marzi2

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα γραφόταν η ιστορία, αν την έγραφαν παιδιά; Πώς βιώνει ένα παιδί ιστορικά γεγονότα, όταν αυτά συμβαίνουν γύρω του και επηρρεάζουν τους μεγάλους από τους οποίους εξαρτάται; Καθώς τα παιδιά εκφράζονται εύκολα μέσα από τη ζωγραφική, είναι πιθανό πως θα αποτύπωναν τα βιώματα και τα συναισθήματά τους σε εικόνες.

marziΟ Sylvain Savoia (και εδώ) είναι ένας Γάλλος σκιτσογράφος, εικονογράφος και δημιουργός κόμιξ, και καταμετράται ανάμεσα στους πιο ελπιδοφόρους των ημερών μας. Ήταν από τους πρώτους που άφησε το σκίτσο του να επηρρεαστεί από τα μάνγκα. Η γνωριμία και η σύνδεσή του με την Marzena Sowa γέννησαν τη Marzi: μια σειρά κόμιξ (πέντε τόμοι προς το παρόν) μέσα από την οποία παρουσιάζεται η Πολωνία της δεκαετίας του 80, ειδωμένη από το πρίσμα ενός παιδιού: της ίδιας της Marzena. H ιδέα γεννήθηκε όταν η Marzena άρχισε να διηγείται στον Sylvain ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια: από το πώς γιορταζόταν το Πάσχα και τι παιχνίδια και σκανταλιές σκάρωναν τα πιτσιρίκια, ως το Τσέρνομπυλ, τον Γιαρουζέλσκι και τον Βαλέσα. 
Οι ιστορίες αυτές φάνηκαν εξωτικές στον Sylvain -καθώς οι Γάλλοι συχνά αντιμετωπίζουν σαν εξωτικό, ό,τι δεν μοιάζει με αυτά που ξέρουν. Έτσι, την παρότρυνε να καταγράψει τις αναμνήσεις της. Εκείνος ανέλαβε στην συνέχεια να τις εικονογραφήσει.

marzi_expo_visu_1204969356Το εγχείρημα είναι έξυπνο και πολύ ενδιαφέρον και απέδωσε ως τώρα πέντε βιβλία που έκαναν μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία και την Πολωνία. Άυτό στο οποίο το βιβλίο αποσκοπεί είναι να φέρει τον αναγνώστη στην θέση ενός μικρού παιδιού για να του δείξει πώς αυτό αντιμετωπίζει την καθημερινότητα. Ο ελλειπτικός συχνά λόγος, τα σκίτσα που τον συμπληρώνουν σε χρώματα σέπιας και η αφέλεια που χαρακτηρίζει και τα δύο, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον -ως και εθιστικό- αποτέλεσμα. Τα σκίτσα είναι πανέμορφα και μπορούν να σταθούν και αυτόνομα, χωρίς το κείμενο. Το κόνσεπτ είναι αρκετά πρωτότυπο: χωρίς «συννεφάκια», σε χρώματα σέπιας και γκρι, με λεζάντες αντί διαλόγων.

Εδώ συνέντευξη της Marzena Sowa και εδώ αφιέρωμα στην Marzi από το φεστιβάλ κόμιξ της Amiens.

_____________________________________

Πριν από δύο χρόνια, τρεις σκιτσογράφοι (ο Philippe Cohen, o Richard Malka και o Riss) αποφάσισαν να διηγηθούν την πορεία του Σαρκοζύ προς τα Ελυζέ με τον τρόπο ξέρουν καλύτερα: ένα κόμικ! Το κόμικ κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2006 με τίτλο La face karchée de Sarkozy (όποιος ξέρει τι σημαίνει karchée να μου το πει κι εμένα).

sarko3_1180016673Το εγχείρημα πέτυχε κι έτσι λίγους μήνες μετά, κυκλοφόρησε και η συνέχεια, με τίτλο Sarko 1e και την εύγλωττη εικόνα του Νικολά ως άλλου Ναπολέοντα στο εξώφυλλο[Το κόμικ κυκλοφόρησε και με εναλλακτικό εξώφυλλο με τίτλο La voie Royal: το λογοπαίγνιο δνε μεταφράζεται, αλλά παίζει με την έκφραση «βασιλική οδός» στα γαλλικά και το επίθετο της Mme Royal].
Λίγες μέρες πριν, είδε το φως και ο τρίτος τόμος με τίτλο Carla et Carlito!

Η λογική θυμίζει κλασικό κόμικ, το χιούμορ ξεχειλίζει και αντιμετωπίζει καυστικά την επικαιρότητα. Από το αδίστακτο πενάκι των τριών δεν ξεφεύγει κανένα μέλος του υπουργικού σμβουλίου -ούτε και της αντιπολίτευσης, βεβαίως. Οι τρεις τόμοι δεν φείδονται σαρκασμού ούτε… αποκαλύψεων. Τα δε σκίτσα το Νικολά και της παρέας του δεν παίζονται.

Προσωπικά, αναμένω και την ιστορία της αποσύνθεσης του PS σε σχετικό κόμικ!

medium_sarko1er

Εδώ το βλογ του…. Carlito!΄
Και εδώ, σχετικό ποστ του ανηλεούς Sarkozynews!

carlito

Advertisements