Κορώνεια

κλικ

Ασωπός

κλικ και κλικ

Κουρουπητός

κλικ

Πάρνηθα

κλικ και κλικ

Ηλεία

κλικ (η φωτογραφία είναι από τον Ταϋγετο, αλλά έχει σημασία; )

Κλιματική αλλαγή

συμβαίνει τώρα

και, μάθατε τα νέα;

βιοποικιλότητα που απειλείται

Πέρισυ έγραφα αυτά, αυτά και αυτά. Και διάφορα άλλα, αλλά βαριέμαι να λινκάρω τα μισά μου περσινά ποστ. Ψάχνοντας στο δίκτυο για πληροφορίες και φωτογραφίες, βρήκα πολλά πολλά ενδιαφέροντα (μερικά μπορείτε να τα βρείτε στις σελίδες «Εμείς και ο κόσμος» εδώ από πάνω). Είναι πραγματικά αδύνατον να λινκάρω τα πάντα, έτσι κι αλλιώς.

Σήμερα, όμως, μέρα που είναι, θέλω να σημειώσω ότι άρχισαν ήδη οι θεσμοθετημένες καλοκαιρινές πυρκαγιές και πολύ αμφιβάλλω για το αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, δεδομένων των χαρακτηριστικών μας ως έθνους, αλλά και δεδομένου του γεγονότος ότι ο αρμόδιος (; ) Υπουργός ΧΩΔΕ (γιατί ΠΕ δεν είναι) ήταν πολύ απασχολημένος όλο το χειμώνα με δύο μείζονα θέματα: τη νομιμοποίηση της μεζονέτας του (110 τ.μ., για όσους δεν ξέρουν να μετράνε) και την κομματική του κόντρα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Θέλω ακόμα να σημειώσω ότι στην Αθήνα ήδη το θερμόμετρο άγγιξε τους 37, σημειώθηκαν ήδη οι πρωτες διακοπές ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης, και να δω πώς θα επιβιώσετε στην υποσαχάρια Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Θέλω επίσης να δηλώσω ότι δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει για την Κορώνεια, τον Κουρουπητό, τον Ασωπό και τον Ελαιώνα. Και δεν μιλώ για τα πρόστιμα -που ενδεχομένως και να επιβληθούν- ή τις τιμωρίες. Μιλώ για υλικές, απτές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις. Πού’ν’τες;

Θέλω να διαδηλώσω την οργή μου για το αίσχος του Ράλυ Ακρόπολης και την επονείδιστη στάση του «κράτους» στο θέμα του κυνηγιού. Πόσα κιλά μαλάκες είναι, τέλοσπάντων; Πόσο ανώμαλος μπορεί να είναι κάποιος που πάει και κάνει μπάρμπεκιου μες στην Πάρνηθα και δεν φροντίζει καν να το σβήσει, αφού απολαύσει το λουκάνικό του;

Μου μοιάζει εντελώς εξωπραγματικό να μην αντιλαμβάνεται κάποιος το προφανές: αν πάψουν να υπάρχουν ζώα, φυτά και κάθε μορφής οργανισμοί -πέραν του μεγαλοσχήμονος εαυτού μας-, απλά θα πάψουμε να υπάρχουμε και εμείς. Πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές μελέτες, που ενδεχομένως να είναι και ακατανόητες για τον πολύ κόσμο, γεμάτες αριθμούς και ορολογίες, υπάρχει η απλούστατη ένδειξη του θερμομέτρου τα καλοκαίρια, η σαφέστατη επιδείνωση της κατάστασης της ατμόσφαιρας, η προφανής αύξηση των καρκίνων και των αλλεργιών. Τι άλλο θέλεις, φίλε μου, για να μην παίρνεις το αυτοκινητάκι σου για να πας να πάρεις τσιγάρα από το περίπτερο;

Και, ναι, βέβαιως επιρρίπτονται ευθύνες στον κεντρικό σχεδιασμό, ασφαλώς και οι υψηλά ιστάμενοι και ιθύνοντες είναι επιφορτισμένοι με το ρόλο του υπερασπιστή των συμφερόντων των φίλων τους βιομηχάνων και επιχειρηματιών. Προφανώς και οι Αμερικάνοι αρνούνταν να υπογράψουν το πρωτόκολλο του Κυότο και απέχουν από τις εργασίες της Συνθήκης για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αλλά, αυτό δεν έχει να κάνει με το αν εμείς αφήνουμε αναμμένα τα φώτα, χωρίς να τα χρειαζόμαστε, καταναλώνουμε τόνους χαρτί, δεν ανακυκλώνουμε και έχουμε εξελιχθεί σε υπερσύγχρονες μηχανές παραγωγής σκουπιδιών. Δεν έχει καμία σχέση η στάση της κυβέρνησης Μπους ή η άρνηση της Μέρκελ να ευθυγραμμιστεί με τις προτάσεις για την μείωση των εκπομπών CO2, για να μην πληγεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με το αν ο καθένας από μας θα αγοράσει και θα χρησιμοποιεί καθημερινά τρία αυτοκίνητα.

Λυπάμαι, αλλά πέρα από το να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους μεγάλους και ισχυρούς, υπάρχει και απλή ερώτηση «κι εσύ τι κάνεις;».

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για το Πρωτόκολλο του Κυότο, που έχει γίνει της μόδας, μια φευγαλέα επίσκεψη εδώ, θα σας ενημερώσει για το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για πολλά περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία, φυσικά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Και, προφανώς, ποιος εμπιστεύεται τα Ηνωμένα Έθνη; Κανείς, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι μας ετοιμάζουν, επειδή ακριβώς λαμβάνουν κυρίως υπόψην αυτούς των οποίων τα συμφέροντα επιβουλεύονται το περιβάλλον. Όπως και να’χει, εδώ μπορείτε να δείτε τι ακριβώς προβλέπεται από το Κυότο και τι αποφασίστηκε για την Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, αν αυτοί οι γραβατωμένοι τύποι που κυβερνούν τον πλανήτη και καθορίζουν τις ζωές μας, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα -που είναι και το αυτονόητο, εσύ πού ζεις;-, είναι δουλειά δική μας να τα προασπίζουμε.

Αλλά για να τα προασπίζουμε, πρέπει και να τα γνωρίζουμε. Και, ακόμα και όταν τα γνωρίζουμε, πρέπει να παραχωρούμε λίγη από την ευκολία, την ευδαιμονία και τη μαγκιά μας, προς χάριν τους. Εκτός και αν δεν μας πειράζει να κυκλοφορούμε με μάσκες οξυγόνου -άλλωστε η αγορά και σε αυτή την περίπτωση θα αντιδράσει: θα τις κάνει μόδα.

Ας μην περιμένουμε, λοιπόν, την λύση από εκείνους που υποκριτικά θέτουν στόχους για 10, 20 ή 50 χρόνια μετά. Χτες, ήταν ήδη αργά.

UPDATE

Δείτε το ποστ του Έλικα για τον Ασωπό. Και ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ.

Advertisements