Αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο το γιατί η Αστυπάλαια ανήκει στα Δωδεκάνησα και όχι στις Κυκλάδες. Το νησί είναι κατάξερο με μικρά κυβικά λευκά σπιτάκια με γαλάζιες στέγες. Υπάρχουν πολλά ξωκκλήσια και μικρές παραλίες, όπως σε οποιοδήποτε κυκλαδονήσι, και παράλληλα οι μορφές ζωντανών οργανισμών που ευδοκιμούν εκεί περιορίζονται στα βάτα και τα κατσίκια.

Δωδεκάνησο ή κυκλαδονήσι, η Αστροπαλιά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι είναι πανέμορφη, ιδανική για ξεκούραση. Το νησί έχει σχήμα πεταλούδας και τα βασικά προσβάσιμα και επισκέψιμα μέρη βρίσκονται στα μικρή λωρίδα γης το ενώνει τα δύο «φτερά», και το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν «στενό». Σε εκείνο το σημείο, η θάλασσα είναι ορατή εκατέρωθεν της στεριάς και στα μάτια του επισκέπτη αποκαλύπτεται ο έρημος και άγριος βορράς, αλλά και ο πιο αναπτυγμένος νότος. Εκεί στο νότο, στα όρια του Στενού με το δυτικό φτερό, βρίσκεται η χώρα, σκαρφαλωμένη σε ένα λόφο και ορατή σχεδόν από όλα τα σημεία το νησιού. Σε απόσταση δύο χλμ., ανοίγεται το Λιβάδι, η μικρή πεδιάδα που βρέχεται και από την θάλασσα στα νότια. Αυτοί είναι το δύο μεγαλύτεροι οικισμοί του νησιού. Από το Λιβάδι ως τη Μαλτεζάνα (ή Ανάληψη) υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος και η μετακίνηση είναι εφικτή και με λεωφορείο. Για στις υπόλοιπες τοποθεσίες, όμως, είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο, και η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο/στροφίδι/ανηφοροκατηφόρες.

Αν η πρώτη παραλία το επισκεφτείτε είναι το Λιβάδι, θα ενθουσιαστείτε. Όταν όμως ανακαλύψετε στις Βάτσες, τα Καμινάκια ή το Τζανάκι, το Λιβάδι θα σας φανεί μια απλή κοινή παραλία.

 

Η χώρα είναι επίσης πολύ όμορφη. Στο υψηλότερο σημείο της δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο, που είναι φωτισμένο το βράδυ. Είναι όπως πολύ κρίμα το γεγονός ότι τα έργα αναστήλωσης και αναβάθμισης έχουν περιοριστεί στην αναπαλαίωση των δύο εκκλησιών που βρίσκονται στο κάστρο, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια δεν σηματοδοτούνται καν από διευκρινιστικές επιγραφές.

Στην είσοδο της χώρας δεσπόζουν έξι ανακαινισμένοι (και το βράδυ φωτισμένοι) ανεμόμυλοι, ορατοί και από μακριά. Αξιόλογο είναι και το Μουσείο. Από τον Πέρα Γιαλό, το επίνειο στις χώρας, μπορείτε ένα πάρετε καϊκάκι για να πάτε στα κοντινά νησάκια (που φέρουν τα αστεία ονόματα Χοντρό, Λιγνό, Αγ. Κυριακή, Χοντρόπουλο και Κουνούπι) και σε άλλες δυσπρόσιτες με άλλο μέσον παραλίες.

Για φαγητό συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Γεράνι στο Λιβάδι και το Μπαρμπαρόσσα στην Χώρα. Το Αγέρι στη χώρα έχει επίσης καλό φαγητό, αλλά ερασιτεχνική εξυπηρέτηση. Πολύ καλό είναι και το Κόκκινο Πιπέρι στη Μαλτεζάνα: μόνο που προσφέρει ιταλικό φαγητό, ελαφρώς υπερτιμημένο λόγω μάλλον της ψαγμένης διακόσμησης.

Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε ρεβυθοκεφτέδες, πουγγιά (ντόπιες τυρόπιτες) και χλωρή, το παραδοσιακό ντόπιο τυρί.

Όσο για το κατάλυμα, ανεπιφύλακτα συστήνουμε το Καλντερίμι: αυτόνομα μικρά σπιτάκια με κυκλαδίτικο παραδοσιακό ύφος και διακόσμηση, με εξαιρετική θέα προς την θάλασσα και την χώρα, νοστιμότατο και πλουσιότατο πρωινό, με απόσταση περπατητή από το Λιβάδι και την Χώρα, και πάνω από όλα με την γλυκύτατη και εξυπηρετικότατη κυρία Κατερίνα. Δείτε εδώ.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πλοίο από τον Πειραιά ή με αεροπλάνο, όλες τις ημέρες εκτός Τρίτης και Σαββάτου. Υπάρχει σύνδεση και με τη Ρόδο, την Αμοργό και άλλα κοντινά νησιά.

Η δική μας επιστροφή ήταν με το αεροπλάνο μέσω Ρόδου, στην οποία περάσαμε λίγες ώρες και βιώσαμε μεγάλη απογοήτευση μετά τις ομορφιές και την ηρεμία της Αστυπάλαιας: όλα περιστρέφονται γύρω από τον τουρισμό, οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, οι συμπεριφορές στα όρια της αγένειας.

Δεν αφήσαμε όμως όλα αυτά τα δυσάρεστα να επηρρεάσουν την θετική διάθεση που μας χάρισε η Αστυπάλαια -και κρατήσαμε στην μνήμη μας τις υπέροχες εικόνες της Λέρου και των άλλων νησιών από ψηλά.

Περισσότερες πληροφορίες για το νησί εδώ.

Εμείς πάντως, και του χρόνου στην Αστυπάλαια θα είμαστε!!

Φωτογραφίες:

1. Στενό
2. Η θέα προς την Χώρα από το παράθυρο της κουζίνας του δωματίου μας
3. Χώρα
4. Χώρα
5. Χοντρό και Λιγνό
6. Μαλτεζάνα
7. Από το Κάστρο
8. Κοντά στο Κάστρο
9. Βάτσες
10. Καμινάκια
11. Από το αεροπλάνο (μάλλον η Αστυπάλαια)
12. Η Λέρος από το αεροπλάνο

Advertisements