Αύτός είναι ο υπότιτλος της τελευταίας ταινίας των Αδερφών Κοέν «Burn after reading«: τίτλος και υπότιτλος αποδεικνύουν το χιούμορ των Κοέν, καθώς η ανάγνωση και η ερμηνεία τους είναι διττή. Με ένα πολύ λαμπερό καστ (George Clooney,  John Malkovitch, Brad Pit, Frances McDormand), αλλά χωρίς να επικεντρώνουν σε αυτό, η ταινία κάνει πάνω από όλα χιούμορ. Παράλληλα, κάνει και μια πολύ εύστοχη -και όχι και τόσο υπόγεια- κριτική στις νευρώσεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου, στην «Big Brother» κοινωνία που είναι ήδη εδώ, αλλά ακόμα και στην τόσο ζηλευτή και επιθυμητή επαγγελματική επιτυχία.

Οι ήρωες είναι όλοι πολύ επιτυχημένοι, αλλά διάγουν την κρίσιμη μέση ηλικία βλέποντας τις σταθερές τους να γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα: η καλή δουλειά, ο καλός γάμος και η οικογένεια, είτε δεν αρκούν είτε δεν υπάρχουν για πάντα. Όπως και η εξωτερική ομορφιά. Γυμναστήρια, πλαστικές εγχειρήσεις (που κοστίζουν πανάκριβα και που η ασφαλιστική δεν καλύπτει), εξωσυζυγικές σχέσεις, επικείμενα διαζύγια και αλκοολισμός.

Παράλληλα, ξεδιπλώνεται μέχρι γελοιοποίησης το σύστημα των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Υπάλληλοι της CIA απολύονται από τη μια μέρα στην άλλη, κυβερνητικοί υπάλληλοι, αλλά και πολίτες παρακολουθούνται, ή και απειλούνται: μόνο που ακόμα και οι ανώτεροι ιθύνοντες δεν ξέρουν το γιατί, ούτε και τι ψάχνουν να βρουν. Και σε καμία περίπτωση δεν εμπιστεύονται το FBI.

Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί, η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο, η μουσική συνοδεύει πολύ εύστοχα και συμβάλλει στην ατμόσφαιρα. Πάνω από όλα, το καστ στηρίζει πολύ καλά -και χωρίς ίχνος αυταρέσκειας- το σενάριο: Clooney και Pit αποδομούν την εικόνα τους του σταρ με πολύ χιούμορ.

Όχι η καλύτερη ταινία των Κοέν, αλλά σίγουρα μια πολύ καλή κωμωδία (και μια καλή ευκαιρία για σκέψη).

Η άποψη του Chumba εδώ.

Advertisements