Είχα πει ότι θα πήγαινα -και πήγα, επειδή οι Σκανδιναβικές χώρες ασκούν εσχάτως μιαν αλλόκοτη έλξη πάνω μου, αλλά κι επειδή είναι πολύ λίγα αυτά που γνωρίζουμε για την Ισλανδία.

Το αφιερωμένο στην Ισλανδία φεστιβάλ του Bozar, περιλαμβάνει, βάσει της ιστοσελίδας και του σχετικού φυλλαδίου πέντε εκθέσεις (διαθέσιμες μέχρι τις 15 Ιουνίου), ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ και αφιερώματα σε Ισλανδούς λογοτέχνες και μουσικούς. Όλα τα events έχουν ήδη παρουσιαστεί, εκτός από το κινηματογραφικό φεστιβάλ (είναι προγραμματισμένο για το τέλος Μαΐου).

Οι εκθέσεις, λοιπόν, δεν είναι πέντε αλλά τέσσερις. Το Water vocal που θα παρουσίαζε έργα τέχνης επηρρεασμένα από το υγρό στοιχείο, δυστυχώς ακυρώθηκε. Η αφιερωμένη στην σύγχρονη Ισλανδική αρχιτεκτονική έκθεση είναι επί της ουσίας παρουσίαση της κατασκευής του Κέντρου Συναυλιών και Συνεδριάσεων του Ρέυκιαβικ (έχει και μακέτα).

To Skal είναι μια μικρή έκθεση των κεράτων στα οποία οι Vikings Ισλανδοί έπιναν το νεράκι τους -ή το αλκοόλ τους. Σε μια μικρή αίθουσα εκτίθενται καμιά εικοσαριά κέρατα διαφόρων τεχνοτροπιών και περιόδων και ένα συνοδευτικό κείμενο ξεναγεί τον επισκέπτη στις τεχνοτροπίες και την χρονολόγησή τους. Φτωχό, όμως, πολύ φτωχό.

Το Dreams of the sublime and nowhere… θα έπρεπε να μας είχε υποψιάσει από τον τίτλο. Πρόκειται για παρουσίαση εικαστικών έργων σύγχρονων Ισλανδών καλλιτεχνών. Τουτέστιν video art, conseptual art και λοιπά μοντερνοειδή κατασκευάσματα που συνδυάζουν κολλάζ, αντικείμενα, φωτογραφίες, προβολές κ.λπ. Δυσνόητα και, ειλικρινά, άνευ λόγου ύπαρξης (και είμαι πολύ επιεικής). Περίπου δέκα ήταν τα «έργα» -απογοητευτικά, ακαταλαβίστικα και κακής αισθητικής.

Αποζημιωθήκαμε από την έκθεση Magicians of nature, στην οποία παρουσιάζονται λίγα έργα τριών αντιπροσωπευτικών Ισλανδών ζωγράφων του 19ου και του 20ου αι. Ο Jóhannes Sveinsson Kjarval (15 Οκτωβρίου 1885 – 13 Απριλίου 1972) επηρρεασμένος από την ισλανδική (πολύ πλούσια) μυθολογία και τον ιμπρεσσιονισμό είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος της χώρας. Στα χνάρια του τοποθετείται η δημιουργία των Kristian Davidsson (δυστυχώς δεν υπάρχει αναφορά ούτε καν στην ισλανδική έκδοση της wiki!) και Georg Gudni. Πολύ αξιόλογοι οι ζωγράφοι και ομολογουμένως ενδιαφέρουσα, αν και μικρή η έκθεση.

Τόσο η ιστοσελίδα όσο και το φυλλάδιο υπόσχονται και αφιέρωμα στα saga, των οποίων δυστυχώς δεν εντοπίσαμε κανένα ίχνος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το εισιτήριο κοστίζει μόλις 7 ευρώ (για όλες τις εκθέσεις) και πως, η είσοδος είναι δωρεάν για όσους επισκεφθούν πρώτα την συστεγαζόμενη έκθεση για τον Klee. Τα συμπεράσματα δικά σας, εμείς πάντως φύγαμε μάλλον απογοητευμένοι.

Αν παρ’όλ’αυτά το επιθυμείτε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά ως τις 15 Ιουνίου.

 

*Ο πρώτος πίνακας είναι του Kjarval και ο δεύτερος του Gudni.

Advertisements