Το παρόν ιστολόγιο δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία που έχει στην Γερμανία. Η σύγχρονη ιστορία της χώρας αυτής -από το 1945 κ.ε., ιδιαιτέρως- αποτελεί ένα από τα κεντρικά του ενδιαφέροντα.

Διάβασα, λοιπόν, ότι 20 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους και 19 μετά από την Επανένωση, οι Γερμανοί δεν είναι και τόσο χαρούμενοι. Μπορεί να μην υπάρχουν πια δυο Γερμανίες στο χάρτη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν στα μυαλά και στην καθημερινότητα πολλών Γερμανών. Εξάλλου, η εθνική συνείδηση του λαού αυτού ποτέ δεν ήταν αυξημένη. Ο πρώτος που επιχείρησε να την εμφυσήσει ήταν ο Bismark στα τέλη του 19ου αι. -πολύ αργά, αν σκεφτούμε πως ο λαός υπάρχει σε αυτά τα εδάφη εδώ και περίπου 10 αιώνες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Γερμανοί δεν νιώθουν δέσιμο με το έθνος, αλλά με τη γη τους. Εξίσου ενδιαφέρον είναι πως στη γερμανική γλώσσα σπάνια απαντάται η λέξη Nation (=έθνος). Στην θέση της συνήθως, χρησιμοποιείται η λέξη Volk (=λαός).
Το αποτέλεσμα είναι πολλοί πρώην Δυτικοί να δηλώνουν πως δεν τους αφορά το αν ενώθηκαν με τους Ανατολικούς, έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πάει ποτέ «εκεί». Παράλληλα, θεωρούν τους «Ανατολικούς» τεμπέληδες και μη παραγωγικούς, ενώ οι Ανατολικοί πιστεύουν πως εξαπατήθηκαν από τους Δυτικούς, τους οποίους θεωρούν υπερόπτες και ψώνια.

Η ουσία πάντως είναι πως 20 χρόνια μετά, στην Γερμανία μιλούν ακόμα για Ossis και Wessis (Ανατολικούς και Δυτικούς), και η πρόοδος στην κατανόηση των μεν από τους δε έχει σημειώσει ισχνά βήματα. Αντιθέτως, η οικονομική ύφεση, οι υποσχέσεις ευημερίας που δεν τηρήθηκαν, η ανεργεία και η ακρίβεια μεγαλώνουν το χάσμα και την αποξένωση των πρώην BRD και DDR.

Λετονία, 9 Ιανουαρίου 2009

Λετονία, 9 Ιανουαρίου 2009

Και το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, ειδικά υπό το πρίσμα του γεγονότος πως η ύφεση πλέον αφορά όλο και περισσότερους. Και στις υπόλοιπες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι άνθρωποι μοιάζουν να συνειδητοποιούν πως τελικά ίσως να μην έχει και τόση σημασία το να είσαι «ελεύθερος», όταν το πορτοφόλι είναι άδειο. Στην Βουλγαρία σημειώνονται ταραχές και δεν κοπάζουν, στην Ρουμανία η ανεργεία καλπάζει, ενώ στη Λετονία το κράτος… μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για να επιτύχει δανεισμό από το ΔΝΤ (και ιδού τα αποτελέσματα).

______________________________________
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα καίμε μετανάστες και ξεριζώνουμε δέντρα στην Κυψέλη (τι να τα κάνει τα δέντρα η Κυψέλη; Αφού είναι καταπράσινη!).

Στην Γαλλία, πάλι, κάνουν αυτά.

Advertisements