Όταν η Εθνική ομάδα της Τουρκίας διέγραφε την τρελή πορεία προς τους τέσσερις στο Euro του 2008, στην γειτονιά Schaerbeek, οι Τούρκοι μετανάστες πανηγύριζαν ρίχνοντας μπαλωθιές -στην κάρδια της Ευρώπης. Σε αυτή τη γειτονιά, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Τούρκοι και Μαροκινοί, και τα καφενεία της θυμίζουν Μεσόγειο, εδρεύουν οι Halles, ένα «πολύχρωμο» κέντρο που στόχο του έχει να προωθήσει την πολυπολιτισμικότητα και τον διάλογο μεταξύ των διαφόρων εθνικών κοινοτήτων, αλλά και την συνεργασία με αντίστοιχες κινήσεις από άλλες χώρες.

mfile1846_histoire_a_04Η πρωτοβουλία στήθηκε το 1972 και στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της σκεπαστής αγοράς της St-Marie. Πρόκειται για ένα κτήριο που χρονολογείται στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης και, ενώ αποτελούσε ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας μέχρι της αρχές του 20ου αι., μια πυρκαγιά και ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος το οδήγησαν στην παρακμή μετά το 1920. Στην δεκαετία του ’70 είχε φτάσει να χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης και κατέρρεε με γοργούς ρυθμούς -τότε ήταν που η Γαλλόφωνη επιτροπή Πολιτισμού των Βρυξελλών αποφάσισε να το οικειοποιηθεί, αρχικά ενοικιάζοντάς το και αργότερα αγοράζοντάς το, για να στεγάσει το πολιτιστικό κέντρο Les Halles de Schaerbeek. Έκτοτε, η κίνηση εξελίχθηκε σταδιακά, για να φτάσει σήμερα να διοργανώνει φεστιβάλ, ατελιέ και εκθέσεις τέχνης, χορού, μουσικής, θεάτρου και φωτογραφίας. Η δράση της όμως, περιλαμβάνει και παρεμβάσεις πολιτικού ή κοινωνικού χαρακτήρα, όπως και μηνιαία αφιερώματα που αγγίζουν την πολιτιστική αλλά και την πολιτική πλευρά της εκάστοτε θεματολογίας.

Το Μάρτιο, λοιπόν, οι Halles παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο τσίρκο και τον χορό με τίτλο Hors pistes. Εκτός από αυτό, όμως, στις 19 Μαρτίου φιλοξενούν το πρώτο μέρος μιας διημερίδας, που οργανώνεται από το BRussells Tribunal, με θέμα «Έξι χρόνια αμερικάνικης κατοχής στο Ιράκ» (οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα διεξαχθούν στο Beursschouwburg).

Επίσης, η 29η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στη Γάζα και «τα θύματα ενός άδικου πολέμου» και οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συζητήσεις, λογοτεχνία και μουσική (χιπ χοπ από την Παλαιστίνη!).

Για να δούμε!…

Advertisements