Ετικέτες

krystian-zimerman-high-res

Ο πολωνός πιανίστας Krystian Zimerman προκάλεσε την έκπληξη του ακροατηρίου του Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες, στις 26 Απριλίου, όταν διέκοψε το κονσέρτο του δηλώνοντας ότι δεν θα ξανακάνει συναυλία σε μια χώρα που θέλει να κατισχύσει στρατιωτικά σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Los Angeles Times, ο Krystian Zimerman. ενώ επρόκειτο να εκτελέσει το τελευταίο μέρος του προγράμματός του – το ‘Variations on a Polish Folk Theme’ του συμπατριώτη του Karol Szymanowski- διέκοψε το πρόγραμμα σηκώθηκε από το πιάνο και εκφώνησε έναν πολιτικό λόγο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να επιβληθούν στρατιωτικά στον υπόλοιπο πλανήτη. 

Ο λόγος εκφωνήθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας του παράστασης, στα πλαίσια της τουρνέ που πραγματοποίησε στην χώρα. Δήλωσε απόλυτα απογοητευμένος από την αμερικάνικη στρατιωτική πολιτική, κυρίως προς την γεννέτειρά του, και ότι δεν επιθυμεί να επανέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αφήστε ήσυχη την χώρα μου», προκαλεί στην ιστοσελίδα του, αναφερόμενος στην πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν ένα σύστημα πολεμικής ασπίδας ABM στην Πολωνία.

Μετά τις δηλώσεις, μερικές δεκάδες από τους θεατές αποχώρησαν απογοητευμένοι και αποδοκιμάζοντας τον καλλιτέχνη.

vienna-phil1-zimerman

«Πραγματικά, μερικοί άνθρωποι, μόλις ακούσουν την λέξη στρατός, αρχίζουν το βήμα», σχολίασε ο πιανίστας σχετικά. Κατόπιν, συνέχισε το κονσέρτο.

Ο 52χρονος πολωνός κλασικός πιανίστας, θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο ενώ το alhnusic.com τον έχει περιγράψει ως «έναν από τους πιο ευαίσθητους και αμφιλεγόμενους πιανίστες του δεύτερου μισού του 20ου αι.»

______________________________
Έλαβα τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες από τον αναγνώστη Μιχαήλ Ροβάρτη. Το κείμενο του ποστ είναι απόδοση από άρθρο του Russia today.

Advertisements