Στο γραμματοκιβώτιό μας μέχρι πρόσφατα, λαμβάναμε καθημερινά την Soir, μερικές φορές διάφορους λογαριασμούς (που μας χάλαγαν την διάθεση), και ενίοτε καμουφλαρισμένα διαφημιστικά. Επειδή υπάρχει πολύς κόσμος (μεταξύ των οποίων και εμείς) που κολλάει στο γραμματοκιβώτιό του ένα αυτοκολλητάκι που γράφει «pas de pub, merci!» (όχι διαφημιστικά -ευχαριστώ), οι δαιμόνιοι διαφημιστές βρήκαν άλλο τρόπο να σπαταλάνε χαρτί [και να πρήζουν τον κόσμο]: βρίσκουν τις διευθύνσεις μας και μας στέλνουν τις διαφημίσεις εν είδει επιστολών που απευθύνονται προσωπικά στον παραλήπτη. Έτσι, κάποιες φορές λαμβάνουμε και τέτοιες ενοχλητικές διαφημίσεις, οι οποίες ανακυκλώνονται πάραυτα.

Εδώ και λίγες μέρες, το γραμματοκιβώτιό μας εγκυμονεί σειρήνες: λαμβάνουμε λοιπόν τέτοια καμουφλαρισμένα διαφημιστικά… από τράπεζες. Η Citibank, η φημισμένη Fortis (σε μια προσπάθεια να ανακάμψει μετά την κατρακύλα που υπέστη), η ING μας θυμήθηκαν όλες, για να μας καταστήσουν γνωστό πόσο καλές είναι, πόσο μας αγαπάνε και πόσο το βιος μας θα είναι ασφαλές στα ταμεία τους, με διάφορα επιχειρήματα περί επιτοκίων, ευνοϊκών δανείων, ευνοϊκών προϋποθέσεων, ευνοίκών μακροβουτιών στις τσέπες μας κλπ κλπ κλπ.

Το αποκορύφωμα ήταν αυτό που λάβαμε χτες: από ένα οργανισμό (;) ονόματι credit-κάτι (που δεν συγκράτησα, γιατί εκνευρίστηκα και ανακύκλωσα το γράμμα αμέσως, αφού πρώτα το τσαλάκωσα και το έκανα κομματάκια), ο οποίος, λέει, αν τον προτιμήσουμε, αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει (πώς ακριβώς δεν εννόησα) το overdraft του λογαριασμού μας (δλδ την δυνατότητα που έχει ο λογαριασμός να μπαίνει σε μείον) με το ευνοϊκότατο επιτόκιο της τάξης του 14%. Ή κάτι παρόμοιο. Τις άλλες προϋποθέσεις δεν τις κοίταξα καν, αυτό το 14% ήταν αρκετό για να με εξοργίσει. Τον παλιό καλό καιρό, που λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό το πράγμα θα ονομαζόταν με μία μόνο λέξη: τοκογλυφία.

Δεν θέλω, καλοί μου άνθρωποι να με σώσετε, ούτε εμένα, ούτε τις αποταμιεύσεις μου. Δεν έχω άλλωστε αποταμιεύσεις: όσα βγάζω, τα τρώω -όπερ και απεδείχθη πολύ σώφρον. Αν είχα φροντίσει να έχω αποταμιεύσεις, μετοχές και ομόλογα, τώρα θα ήμουν φτωχότερη -και δεν θα τα είχα φχαριστηθεί κιόλας!

Αναρωτιέμαι τι άλλο αυτοκολλητάκι να κολλήσω στο γραμματοκιβώτιο: pas de courier en provenance d’organismes bancaires*, ίσως?

[*όχι επιστολές από τράπεζες].

Advertisements