Ο Pretextat Tach, νομπελίστας συγγραφέας, προσβάλλεται από καρκίνο σε ηλικία 83 ετών. Ενώ του απομένουν δύο μήνες ζωής, πλήθος δημοσιογράφων ζητούν να έχουν μια τελευταία συνέντευξη μαζί του. Μισάνθρωπος και μισογύνης, απομονωμένος και στριφνός, ο Tach θα δεχτεί μόνο τους πέντε. Οι τέσσερις πρώτοι εκδιώκονται κακήν κακώς από τον πανέξυπνο -όσο και σατανικό- συγγραφέα, καθώς δεν είναι γνώστες του (ευμεγέθους) έργου του και δεν αποδεικνύνται αρκετά ανθεκτικοί στην σκληρή γλώσσα και την περιγραφή της ιδιόρρυθμης μοναχικής ζωής και της βουλιμίας του συγγραφέα. Η πέμπτη δημοσιογράφος είναι μια νέα κοπέλα, που έχει εντριφύσει στο έργο του συγγραφέα και είναι απόλυτα ικανή να αναμετρηθεί μαζί του τόσο στα ευφυολογήματα, όσο και στις προσβολές. Έχει, όμως, και έναν άσσο στο μανίκι της: έχει ανακαλύψει το, εδώ και πολλά χρόνια, καλά κρυμμένο μυστικό του, διαβάζοντας προσεκτικά τα βιβλία του και κάνοντας μια μικρή αλλά αποτελεσματική έρευνα.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση του βιβλίου. Στην θεατρική απόδοση, το κείμενο και τα πρόσωπα έχουν φυσικά περικοπεί -οι τέσσερις πρώτοι δημοσιογράφοι αποδίδονται από έναν μόνο. Οι διάλογοι όμως, γρήγοροι και νευρώδεις, αποδίδουν πολύ καλά το πνεύμα του βιβλίου (χωρίς όμως να καταφέρουν να το ξεπεράσουν). Η παράσταση πάντως είναι απολαυστική, η εναλλαγή ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο δίνει ένα πολύ καλό ρυθμό, τα σκηνικά πολύ εύστοχα και οι ερμηνείες πάρα πολύ καλές. Πολύ επιτυχημένη η επιλογή του Daniel Hanssens στο ρόλο του Pretextat Tach.

Η συγγραφέας

Η Amélie Nothomb γεννήθηκε στο Κόμπε της Ιαπωνίας από Βέλγους διπλωμάτες γονείς. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νέα Υόρκη, το Μπαγκλαντές και το Λάος. Σπούδασε στο ULB  των Βρυξελλών φιλολογία, έχει εκδόσει 24 βιβλία και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Η πνευματώδης γραφή της και το χιούμορ της την καθιστούν μία από τις πιο αξιόλογες σύγχρονες βελγίδες συγγραφείς.

Η παράσταση παίζεται στο Public μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Advertisements