Αν τους είχαν στείλει στα θυμαράκια*, τα αδέρφια τους θα περνούσαν τις πανελλήνιες χωρίς εξετάσεις**.

*Ξημερώματα 21ης Απριλίου, μια κάποιοι έριξαν πέτρες και μολότοφ στην διμοιρία που φυλάει τα πρώην γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη (τι σκατά φυλάνε; μετακόμισε το ΠΑΣΟΚ αφού!). Η αντίδραση των μπάτσων ήταν, πέντε ώρες μετά το γεγονός, να την πέσουν σε παρέες καθισμένες στο παρακείμενο «πρώην parking-νυν πάρκο» και τελικά να μπουζουριάσουν τέσσερα άτομα: τα δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο, το ένα μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση. Προσωπικά, άργησα να πληροφορηθώ το γεγονός, και έψαξα πληροφορίες στο διαδίκτυο. Βρήκα λίγα πράγματα, εκ των οποίων το άρθρο της Ελευθεροτυπίας, στο οποίο παραπέμπει το λινκ.
Είναι γνωστό ότι ο κόσμος διαβάζει λίγο και συνήθως διαγώνια. Διαβάζοντας λοιπόν, το (πανέξυπνα γραμμένο) άρθρο της Ελευθεροτυπίας, μπορεί κάποιοι να μην φτάσουν μέχρι την τρίτη από το τέλος παράγραφο:

Για τις συνθήκες τραυματισμού των δύο νεαρών, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ επιχειρεί να θολώσει τα νερά. Οι αστυνομικοί παραδέχονται ότι ο ένας εκ των νεαρών έφερε…ίχνη αίματος στο τριχωτό της κεφαλής του, ωστόσο δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά για τις συνθήκες τραυματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί παραδέχονται ότι τα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν δεν είχαν καμία εμπλοκή στα επεισόδια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «από την εξέταση των νεαρών, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον τους με αποτέλεσμα το πρωί να αφεθούν ελεύθεροι».

 Ο επιπόλαιος αναγνώστης, λοιπόν, θα μείνει με την εντύπωση ότι «έγινε ένα ακόμα μπάχαλο, όπως συνήθως, στα Εξάρχεια, μαζέψανε και τέσσερα άτομα, δείρανε τα δύο, αλλά μάλλον αυτοί έκαναν και το μπάχαλο».
Πέραν του -αν μη τι άλλο- λογικού σφάλματος ότι «όποιος κάνει μπάχαλα, είναι λογικό να καταλήγει στην εντατική», μπαίνει σχεδόν στα ψιλά ότι τα παιδιά που τουλουμιάστηκαν δεν είχαν καμία σχέση με το συμβάν, όπερ παραδέχεται και η αστυνομία. Επίσης, αναρωτιέται κανείς εύλογα: πώς, με ποιο δικαίωμα, βάσει τίνος νόμου γίνεται μια προσαγωγή, χωρίς στοιχεία που να υπονοούν αξιόποινη πράξη, χωρίς ένταλμα, χωρίς καμία δικαιολογία; Ο δε συμβολισμός της ημερομηνίας του γεγονότος καλύτερα να μείνει ασχολίαστος.

εδώ, τι λέει ο δικηγόρος των παιδιών, Κώστας Παπαδάκης.

**Η δεύτερη σκανδαλώδης είδηση είναι πως η αδερφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης, θα περάσει σε ΑΕΙ της αρεσκείας της χωρίς να συμμετάσχει στις εξετάσεις. Με δυο λόγια, αντιμετωπίζουν ένα παιδί του οποίου του στέρησαν τον αδερφό, σαν αφελή ζητιάνο: «πάρε να γλύψεις ένα κοκκαλάκι, και να είσαι κι ευχαριστημένη (γιατί απονομή δικαιοσύνης σιγά μη δεις)». Ακόμα και η λέξη «χυδαίοι» μοιάζει με έπαινο, αν αναφέρεσαι σε αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους που (κάνουν πως) κυβερνάνε.

‘Οπως εύστοχα αναφέρει και ο Στέλιος Κούλογλου:

Πρόκειται συμβολικά για την εικόνα της κυβέρνησης*: ειναι τόσο πορωμένοι, ώστε πιστεύουν ότι με ένα ρουσφέτι μπορούν να ανταλλάξουν τον πόνο μιας μητέρας που έχασε το παιδί της. Και την μοναξιού ενός κοριτσιου που στερήθηκε για πάντα τον αδελφό του.

*Εγώ θα έλεγα «της καθεστωτικής πολιτικής», δεδομένου ότι είμαι βέβαιη ότι και «οι άλλοι», με τον ίδιο τρόπο θα ενεργούσαν.

Advertisements