αποβαση στη Νορμανδία - Omaha beach

αποβαση στη Νορμανδία - Omaha beach

Σκεφτείτε τις ειδήσεις χωρίς εικόνες. Φανταστείτε μια εφημερίδα χωρίς φωτογραφίες. Όσο κι αν οι φωτογραφίες των ρεπορτάζ (αλλά και οι ίδιες οι ειδήσεις) αμφισβητούνται ως προς την εγκυρότητα και την αξιοπιστία τους, δεν παύει η φωτογραφία να διαθέτει μεγάλη δύναμη στο να αιχμαλωτίσει αλλά και να πείσει τον αναγνώστη. Σαφέστατα, θα γνωρίζαμε πολύ λιγότερα για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, χωρίς εκείνους τους φωτογράφους που επέλεξαν την περιπέτεια και τον κίνδυνο, προκειμένου να πλουτίσουν την ειδησεογραφία με εικόνες.

Ισπανικος Εμφυλιος

Ισπανικος Εμφυλιος

Ένας τέτοιος ήταν ο Ουγγρο-εβραίος Robert Capa, που γεννήθηκε στην Ουγγαρία, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Γερμανία, και σκοτώθηκε πρόωρα, στον πόλεμο της Ινδοκίνας. Ακολουθώντας το πάθος του, ήταν εκείνος που αιχμαλώτισε με το φακό του σπάνιες στιγμές, κυρίως από πολέμους και ταραχές. Μερικές από τις φωτογραφίες του είναι διάσημες και αναγνωρίσιμες, αν και πολλοί αγνοούν πως είναι δικές του.

Ισπανικος εμφυλιος

Ισπανικος εμφυλιος

Πρόκειται για ένα φωτογράφο που επέλεγε να καλύπτει ταραχές, μάχες και πολέμους σε περιπτώσεις όπου υποστήριζε την μία πλευρά και μισούσε την άλλη. Έτσι, βρέθηκε στον ισπανικό εμφύλιο, στην απόβαση της Νορμανδίας, στην κατεχόμενη από τους συμμάχους Γερμανία μεταπολεμικά, στην γέννηση του Ισραηλινού κράτους, στον πόλεμο της Ινδοκίνας, αλλά ήταν και από τους λίγους δυτικούς φωτογράφους που επισκέφτηκαν στην Σοβιετική Ένωση.

Μέχρι τις 19 Απριλίου, μπορείτε να δείτε μερικές από τις θρυλικές φωτογραφίες του στο Εβραϊκό Μουσείο του Βρυξελλοχωριού μας (δείτε και εδώ).

Advertisements