…είναι άλλη μια παγκόσμια ημέρα, από κείνες που χρησιμεύουν σαν άλλοθι, για όλες τις άλλες μέρες του χρόνου που ξεχνάμε. Παρ’όλα αυτά, αξίζει ίσως να πάρετε τα παιδάκια σας -όσοι έχετε- ή απλά τους εαυτούς σας, και να πάτε στις παρακάτω εκδηλώσεις.

 

 

Θεσσαλονίκη, 29.09.08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ τον Οκτώβριο γιορτάζει και εκδηλώνεται…

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, ώρα 12.30, ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα)

  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, ο ΙΑΝΟΣ της Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση για τις προστατευόμενες περιοχές και την πλούσια και άγρια ζωή που φιλοξενούν. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμπράττουν σε ένα πάνελ για τον κοινό τους στόχο, την προστασία της βιοποικιλότητας και των σπάνιων βιοτόπων. Τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ θα εκπροσωπήσει στο πάνελ ο κ. Λάζαρος Γεωργιάδης, βιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε powerpoint, προβολή DVD και σχετική συζήτηση, ενώ θα πραγματοποιηθεί σχετική έκθεση στο χώρο του café του IANOY.  

Λόγω της επικείμενης απεργίας των δημοσιογράφων την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, η εκδήλωση στον ΙΑΝΟ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων μεταφέρεται την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, ώρα 12.30, στον ΙΑΝΟ.
 
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, ώρα 12.30, ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα)
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, ο ΙΑΝΟΣ της Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση για τις προστατευόμενες περιοχές και την πλούσια και άγρια ζωή που φιλοξενούν. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμπράττουν σε ένα πάνελ για τον κοινό τους στόχο, την προστασία της βιοποικιλότητας και των σπάνιων βιοτόπων. Τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ θα εκπροσωπήσει στο πάνελ ο κ. Λάζαρος Γεωργιάδης, βιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε powerpoint, προβολή DVD και σχετική συζήτηση, ενώ θα πραγματοποιηθεί σχετική έκθεση στο χώρο του café του IANOY.

Από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, ώρα 17.00, MEDITERRANEAN COSMOS (11o χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, Θεσσαλονίκη)

lightbox1

  • ΤΟΥ COSMOS ΤΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ!

Πόσο τρώει η αρκούδα? Πότε γεννάει? Είναι αποτελεσματική η δίαιτα της αρκούδας? Κοιμάται βαριά? Ποιος είναι ο πρόγονός της? Έχει οικογένεια? Πού ξύνεται? Τι είναι αρκούδα-χορεύτρια? Που είναι το σπίτι της? Ζυγίζει ποτέ η αρκούδα 350 γραμμάρια? Από ποιον απειλείται? Γιατί τη χρειαζόμαστε? Θα ζήσει?

3 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos! Κάθε μέρα 5-9 το απόγευμα και τα Σάββατα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Ένας μήνας γνωριμίας με την αρκούδα, για παιδιά κάθε ηλικίας! Οι ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σχεδίασαν ένα μήνα γνωριμίας με την αρκούδα και το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Προβολές, animation, συζητήσεις, μακιγιάζ, παιχνίδια, παζλ, κατασκευές, εργαστήρια και πολλά δώρα για τη γνωριμία με την καφέ αρκούδα! Διασκέδαση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία της καφέ αρκούδας που ξεκινάει από τη γνώση! Γιατί…

ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο με αναμνηστικά αντικείμενα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και  θα διατίθεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό, φυλλάδια και αφίσες. Εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα είναι εκεί για να λύσουν κάθε σας απορία για την άγρια ζωή και τα βουνά της χώρας μας. 

Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στο άλσος Στρατού στο Γουδί (είσοδος από Κατεχάκη), Αθήνα

  • TOWN FOR KIDS!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει στο 1ο παιδικό φεστιβάλ Town for Kids που διοργανώνει η On Stage. Σε ένα χώρο 15.000 τ.μ οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα βρεθούν μπροστά σε μια πόλη που ζουν 9 παιδικοί ήρωες ενός σύγχρονου παραμυθιού και καθώς θα επισκέπτονται τα περίπτερά της θα ενημερώνονται για τις κλιματικές αλλαγές και θα προσπαθούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Κατά την περιήγησή τους στην ευφάνταστη πόλη θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Εκεί θα ενημερωθούν μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση animation για τα ορεινά οικοσυστήματα και τα άγρια ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα και θα καταλάβουν γιατί πρέπει να προστατεύουμε την αρκούδα και το λύκο. Στη συνέχεια θα παίξουν και θα διασκεδάσουν μέσα από τη δημιουργία ενός παζλ της καφέ αρκούδας στο φυσικό της μέγεθος.

Για 2 ημέρες τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το παγκόσμιο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και να αντιληφθούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του φαινομένου του θερμοκηπίου, μαζεύοντας πάγο για να μη γίνει η θάλασσα μια τεράστια ψαρόσουπα! Θα δουν όμορφες παραστάσεις, θα ξεφαντώσουν με μάγους, ξυλοπόδαρους και μίμους, μπαλαρίνες και μουσικούς, νεράιδες και βασιλιάδες. (Για παιδιά 2 έως 12 ετών, ώρες λειτουργίας 10:00-20:00) Τηλέφωνο πληροφοριών: 2107784545.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί-μεταδοθεί

_______________________________

UPDATE

Γιατί είναι τελικά σημαντική η ευαισθητοποίηση….

Θεσσαλονίκη, 30.09.08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 «Πυροβόλησαν κι άλλη αρκούδα

στη Δυτική Μακεδονία»

Όλες οι φωτογραφίες στο http://arcturos.wordpress.com/2008/09/30/aa/

 

Αρσενική αρκούδα, 12 ετών βρέθηκε νεκρή  στους βόρειους πρόποδες του όρους Άσκιου, 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Εμπόριο του Δήμου Μουρικίου (μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαίδας).

Αγροφύλακας της περιοχής που βρήκε το νεκρό ζώο ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και μέλη της ερευνητικής ομάδας έσπευσαν στην περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 29/9.

Η αυτοψία έδειξε ότι πρόκειται για φόνο με πυροβόλο όπλο. Ο αρκούδος ήταν αρσενικός, ενήλικος και βάρους περίπου 200 κιλών. Το ζώο βρέθηκε νεκρό σε τυπικό βιότοπο αρκούδας, δάσος οξιάς με βελανιδιές και γαύρο στα χαμηλότερα σημεία.

Σημαντικό είναι ότι οι αρκούδες έχουν επαναποικήσει τη δασική περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια και ο πληθυσμός τους είναι ακόμη ασταθής.

Στην επαναληπτική αυτοψία που διεξήγαγε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρευρέθηκαν υπάλληλοι του Δασαρχείου Κοζάνης, Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωποι του Δήμου Μουρικίου και της Αγροφυλακής.

Υποστηρίζουμε άλλη μια φορά την άμεση εφαρμογή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων που μπορούν να προστατεύσουν το αγροτικό κεφάλαιο από πιθανές ζημιές αρκούδας και λύκου. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα πρέπει κατανοήσουν ότι η λύση για τις πιθανές απώλειες του κεφαλαίου τους δεν είναι οι φόνοι των ζώων. Μόνο με την εντατική πίεση στον κρατικό μηχανισμό θα καταφέρουμε και την αρκούδα να χαιρόμαστε στα βουνά που ζει, ως δείκτη ζωντανών και υγιών δασών αλλά και την ασφάλεια της περιουσίας τους να εξασφαλίσουμε.

Να τονίσουμε ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 200 άτομα.

Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Λάζαρος Γεωργιάδης, 6972640062, Βάσω Πετρίδου, 6937422537

Όλες οι φωτογραφίες στο http://arcturos.wordpress.com/2008/09/22/photosphotos/

Advertisements