν από τον καθεστωτισμό και όχι από το ότι αποτελούν κόμματα εξουσίας και συνεπώς με κάποιες μετατροπές θα ήταν ίσως δυνατό να ελαττωθεί ο «καθεστωτισμός»;
Διότι εγώ εκεί στοχεύω πρωτίστως. Το θέμα «επαφής» είναι αμφίδρομο, δε φταίει μόνο ένας (όπως είπαμε και για άλλα θέματα!)
[Α και ΟΥΣΤ, που θα μου πεις για το χιούμορ μου…]
κοπελιά η ανοργανωσιά δεν είναι φάουλ είναι τρόπος ζωής!
όχι και Αβραμόπουλος!
αυτό ήταν βαρύ θα το ξεπλύνει μόνο το αίμα!
Καμ, μα τα κόμματα εξουσίας δεν είναι μέρος του καθεστωτισμού; Με αυτλη την έννοια το έθεσα τουλάχιστον. Άσε που αυτό το «κατα συνείδηση» είναι ένα μόνο στοιχείο και όχι απαραίτητα το χειρότερο.
Για το αμφίδρομο και τις ευθύνες που προέρχονται από περισσότερες της μίας πλευρές δεν διαφωνώ καθόλου.
[Σας ξέρω καλά εσάς τους μηχανικούς: το χιούμορ για σας είναι ό,τι το αιγαίο για τους νορβηγούς: άπιαστο όνειρο! 😛 ]
Ρεμάλι, ωχ, κατάλαβα…
Όσο για το αίμα, οκ, σηκώνω το γάντι και σκοπεύω να κουβαληθώ κι εγώ στο νησί για να ανταποκριθώ στην πρόκληση, μουαχαχαχα!!! Μόλις την πάτησες!
Δύο -τρία πολύ σύντομα διότι δεν προλαβαίαίαίαίνω λέμε:
α) (το ξέχασα στο πρώτο σχόλιο -που δεν ήταν σχόλιο αξιώσεων) Σίγουρα διαφωνώ με τον ορισμό της σημερινής δημοκρατίας ως αστικής ή «μεταμοντέρνας» εκδοχής της. Το «μετά» με χαλάει 1000/100. (ψειρίζω, θα μου πεις, ίσως έχεις και δίκιο). Αυτό πολύ σύντομο σχόλιο περισσότερο εκφραστικού (αλλά και ουσιαστικού) ενδιαφέροντος.
β) Με υποτιμάς. Εκλογική απεργία δεν υπάρχει ούτε σαν όρος ούτε σαν περιεχόμενο.
γ) Με μία διαγώνια ματιά στα σχόλια που ακολούθησαν πήρε το μάτι μου τα Ε.Α.Α.Κ. (και πολλά άλλα, αλλά καλύτερα να μην γίνει Βατερλώ το Βρυξελλοχώρι). Και δηλώνω υπεύθυνα, χωρίς φόβο, με πάθος, ότι είναι συνυπεύθυνα, με όλες τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις, για τα περισσότερα, και σημαντικότερα, δεινά του ελληνικού πανεπιστημίου.
δ) Το κείμενο που θέλω μέρες τώρα (και πριν την αφορμή που μου δίνεις εδώ) το βλέπω από Δευτέρα (αν καταφέρω Κυριακή να ηρεμήσω λίγο και να γράψω) -ήτοι δεν σε έχω γράψει.
Αυτά,
Αν ξέχασα κάτι θα επανέλθω με σύντομο σχόλιο. 😉
Φιλιά και καλό Σ/Κ
Υπό αυτή την έννοια κάθε μορφή εξουσίας είναι καθεστωτική και συνεπώς η ίδια η οργανωμένη κοινωνία είναι ουτοπική. Δεν νομίζω πως σε μια δημοκρατία τα κόμματα εξουσίας είναι απαραίτητα μέρος του καθεστωτισμού. Η εξουσία είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να μην ζούμε στην ζούγκλα αλλά σε οργανωμένη κοινωνία και η δημοκρατία είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να αποφύγουμε τον καθεστωτισμό της εξουσίας. Ένα κόμμα εξουσίας δεν είναι εκ προοιμίου καθεστωτικό. Γίνεται καθεστωτικό όταν η κεφαλή αποφασίζει να διατάσσει αντί να υπηρετεί τη δημοκρατία. Μην πάμε μακριά, καθεστωτισμός δεν είναι η εξουσία αυτή καθ’ εαυτή, αλλά η διατύπωση πως «αν δε μου δώσετε αυτοδυναμία (κοινώς αν δε με κάντε καθεστώς) εγώ δε σέβομαι την εντολή σας και να σας εξουσιάσω». Σε τελευταία ανάλυση, επιτυχημένος κυβερνήτης θα ήταν αυτός που δεν θα είχε αυτοδυναμία ως κόμμα, αλλά θα είχε ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία λόγω της «δουλειάς» του. Νομίζω πως η πηγή του καθεστωτισμού σήμερα είναι κατά πρώτο λόγο η «ιδεολογία» των κυβερνητικών σχηματισμών (και όχι του συνόλου του κάθε κόμματος εξουσίας), κατά μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό η «επαγγελματική αντιμετώπιση» της εξουσίας και η άκριτη και πλήρης σύνταξη με την κεφαλή (να μη χάσουμε και τη δουλίτσα μας) και κατά τρίτο φυσικά λόγο τα κριτήρια ψήφου του συνόλου. Γιατί ας μη ξεχνάμε πως τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο καθεστωτισμός επιβραβεύτηκε. Γι’ αυτό και θέλω μια αναμόρφωση των κομματικών μηχανισμών αλλά και του μηχανισμού διακυβέρνησης, η οποία τουλάχιστον δε θα δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνητικό σχήμα να επιβάλλεται στους «ομοϊδεάτες» βουλευτές. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως κανείς μας δεν ξέρει πραγματικά ποια αναμόρφωση θα ήταν τελικά η πιο δόκιμη.
[Αυτό με τους νορβηγούς δεν το έπιακα αρκούντως αλλά αν δεν πάρεις πίσω αυτό που είπες για το χιούμορ μας, θα το βάλω να σε δαγκώσει, μαζί με όλο το κοπάδι, για να πάθεις γρίπη των χοίρων, των πουλερικών και ό,τι άλλο κυκλοφορεί στην πιάτσα και μετά θα περνάω σε καθημερινή βάση να σου αφήνω σε σχόλιο μια διδακτική ενότητα φυσικής αντί καλημέρας!!!]
Την καλημέρα μου … και μάθε ότι ΠΟΤΕ δεν λέω ψέμματα …
Τίποτα άλλο, ο καθείς εφ ω ετάχθη !
Καλό βέβαια είναι να ξέρουμε πώς λειτουργεί αυτή η ΕΕ, ακόμα και ο τρόπος λειτουργίας της είναι στοιχείο που μπορείς να το πάρεις και να τη μαστιγώσεις. Αλλά πιστεύω ότι αυτό που πρεπει να καταλάβει ο κόσμος είναι όχι τόσο το πώς λειτουργεί (δομή κτλ) αλλά για ποιόν λειτουργεί και τι πολιτικές εφαρμόζει. Γραμμή για ΠΑΣΟΚ τα ΕΑΑΚ δε νομίζω να είχαν πότε, αν και πολλά παιδιά εκεί προέρχονται από πασοκικό περιβάλλον- εχω κάνει στατιστική έρευνα!, κάποια ψηφίζουν ΜΕΡΑ, κάποια ΚΚΕ, αλλά για γραμμή δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε στα παλιά καλά χρόνια!Είπαμε είναι γιούχου εντελώς αλλά όχι μέχρι εκεί!
Κροτ όποτε θες κοπελιά μέχρι τέλος του Ιουνίου θα είμαι στο νησί .
Μετά το κλείνουμε το σχολείο και πάμε διακοπές (αλλού).
Κροτούλα , Εγραψες!
πως να είναι το κλίμα εδώ βρε Κροτ μου?
Ηταν στραβό το κλίμα το έφαγε κι ο γάιδαρος κι αποστράβωσε!
Αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!
Η ψήφος δε μας χαρίστηκε, εδικά σε μας τις γυναίκες, γι’ αυτό δεν τους τη χαλαλίζουμε! 😉
Στα μπανάκια λέμε ναι! Αλλα…
αφού ρίξουμε το βόλι μας στην κάλπη!
Παράθεμα: Επιλογές εκ της σύνταξης « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ
Είστε τυχεροί που θα …ψηφίσετε! Εγώ εκείνη την ημέρα (αναγκαστικά) θα είμαι για μπάνιο. Άσε που δεν είμαι και ευρωπαίος.
Την Καλησπέρα μου … είναι λίγο … αργά για καλημέρα … 😀
Να μας συγχωρείτε για την απουσία, αλλά είχαμε και δουλειές: έχει βγει ένας ήλιος να! με το συμπάθειο στο Βρυξελλοχώρι και φυσικά καθόλου δεν εμπνέει αυτό για να καθόμαστε μες το σπίτι, και να σερφάρουμε! 🙂
Μαργαρίτ, αισθητικά κι εμένα με ενοχλούν τα «μετά-«, πλην όμως ενίοτε αποτελούν την πιο πιστή ως προς το περιεχόμενο και το σημαινόμενο έκφραση, δυστυχώς.
Όσο για το «αστική», αχα, ανυπομονώ να διαβάσω το κείμενο, θα έχει πολύ ενδιαφέρον! Όχι πως θέλω να σε πιέσω δλδ, αλλά… αύριο δεν είπες; 😛
(Μπαρδόν για τα περί «εκλογικής απεργίας», αλλά ο φόβος φυλάει τα έρημα!).
Καμ, για μία ακόμα φορά μιλάμε σε άλλο μήκος κύματος και γι’αυτό δεν πιάνουμε ο εις τον άλλο: μιλάς για αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει, μιλώ για εκείνο που συμβαίνει.
Κατά τα άλλα, είμαι αρκετά κυνική για να θεωρώ ότι πράγματα «η οργανωμένη κοινωνία είναι ουτοπική». Θα έβαζα το επίθετο «δίκαιη και έντιμη» στη θέση του οργανωμένη: κυνική ιδεαλίστρια, καλό ε;
[Όσο για τους Νορβηγούς, δεν ξέρεις πόση σχέση έχει η Νορβηγία με το Αιγαίο; Κι οι καμήλες, χα, ας κοπιάσουν!].
Φάρε, είμαι βέβαιη πως δεν λες ψέμματα! Αν σου είπαν όμως; Άλλωστε, δες τι λέει κι σ/σα Παρτιζάνα πιο κάτω!
Παρτιζάνα, χαίρομαι που επιβεβαιώνεις τα περί ΕΑΑΚ, και να σκεφτείς πως βρέθηκα χτες σε κουβέντα στην οποία υπερασπιζόμουν εγώ το ΚΚΕ! (δεν είμαστε καλά! :P).
Κατά τα άλλα, πιστεύω πως είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πώς λειτουργεί ο αντίπαλος και ποιες ακριβώς είναι οι δράσεις και οι μεθόδοι του, αν θες να τον πολεμήσεις αποτελεσματικά. Λέγοντας μόνο ποιους βλάπτε, αυτό δεν είναι αρκετό: χρειάζεται και να ξέρεις πώς και γιατί το κάνει. Αλλιώς η δουλειά σου θα είναι μισή.
Ρεμάλι, δε με βολεύεις, αχ, δε με βολεύεις!
Λιακάδα, σε κανένα δε χαρίστηκε η ψήφος, πολύς κόσμος έχασε τη ζωή του για χάρη της.
Νίκο, μη ζηλεύεις. Ξέρεις τι δράμα περνάμε εμείς για να αποφασίσουμε τι να ψηφισουμε; Και μην ανησυχείς, ο καιρός γαρ εγγύς που θα γίνεις και συ ευρωπαίος.
Φάρε, γεια σου βρε Φάρε, δεν πίνεις κρασιά ακόμα;
Χθες πήγα μια βόλτα (αυθημερόν) στη Θεσσαλονίκη, οπότε τη βγάζω με μπύρες …
Κάποια μέρα που θα συναντηθούμε θα σου το αποδείξω, μέχρι τότε, άστο, άλλωστε έχουμε (όλοι μας) πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε …
Ήλιος στο … βρυξελλοχώρι ;;;
Να δεις τι ήλιος θα βγει στις 7 !
Κ ό κ κ ι ν ο ς !
εγω γιατι αισθανομαι σκετο ζωον (που θα παω να ψηφισω) σε ολη αυτη την ιστορια των εκλογων; 😕
μπήκα αργά.. διάβασα μετα προσοχής τα μισά σχόλια.. μετά άρχισα να διαβάζω διαγώνια.. όχι λόγω έλληψης ενδιαφέροντος.. μάλον λόγω κουρασης..:):)
το κήμενο.. ενημερωτικό για μένα.. που αγνωω το ευρωπαικό σύστημα.. και αδυνατώ να καταλάβω την τόση περιπλοκότητα.. το αυτό και το αμερικάνικο..:):)
δε ξερω.. δε καταλαβαίνω.. πως γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τη ζωή του ουσιαστικά.. γιατί αυτοί οι καραγκιόζιδες (συγνώμη καραγκιόζη) που αφήνουμε να μας κυβερνούν έχουν τον έλεγχο της ζωής μας..
προχωρόντας η ώρα η σκέψη μου θολώνει.. ξέρω ότι το σύστημα δε λειτουργεί χωρίς κόμματα.. αλλά μήπως τα κόματα δεν είναι κλίκες προαγωγής συμφερόντων;.. τι διαφορά έχουν απο συνομοσία;.. είναι ελευθερία να μαζέυονται καποιοι και να ομονούν για να με εκμεταλευθούν;.. τώρα καραγκιόζης και εκλογές με πήγαν στο κυρ νιόνιο.. «..που δεν έχει σώμα να ψυφίσει να ψυφίσει..»
..λοιπόν δε ξέρω.. νομίζω.. από την εποχή της αθηναικής δημοκρατίας.. τον νόμο και την τάξη τα όριζε το κεφάλαιο.. και δε βλέπω αυτο να αλλάζει έυκολα..
αν υπήρχε βούληση για αλλαγή.. δεν είναι και τόσο δύσκολος ο τρόπος.. ακολουθείς τα λεφτά και βρήσκεις τους κλέφτες.. γιατί κακά τα ψέματα.. με την εργασία γενάται κεφάλαιο.. η υπεραξία και η εκμετάλευση το γεννούν..:):)
να πω καληνύχτα και να επανέλθω αύριο πιό φρέσκος να δω τι έγραψα..:):)
Παράθεμα: Ευροεκλογές 2009 – πολιτικοί χωρίς πολιτική « La Ivolution – non commercial
Βρέθηκα κι εγώ σε μια παρέα πρωτόφερτος, και προσπαθώντας να τους πείσω να μην απέχουν πρότεινα ψήφο στο ΚΚΕ ή στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε ΣΥΡΙΖΑ, λένε, κάτι πιο ριζοσπαστικό δεν έχει; Ε τότε… ΑΝΤΑΡΣΥΑ θαρρετά.
υγ. Κόσμος απογοητευμένος από το ΚΚΕ φλερτάρει με άκυρο/αποχή. Φοβερό δεν είναι;
Καλημέρα !
Καλή Βδομάδα και Καλό Μήνα !
υ.γ. και καλό κόκκινο βόλι, για να αισθανόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και στις 8 του μήνα και φυσικά για να μας φύγει και κάθε είδους απογοήτευση …
μιας και διαφωνούμε! http://mygranma.wordpress.com/2009/06/01/i-wont-vote/
αααααχχχχχχχχχχχ!ποιος θα μου το λεγε!ότι εγω θα έλεγα καλή κουβέντα για τους εαακιτες! ίσως μετά από τοσα χρόνια και την ωριμότητα να χτυπάει κόκκινο, να εχω γίνει μεγαλόψυχη! εγώ από την άλλη ήμουν με κάτι παιδιά χθες, τα οποία έιπαν ότι θα ψηφίσουν ΚΚΕ και πολύ χάρηκα. μετά από εκείνη την ταραχή στο ταξί το χρειαζόμουν!τι γινεται στην Κύπρο σοβιετικά φίλη, έχεις καμιά πληροφορία?
Φάρε, στην Σαλόνικα τσίπουρα πίνει ο κόσμος καλέ!
(μωρέ ας μην είναι μαύρος ο ήλιος, κι ό,τι θέλει ας είναι!).
Μούργε, εσύ είσαι έτσι κι αλλιώς ζώον. Αν δεν πήγαινες, θα αισθανόσουν καλύτερα;
Κούλπα, αυτό είναι το θέμα: να μην αφήνουμε να ελέγχουν αυτοί τη ζωή μας. Να βάζουμε ρήγματα, όσα περισσότερα γίνεται. Για μένα, ξεκάθαρα, οποιαδήποτε ψήφος στην αριστερά, όχι στον Τρεμόπουλο (έλεος!), αλλά από ΣΥΡΙΖΑ και πέρα είναι θετική.
Αλλά, μιας και στις Ευρωεκλογές παίζει απλή αναλογική, ακόμα και το άκυρο/λευκό το θεωρώ καλύτερο από την αποχή, κι ας μη συμφωνώ στην παρούσα φάση με τετοια ψήφο.
Μάνε, συμφωνώ απόλυτα. Δεν είναι μόνο οι απογοητευμένοι του ΚΚΕ που φλερτάρουν με την αποχή. Ξέρω και μερικούς απογοητευμένους από το ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν το ίδιο.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει προλάβει να απογοητεύσει ακόμα -χα χα χα!
Φάρε, για μας εδώ είναι του Αγ. Πνεύματος σήμερα. Καλή φώτιση λοιπόν σε όλους!
Χαμόγελο, το είδα και συστήνω σε όλους να το διαβάσουν, γίνεται και ωραία κουβέντα από κάτω από το κείμενό σου.
Παρτιζάνα, είδες; Τα ίδια παθαίνω κι εγώ μεγαλώνοντας!
Στην Κύπρο, γίνονται ατομικά debates των πολιτικών αρχηγών (κάθε πολιτικός αρχηγός «ανακρίνεται» χωριστά από πολίτες), Η κουβέντα, όπως πάντα, περιστρέφεται κυρίως από εσωτερικά θέματα, κυρίως το εθνικό θέμα και την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης μιλά για «κοινωνική οικονομια της αγοράς, χωρίς προστατευτισμό και κρατισμό (!), προς όφελος του πολίτη και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (!!!)» (γραμμή ΕΛΚ είναι αυτή). Υπάρχει αισιοδοξία πάντως και βρίσκω πως το ΑΚΕΛ, αν και στην κυβέρνηση (που αυτό προσθέτει δυσκολίες) βγαίνει με αρκετά σωστές απόψεις και με αρκετά καλό αέρα. Θα δούμε το Σάββατο (ψηφίζουν στις 6 του μήνα εκεί).
Πιστεύω πως μιλάω για το πώς θα ήταν ίσως δυνατό να προσεγγίσουμε στην πράξη πιο κοντά στο «πρακτικά ιδεατό». Η «οργανωμένη κοινωνία» μπορεί να είναι «ουτοπική», αλλά οι πρόοδοι έγιναν μόνο όταν παρουσιάστηκε τοπικά ή χρονικά «υψηλότερη μορφή οργάνωσης». Το «δίκαιη και έντιμη» το οποίο αποτελεί σαφή επιδίωξη, και το οποίο δε βρίσκω διόλου κυνικό, είναι απλά ένα μέρος οργάνωσης. Άλλωστε αν δεν υπάρχει μια μορφή οργάνωσης, ποιο το νόημα της δικαιοσύνης; Η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί μια μορφή οργάνωσης βασισμένη σε ένα σύνολο αξιών μέσω των οποίων και ορίζεται;
Σε τελευταία ανάλυση η κοινωνία είναι μια οργανωτική δομή των ανεξάρτητων ανθρώπινων μονάδων. Αν η οργάνωση είναι ουτοπία, η κοινωνία εν γένει και προφανώς και η κοινωνία των πολιτών, θα αποτελεί μια εξ ίσου ουτοπία…
[Εγώ πάντως (1) ποτέ δεν παραπονέθηκα ότι δε σε πιάνω και (2) μπορεί τις καμήλες να μη τις φοβάσαι, αλλά στο επόμενο σχόλιο θα έχει διάλεξη περί των νόμων της φυσικής αν συνεχίσεις να το παίζεις τολμηρή!]
Άμα οδηγείς …
Σε μας είναι μετά το Άγιο Πνεύμα (Φώτιση), τότε που θα μας προκυψουν πάλι ένα σωρό … κοψοχέρηδες !!!
υ.γ. αν και δεν συμφέρει … Το Α.Π. λένε, είναι … δεξιό !!! 😆
Την καλησπέρα μου !
Δεν μπορώ να επιστρέψω για να δω ποιος το έγραψε, αλλά συμφωνώ, ότι είναι αδύνατο να διαβάσεις όλα τα σχόλια προσεκτικά, είναι σαν να διαβάζεις την αντιπαράθεση του Weber και του Έγελου περί κρατικής οργάνωσης και πολιτικών σε συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων του Ρήγα (χριστέ μου πόσο γηραιά είμαι???).
Έρχομαι, λοιπόν, ως τέκνο, θιασώτης και θύμα του υπερκειμένου της διαδικτυακής διαδραστικότητας και της μεταδημοκρατίας των Μ.Μ.Ε. των ριάλιτι και των σήριαλ, να θέσω το δικό μου (ως συνήθως άσχετο) ερώτημα: Αν ΔΕΝ πάμε στις ευρωεθνοδημοτικοεκλογούλες, σκεφτήκατε την πιθανότητα σε κάποιο όχι τόσο μακρινό μέλλον να νομιμοποιηθούν να τις καταργήσουν λόγω μικρής συμμετοχής (εν είδει κομμένου σήριαλ λόγω κακών νουμέρων στην AGB)????
O χαμός των σχολίων!!!
Πολλά και εκτενή…
——————
Μα γιατί επιμένετε ΟΛΟΙ να πάνε να ψηφίσουν ΟΛΟΙ;
Εγώ σήμερα «αρθογραφώ» υπέρ του να πάνε πολλοί στην παραλία.
Γιατί να χάσουν το μπάνιο τους οι άνθρωποι;
Καμ, εντάξει, εντάξει! ΑΚόμα και ότι ο γάιδαρος πετάει προτιμώ να ομολογήσω, αλλά ΟΧΙ διάλεξη περί φυσικής, σε εκλιπαρώ!
[Μα, αυτό είπα κι εγώ: ότι εγώ περιγράφω την υπάρχουσα κατάσταση, εσύ μιλάς για την ιδεατή κατάσταση. Στα της ιδεατής διαφωνώ λίγο, ξέρεις γιατί, εγώ βλέπω τα πράγματα από λίγο διαφορετική οπτική. Αλλά όχι, η δικαιοσύνη δεν είναι θέμα οργάνωσης. Μπορείς να έχεις ένα πολύ καλά οργανωμένο, αλλά άδικο κράτος.].
Φάρε, υπάρχουν και τα τρένα!
Πού το ξέρουμε πως είναι δεξιό; Κρυφοκοιτάζαμε την ώρα που ψήφιζε;
Μένιεκ, αχαχαχαχα! Άκου Ρήγα!…
Παραπέμπω στο μυθιστόρημα «Το 13ο Υπόγειο» του Βαγγέλη Μπέκα, όσους θέλουν να δουν μια εκδοχή της κοινωνίας χωρίς εκλογές και χωρίς κοινοβούλιο.
Πάντως, μπορούν και να μην τις καταργήσουν. Αν αδιαφορεί το 80%, καταργημένες δεν είναι στην πράξη;
ΑΦΜ, στά’πα κι από κει, ελεεινέ προβοκάτορα!! 😛
😆
Πάρε πίσω αυτό που είπες (για το χιούμορ και τους μηχανικούς, όχι για τους νορβηγούς και το αιγαίο) και θα αφήσω κατά μέρος (για την ώρα) την διάλεξη της φυσικής!
[Το ότι μια οργανωμένη κοινωνία μπορεί να είναι και άδικη δεν αποδεικνύει πως η δίκαιη κοινωνία δεν είναι μορφή οργανωμένης κοινωνίας. Για την ακρίβεια, αυτό που είπα εγώ είναι πως η έννοια της κοινωνίας είναι ούτως ή άλλως συνυφασμένη με την οργάνωση. Απομένει να καθορίσεις τον τρόπο οργάνωσης και τις επικρατούσες (και εξουσιάζουσες) αρχές, ιδεολογικές και πραγματικές για να καθορίσεις το «σχήμα» της 🙂 ]
Χοχοχο, μου θυμίζει την ιστορία του Asimov όπου επιλέγεται ένας ψηφοφόρος του οποίου η ψήφος είναι η μοναδική απαραίτητη…
(Πσσττ… το χάος, θεωρείται και αυτό ως μια μορφή οργάνωσης?)
;-Ρ
Allu Fun Marx: Άκουσα ότι θα βάλουν κάλπες και στις … παραλίες !!!
Να δω τι δικαιολογίες θα βρείτε όλοι εσείς … για να μην ψηφίσετε … 😆 😆 😆
krot: Σιγά καλέ για τρακόσια χιλιόμετρα να πάω με τον … καρβουνιάρη !!!
Ή μπας και νομίζεις ότι διαθέτουμε … βέλγικα τραίνα ;;;
Για το άλλο … όχι δεν κρυφοκοίταζα … αλλά μου έστειλε … επιστολή … με σχετικό περιεχόμενο !!! 😛 😛 😛
Την Καλημέρα μου !
Καμ, καλά εντάξει υπάρχουν εξαιρέσεις, ελάχιστες, αλλά γενικά, αν φημίζεστε για κάτι δεν είναι το χιούμορ, βρε συ Καμ! 😛
Σοφία, το χάος είναι μορφή αυτοοργάνωσης!
Φάρε, εγώ λέω πλέον να ψηφίζουμε από το ίντερνετ! Τότε κανένας δεν θα έχει καμιά δικαιολογία, χα χα!
Α, ώστε εσένα ενημερώνει ανελλιπώς!
Άσε βρε Κροτ,
ενώ εσείς οι «των θεωρητικών», «α» λέτε και κατουριόμαστε στα γέλια
χαχαχαχχα!!!!!
Κάτω τα χέρια από το χιούμορ των Μηχανικών 👿
Γενικεύσεις… 😈
Και πρόσεχε γιατί με εσφαλμένες διατυπώσεις του στυλ: «Το χάος είναι μορφή αυτοοργάνωσης» δεν θα τη γλυτώσεις τη διάλεξη, μιας και εξ ορισμού το χάος είναι αυτό που προκύπτει κατά τη απώλεια της αυτοοργάνωσης των συστημάτων…
Call me entropy 😉
Σκουμπαλούν, οκ, ο καθένας έχει τις αρετές του. Εσείς είστε καλοί για πρακτικά πράματα: να αλλάζετε λάμπες, να κάνετε μικρο-επισκευές, να διαβάζετε χάρτες. Εμείς είμαστε το αλάτι της ζωής! 😛
Kαμ,μπορεί να έχεις δίκιο για την εντροπία, αλλά έχω υπόψη μου προσωπικούς χώρους (πχ γραφεία, ντουλάπες κλπ), όπου το χάος όντως αποτελεί μορφή αυτοοργάνωσης!
Και μη με απειλείς εμένα, θα σε κάνω σπαμ!
Άμα είναι να το γυρίσουμε στα παλιά καλά ατράνταχτα επιχειρήματα, θα σου παραθέσω και το δικό μου: ΟΥΣΤ! 😛
Χάος? Εντροπία??? Μισό να φτιάξω καφέ, να φέρω και το αγαπημένο μου βιβλίο από το ράφι (το chaos του James Gleick και δευτερευόντως το About Time του Paul Davies από το Fabia) και να ανοίξουμε την κουβεντα!!!!
;-Ρ
Σοφία, ΕΣΥ σπέρνεις την εντροπία, εσύ μίλησες πρώτη για χάος! Θα σε κάνω κι εσένα σπαμ!
Καμ, ουστ παρομοίως!! Βρομοσπάμ!
Αντιγραφέα!
(Μάθαμε πάντως πως πέραν της αυτοοργανωτικής φύσης του, το χάος σπέρνεται κι όλας… έρμε Αριστοτέλη… 👿 )
Κροοοοοοοτ!
Μαγειρεύω…
Και θα κάνουμε,λέμε, ένα μετεκλογικό ποστ χωρίς ετοιματζήδικα!
Θα κάνουμε τον χαμό στη Λάσπη!!!!!!!!!!!!
υ.γ. Άντε έλα!!!!!
Τα ΣΠΑΜ’??? Πού? Πού? Για να φέρω και κάτι πιατικά που δεν πολυγουστάρω!!!! Και ένα μπουκάλι καταπληκτικό κρασί!!!! Και άμα είναι να σπείρουμε και τίποτε καινά δαιμόνια (και κενά, και κενά…), ΜΕΣΑΑΑ!!!! (Είμαι εγώ χαοτικός τύπος? Όχι, πες! Είμαι??)
;-Ρ
Όι Σοφία μου, η οργάνωση προσωποποιημένη είσαι…
Εδώ μέχρι και το σερβις του αυτοκινήτου με βάση την οργάνωση και όχι την ανάγκη το κάνεις 😛
Χάος εσύ;;;
Χοχοχοχοχο!!! Άντε μην βάλω το πορτ μπαγκάζ του Fabia να συναγωνιστεί τις καμπούρες από τις καμήλες…
;-Ρ
Σκουμπαλούν, δλδ? Στείλε καμιά λεπτοομέρεια για!!
Σοφία, καλέ, οι καμήλες είναι εκτός συναγωνισμού! Πού πας με ένα ψοροφάμπια να τις συναγωνιστείς?!?!
Καμ, και βέβαια σπέρνεται! Και θερίζεται κιόλας!
Εντροπίιιιιααααααα….
μα και βέβαιαααααα!!!!
Χοχοχο, σώπα καλέ.. στην άμμο και το χώμα, το Fabia τις τρώει λάχανος!!!! Μην νομίζεις, τις έχει πολύ καλομαθημένες ο Καμηλιέρης, είναι σε όλα πολύ περιποιητικός!!!
;-Ρ
θέλω να σας δω να κάνετε αγώνα, ειλικρινά! Κάμελ Τρόφυ στην κυριολεξία!
Ναι, αλλά ανάλογα με το ποιόν θα διαλέξεις, θα σκονιστείς λιγάκι…
Συνήθως δε τα σκουρόχρωμα σκονίζονται παραπάνω 😈
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως στηρίζω καμήλες ρε συ!
Καλησπέρα !
Είδες ;;;
Τώρα που το έμαθες, please, μην το πεις … πουθενά !!!
Γύρω γύρω όλοι και στη μέση … το χάος !
Χάος η … ψυχή του … ανθρώπου … του μπλογκόπληκτου !!! 😆
υ.γ. πάντως, στην πολιτική, όποιος αισθάνεται μέσα του χάος, ας ψαχτεί καλά. Κάπου το πήρε ανάποδα …
Ας το πάρει αλλιώς …
Για να βγει στον ίσιο δρόμο !
Στον δρόμο του αγώνα με προοπτική !
Καλημέραααααααααααααααααααααααααααααααααααααα !
Καλημέρα Φάρε,
δε νομίζω πως είναι θέμα χάους, αλλά θέμα τεχνητών αδιεξόδων και μονοδρόμων.
Άντε να δούμε, 3 και σήμερα μείνανε!
Ωραίο κείμενο, Krot.
Ένα μόνο επιπλέον στοιχείο, που θα μπορούσε ίσως να ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο στη συζήτηση.
Στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβώνας στην Ολλανδία η συμμετοχή ξεπέρασε το 63%. Στις αυριανές (στην Ολλανδία ψηφίζουν αύριο) εκλογές όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα φτάσει κάνει το 35%.
(βλ. και εδώ: http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/975532/)
Καλώς το ΜαύροΧάλι,
πολύ ενδιαφέρον το λινκάκι που δίνεις. Η Ολλανδία είναι, νομίζω, μια αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση και έχω την αίσθηση πως κάθε κουβέντα γύρω από την Ευρώπη, καταλήγει σε κουβέντα σχετικά με την Τουρκία και τη μετανάστευση.
Σχετικά με τη συμμετοχή, πάλι καλά που είναι καθημερινή (πάγια τακτική στην Ολλανδία και αλλού), αν ήταν σκ, με τέτοια λιακάδα που έχουμε σήμερα, ούτε το 15% δεν θα πήγαινε να ψηφίσει.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά (σ)τη Λισσαβώνα, η (εντυπωσιακά μεγάλη για τα δεδομένα της χώρας) συμμετοχή οφιελόταν στην τρομακτική πόλωση που είχε προκληθεί, αλλά και στο ότι επί της ουσίας οι Ολλανδοί ψηφισαν «όχι στην ένταξη της Τουρκίας». Δε λέω πως με πειράζει που το όχι τους, λέω απλά πως ήταν όχι σε άλλο ερώτημα από αυτό που τους ετέθη. Πάντως, η πόλωση (και ως ένα βαθμό η τρομοκράτηση και διαστρέβλωση του νοήματος της κουβέντας) στο δημοψήφισμα είχε αποτέλεσμα τη μεγάλη συμμετοχή, ενώ τώρα, επιστρέφουμε στα κλασικά εικονογραφημένα.
Πολύ ενδιαφέρον σημείο το τελευταίο στο λινκάκι σου: τις δηλώσεις του φασιστάκου εννοώ. Πλάκα θα έχει να πάρει τίποτα μεγάλα ποσοστά, σαν αυτά που υποννοούνται στο άρθρο, και μετά να δούμε όλες τις Μαγδαληνές της Ευρώπης να οδύρονται για τους «ευρωσκεπτικιστές και κρυφοφασίστες» Ολλανδούς.
ΥΓ. μ-χ, με την άδειά σου, έσβησα το δεύτερο πανομοιότυπο σχόλιο που, μάλλον από λάθος, άφησες. 🙂
δεν θα σου δώσω λεπτομέρειες, μόνο χιντς:
θα έχουμε κρεατάκι (κάπως…δε σου λέω, μάλλον θα είναι μεθυσμένο αλλά αλαφρύ-καλοκαίρι για), κάτι πιτάκια, κάτι σαλατίτσες…ε, δε λέω άλλα!
υ.γ. άντε, ξεκουνήσου λέμε!
καίρια ερωτήματα/διευκρινήσεις:
α. πού; δώσε συντεταγμένες
β. ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθυνη της παρασκευής των μεζέδων; (αν μαγειρέψει ο Χουντής, πχ, δεν έρχομαι! 😛 ).
Διαφωνώ, νομίζω, σε δύο σημεία με τις παρατηρήσεις σου:
1) Το όχι των τριών-τεσσάρων χωρών που τοποθετήθηκαν αρνητικά στα δημοψιφήσματα για τη Συνθήκη της Λισαβώνας αφορούσε ευθέως τη Συνθήκη ακριβώς επειδή η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ και της μετανάστευσης. Εξάλλου αν θέλεις να βρεις μια εκλογική διαδικασία, όπου ψηφίζεις με κριτήρια άλλα εντελώς από αυτά με βάση τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ψηφίζεις, δεν νομίζω ότι θα βρεις καλύτερο παράδειγμα από τις ευρωεκλογές.
2) Τα τελευταία δημοψηφίσματα και ο τρόπος χειρισμού των αρνητικών αποφάσεων έδωσαν ένα σαφές μήνυμα: απευθείας δηλώσεις βούλησης για τη μορφή της ΕΕ δεν γίνονται δεκτές, παρά μόνο εάν συμπίπτουν με τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Στη συζήτηση για την αποχή από τις ευρωεκλογές — την οποία δεν επικροτώ — πρέπει αυτή η παράμετρος να ληφθεί υπόψη.
Είμαι κι εγώ περίεργο, τι θα γίνει με τον φασίζοντα ευρωσκεπτικιστή. Η Φλαμανδία έκανε εξαγωγή προϊόντος.
*δημοψηφίσματα
με πείραξε ολοφάνερα το παστίσιο του Herr K.
καλά παιδάκι μου, χαζό είσαι;;;
εμπιστευόμαστε σε άλλους τα μεζεδάκια;;; όλα από τα χεράκια μου!
Θα σου στείλω μέιλ γιατί το κάναμε τσατρουμ εδώ!!!! 😆
Διαμαρτύρομαι!
Να τα πεις δημόσια 😈
ΜαύροΧάλι, δεν διαφωνείς (δλδ εγώ δεν διαφωνώ μαζί σου, αρα κι εσύ δεν διαφωνείς μαζί μου!).
1. Προφανώς και η διεύρυνση και η μετανάστευση είναι κομβικά ζητήματα σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, πλήν όμως ο τρόπος με τον οποίο εθίγησαν στην Ολλανδία και την Γαλλία ήταν αρκετά αποπροσανατολιστικός. (Για την Τσεχία δεν έχω ιδέα πώς εξελίχθηκε η συζήτηση, στην Ιρλανδία θαρρώ πως διεξήχθη η πιο ουσιαστική κουβέντα). Η ένστασή μου έγκειται στο γεγονός ότι αυτά τα σημαντικά θέματα εθίγησαν με πολύ λαϊκίστικο και επιφανειακό τρόπο, αλλά και πως άλλα ζητήματα εξίσου σοβαρά (όπως τα εργασιακά, το Μπόλκενστάιν, οι τηλεπικοινωνίες, τα πνευματικά δικαιώματα, ο ευρωστρατός κ.λπ.) συζητήθηκαν από ακροθιγώς μέχρι ελάχιστα (voire καθόλου).
[ως προς το παράδειγμα «ευρωεκλογές, επίσης συμφωνούμε].
2. Ακόμα πιο ενισχυτικό προς την θέση σου είναι το στοιχείο ότι τα μεγάλα κεφάλια των Βρυξελλών, ζώντας προφανώς μέσα στο γυάλινο πύργο τους, απεργάζονται ήδη σχέδια «καταστατικών και γραφειοκρατικών προσαρμογών» βάσει της Συνθήκης που θεωρείται ότι θα έχει εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2010, ο κόσμος να χαλάσει. Δεν ξέρω αν έχουν ενημερώσει τους Ιρλανδούς βέβαια…
Αυτό αποτελεί ένα λόγο παραπάνω για συμμετοχή και αντίστοιχη ψήφο στις ευρωεκλογές -έχοντας πάντα στο κεφάλι μας ότι μια απλή ψήφος δεν θα τους αλλάξει τα μυαλά, πολλώ δε μάλλον τις πράξεις.
3. Η Φλαμανδία εξάγει τρία εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα: ζωγράφους, μύδια και φασίστες!
4. Συνίσταται το μέτρο στην κατανάλωση παστίσιου! 🙂
Σκουμπαλούν. αναμένω ενημέρωση! Αν ενημερώσεις και τον Καμ, αυτό θα αποτελεί casus belli, να το ξέρεις!
ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!
Στηρίζουμε τις καμήλες αλλά δυστυχώς (ευτυχώς) δεν χωρούν σε γιάφκες!!!!!
😆
Μη μασάς, τις έχω εκπαιδεύσει να διασκορπίζονται τριγύρω και να φυλάνε τσίλιες!
Χοχοχοχο… τα σκουρόχρωμα πράγματι σκονίζονται περισσότερο, αλλά πάνε και στους κατσικόδρομους, για την Πανακότ… εεεεεεε… τις καμήλες εννοώ, δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά!!!
Χοχοχο, λες να κάνουμε camel trophy? Αρκεί να υπάρχει και τροφή στην εξίσωση!!!
;-P
Για εντροπία διάβασα. Για ενθαλπία τίποτα ;
🙂
@ faros
Για πες μας και τη θέση του ΚΚΕ στη σύνοδο της (τότε) ΕΟΚ στη Μαδρίτη τον Ιούνη του ’89, και κυρίως τις διαφορές που είχε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ 🙂
Τί να πει κανείς για την ενθαλπία;
Σημαντική, δε λέω, αλλά υπερπροβεβλημένη.
Βλέπεις έχει πάντα οροφή (η ντουλάπα της κροτ είναι πεπερασμένη) και, για δεδομένη τιμή της, όση και να είναι αυτή, η αύξηση της εντροπίας ελαττώνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα του σχήματος αποθήκευσης!
Έτσι εξηγούνται και κάποιες πρωινές καθυστερήσεις της, μη νομίζεις 😛
Παράθεμα: Ευρωπέη 2009 «
Χαρίδημε, αν θυμάμαι καλά, στη Σύνοδο της Μαδρίτης μπήκαν οι βάσεις για την οικονομική και νομισματική ένωση σύμφωνα με τις θελήσεις της Γερμανίας – ίσως και γι αυτό θεωρείται η χώρα αυτή ως η ατμομηχανή της ΕΕ – λόγω του ισχυρού τότε μάρκου, και ως είναι φυσικό και τότε (να σου θυμίσω από το 1957) το ΚΚΕ διαφώνησε κάθετα, οριζόντια, πλαγίως και … ζικ-ζακ !
Η ΝΔ (από πάντα) και το ΠΑΣΟΚ (μετά το 1981) που ήταν (και είναι) με τα μπούνια με την εοκ – εε, συμφώνησαν πλήρως !
Παραβιάζεις ανοιχτές θύρες και δεν καταλαβαίνω το γιατί !
Λεπτομέρειες δεν μπορώ να παραθέσω … βρίσκομαι «εκτός έδρας» … δεν έχω τα απαραίτητα ντοκουμέντα !
Την καλησπέρα μου και … καλό (κόκκινο) βόλι – μία και … καμμία μείνανε !
Πως ακριβώς διαφώνησε οριζόντια-κάθετα&πλαγίως το ΚΚΕ τότε, όταν την Ελλάδα εκπροσώπησε (μια που δεν είχε γίνει ακόμα η συγκυβερνηση Τζαννετάκη) ο Σαρτζετάκης και οι θέσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ (με αρχηγό τότε τον γγ του ΚΚΕ Χ.Φλωράκη) ήταν ομόφωνες στο ζήτημα ;
🙂
@κροτ & μπαλόν
Τι ακούω για κομματικά μαγειρέματα και μεγάλα φαγοπότια! Μάλλον ενδίδετε σε αστικές σειρήνες! Θα σας καταγγείλω… στην Κομινφόρμ! Τέτοια βαβυλωνιακή χλιδή ενώ οι κολασμένοι στα ορυχεία του Ποτοσί και της Κουτσικαμάτα έχουν να μασουλήσοουν μόνο μερικά φύλλα κόκας και να πιούν λίγες γουλιές μάτε!
Και μην ξεχνάτε πως σήμερα 6/6 γιορτάζει ο γερο Μικ!
Μετά τα συμπόσια και τα χαριεντίσματα, για ρίχτε μια ματιά κι εδώ για… χώνεψη (εγώ το βρίσκω αχώνευτο αλλά μπορεί να φταίει η νεύρωση στομάχου που έχω)
http://ellinessouidias.wordpress.com/2009/06/04/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-20%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5/
Αυτοί οι «Έλληνες της Σουηδίας» , όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες κάτω από το κείμενο, πρέπει να είναι πρώην σύντροφοι και συνάδερφοι του Γιωργάκη στο καθάρισμα τζαμιών που με τόση περηφάνια αναφέρει στο βιογραφικό του. Δεν αποκλείεται βέβαια και δάχτυλος Παγκάλου! Αντιγράφω ένα απόσπασμα για όσους βαριούνται να το δούνε:
[i]Η ηρωική και αναίμακτη επανάσταση του γενναίου δημοκρατικού λαού της Πολωνίας σήμανε την απαρχή της λαϊκής εξέρσης εκατομμυρίων ανθρώπων στις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που στέναζαν κάτω από τον κομμουνιστικό ζυγό.
Η λαϊκή αυτή εξέγερση εκατομμυρίων δημοκρατών είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση [b]του πιο στυγνού, φασιστικού και απάνθρωπου συστήματος που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα, του κτηνώδους και αιματοβαμμένου κομμουνισμού. [/b][/i]
ΥΓ: Ας μην αρχίζω να λέω πάλι για τα λεφτά της μαφίας και του Βατικανού, ούτε ότι ο Αντρέας – ο πατέρας του Γιωργάκη – ήταν ο μοναδικός σύμμαχος του «στρατηγού» στην Ευρώπη τη δεκαετία του 80. Κάποιες φορές η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια.
Χαρίδημε, να με συγχωρείς, αλλά λες ανιστόριτα πράγματα και ειλικρινά δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω …
Η σύνοδος έγινε Μάρτη και η Ελλάδα είχε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ …
Σε κάθε περίπτωση παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες …
Όχι, δεν έχει καμία σχέση η οπτική του ΚΚΕ με αυτήν των άλλων κομμάτων, όσο κι αν πασχίζεις να πείσεις για το αντίθετο τον … εαυτό σου !
Την καλησπέρα μου !
Το διάβασα… Θες να το συζητήσουμε;
Δεν είναι μόνο το κείμενό σου μεγάλο (και που να βρω χρόνο η μέλλουσα), είναι και τα σχόλια πολλά και σεντόνια. Θα διαβάζω μέχρι τις βουλευτικές για να τοποθετηθώ.
Καλημέρα και καλό βόλι.
υγ. θα ψηφίσω μετά γιατί τώρα μαγειρεύω (η καλή νοικυρά είναι δούλα και κυρά), ο χάσμπαντ του μπι ταξιδεύει προς την κάλπη του και ο Τρομερός έχει πάει ζόποτο (παιδότοπο).
Τα συχαρίκια μου στο Φάρο για τη (σχετική) επιτυχία.
Στο Βελγιο ψηφισαν 1896 ατομα (από τα 2270 εγγεγραμένα) εκ των οποιων 1615 στις Βρυξελλες.
Στις Βρυξελλες, η ΝΔ πηρε το 37.25% των εγκυρων ψηφων, το ΠΑΣΟΚ 21.84%, τριτοι οι Οικολογοι με 10.98%, τεταρτος ο Συριζα με 9.47% και μετα ΚΚΕ (7.57%) και ΛΑΟΣ (5.96%). Η δραση ειχε ενα 4.17%.
Αυτη ηταν η ενημερωση απο την πολη μας (εγω εδω ψηφισα, δεν ξερω για σας), καλη σας μερα!
Γεια σας !
Μια μάχη τέλειωσε !
Πάμε … γι΄άλλα !!!
Μέχρι να ΄ρθει «ανάποδα ο ντουνιάς » !
«Τεχνηέντως και μαεστρικά, τόσο η ίδια η ΕΕ, όσο και οι κατά τόπους φραντσάιζέρ της (οι κατά τόπους κυβερνήσεις), έχουν κατορθώσει να τοποθετήσουν τον πολιτικό χώρο των Βρυξελλών μέσα σε ένα νεφελώδες, ασαφές και δυσνόητο πλαίσιο, από το οποίο λίγοι καταλαβαίνουν λίγα και πολλοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα.»
Όχι μόνο τεχνηέντως και μαεστρικά, αλλά κυρίως σκοπίμως Κρότι μου, ΣΚΟΠΙΜΩΣ…
Διότι άλλως πως θα βγεί ο Εγχώριος Μαυρογιαλούρος για να πεί στα πρόβατά του ότι:
– το νέο χαράτσι
– η γραφειοκρατία
– το ζάχαρο της θειάς τους,
– [συμπληρώστε την πληγή της αρεσκείας σας]
ΔΕΝ οφείλονται στον Εγχώριο Μαυρογιαλούρο αλλά στους κακούς και σκοτεινούς μανδαρίνους των Βρυξελλών, που είναι ανίκητοι και ανελέητοι και σε τραβάνε και μια επιτήρηση, μια προσφυγή ή ένα πρόστιμο άμα λάχει;
Την καλησπέρα μου, περιμένω ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.
Speculoos, ευχαριστούμε. Αν έχεις ακόμα πιο αναλυτικά για Βέλγιο, πες μας
Καλησπέρα παιδιά.
Όποιος πανηγυρίζει σήμερα, είναι για τα πανηγύρια.
[Εξαίρεση οι Πασόκοι που έτσι κι αλλιώς είναι για τα πανηγύρια.]
Όποιος καταλαβαίνει πως δεν πρέπει να πανηγυρίζει, ας αναλάβει τις ευθύνες, που έπρεπε να είχε αναλάβει χτες (μην πω και προχτές).
Θα ακολουθήσει (θυμωμένο) ποστ, ασαπ.
Σας ασπάζομαι και να προσέχετε.
Καληνύχτα και καλή τύχη.
«Όποιος πανηγυρίζει σήμερα, είναι για τα πανηγύρια.»
Ω ναι…
Herr, όλα τα αποτελέσματα τα έχω πάρει από το http://ekloges.ypes.gr/ όπου μπορείς κανείς να δει ξεχωριστά για τα τρία τμήματα των Βρυξελλών και τα μικρά τμήματα της Λιέγης, του Σαρλερουά και του Γκενκ (με τους μόλις 90 ψηφοφόρους). Απλά υπολόγισα και τα συγκεντρωτικά των Βρυξελλών.
Κροτ, χωρίς καμιά διάθεση να απολογηθώ, δεν πανηγυρίζω καθόλου. Κατήφεια και θυμό νοιώθω, τόσο με τα ελληνικά αποτελέσματα όσο και με τα ευρωπαϊκά. Σήμερα δε, δεν έκανα τίποτα άλλο από το να βρίζω τους Βέλγους συναδέλφους μου. Απογοήτευση.
Κάτι ξέχασα και το τσοντάρω μπας και γνωρίζετε επειδή το αγνοώ.
Στο εκλογικό τμήμα που ψήφισα μας έδωσαν 15 ψηφοδέλτια, ενώ συνολικά υπήρχαν 27 κόμματα. Δεν πήραμε ευροψηφοδέλτια συνδυασμών όπως το ΜΛ-ΚΚΕ, το ΕΕΚ ή ακόμα ακόμα των Κυνηγών, του Ουράνιου τόξου και της Κοινωνίας.
Ξέρω ότι στις εθνικές εκλογές αρκετοί συνδυασμοί δεν κατεβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει και στις ευρωεκλογές που υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο;
undantag, μωραίνει κύριος κλπ κλπ.
Σπέκυ, μπορούσες να κάνεις ένσταση. Δεν ξέρω τι θα σήμαινε σε πρακτικό επίπεδο, αλλά ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα για ένσταση σε τέτοια περίπτωση. (Δες εδώ: http://www.ypes.gr/el/Elections/ElectionsEuropeanParliament/PresidentDecretal/Encyclical/, την εγκύκλιο αρ. 24, που παραπέμπει σε κάποιο νόμο.)
Είμαι σίγουρη πως δεν πανηγυρίζεις. Και δεν αναφερόμουν μόνο στα της Ελλάδας.
1. Μα … ούτε και εγώ πανηγυρίζω!
2. Για την ένσταση… ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη της εκλογής στο εκλογικό τμήμα με τα λειψά ψηφοδέλτια. ΑΛΛΑ μη φάς… διότι:
Η εγκύκλιος μπορεί μεν να λέει πως:
«Μαζί με το φάκελο, δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές, καθώς και από ένα λευκό ψηφοδέλτιο.»
Λέει όμως επίσης πως:
«Τα πολιτικά κόμματα υποχρεούνται να παραδώσουν στους νομάρχες επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 29η Μαΐου 2009. Στη συνέχεια οι νομάρχες οφείλουν να εφοδιάσουν τις εφορευτικές επιτροπές με ψηφοδέλτια κατά 20% τουλάχιστον περισσότερα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων, σε κάθε εκλογικό τμήμα, εκλογέων (άρθρο 71 του Π.Δ.96/2007).»
Άραγε ένας συνδυασμός που δεν «παρέδωσε επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων», «συμμετέχει στις εκλογές»; Fin bref…
@ faros
Μιλάω για τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, τον Ιούνιο του 1989.
ευχαριστώ Speculoos, ήταν καλά κρυμμένα στο σάιτ του ΥΠΕΣ!
Πες τους τα Κροτ, χύμα και τσουβαλάτα! Μη βρίσεις όμως όσους απείχαν…
Οχι, να βρίσει. Δεν κατάλαβα, μόνο οι άλλοι φταίνε;
Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να διαβάσω και τα 133 σχόλιά σου και να σου απαντήσω.
Βρε Μάνο, μέσα στο 50% της αποχής, οι μισοί και βάλε είναι ΚΚΕ μλ ή άλλες επαναστατικές οργανώσεις που κάλεσαν σε αποχή. Για αυτό λέω, Κροτ, με το μαλακό.
ΥΓ. Να μη σου πω και για τους ιμάμηδες της Θράκης που επίσης κάλεσαν σε αποχή. Έχει ρεύμα το ισλάμ λέμε, ευτυχώς που έρχεται ο Πλεύρης στην ευρω»βουλή».
Χερρ Κάππα, όπως σου είπε και ο Μάνος αλλού, μάθαμε να αντικρούουμε τις προβοκάτσιες.
Θα βρίσω όσο μου γουστάρει, άμα δε βρίσω εδώ και τώρα, τότε πού και πότε;
Δικηγόρε, έτσι μπράβο τη σήμερον ακόμα και στην κάλπη με το δικηγόρο σου πρέπει να πηγαίνεις!
Μάνε πρόσεξε, γιατί θα σε πάρουν κι εσένα τα σκάγια!
Ανιμάλι, μη μπαίνεις στον κόπο είναι μπαγιάτικα, μας ξεπέρασαν οι εξελίξεις.
Μην ενοχλείτε, (συ)σκέπτομαι και (συγ)γράφω! 😛
«τους ιμάμηδες της Θράκης που επίσης κάλεσαν σε αποχή»
Δάκτυλος Λαζόπουλου καράτchεκαρισμένο – στην Κομοτηνή έβγαλε (;) την Ένδοξη Σχολή ο πρωθιερέας της αποχής Λάκης! Τίποτε δεν είναι τυχαίο στην Ένδοξη Antiqua.
Κάνε γρήγορα με τη ξυγγραφή – αύριο φεύγω και θέλω να προλάβω να διαβάσω τα αλυχτήσματά σου.
Παράθεμα: κανένα συγχωροχάρτι « Кроткая