Ήταν ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός, εφευρέτης, ανατόμος και συγγραφέας. Αριστερόχειρας, που κατάφερε να γράψει και με το δεξί (έγραφε από τα δεξιά προς τα αριστερά, με το αριστερό, για να μην λερώνει το γραπτό του με το μελάνι που δεν είχε ακόμα στεγνώσει). Ήταν το νόθο παιδί ενός συμβολαιογράφου από το Vinci της Ιταλίας, ο οποίος κράτησε τον μικρό Leonardo στο σπίτι του, αλλά δεν τον αναγνώρισε ποτέ -εξού και το επίθετό του.

Η έκθεση που ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου στην Βασιλική της Koekleberg παρουσίασε με περιεκτικό και -όσο το δυνατόν- σύντομο τρόπο την ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του Leonardo Da Vinci (1452-1519). Ο Leonardo πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Vinci, και κατόπιν έζησε στην Φλωρεντία, στην Βενετία, στη Μάντοβα, στη Ρώμη και τα ταλευταία χρόνια της ζωής του στην Amboise της Γαλλίας, ως προστατευόμενος και μέντορας του βασιλιά Φραγκίσκου του Α΄. Κατά την διάρκεια της ζωής του, υπήρξε προστατευόμενος των Μεδίκων και άλλων μαικηνών, έζησε την απογοήτευση να μην του ανατεθεί η διακόσμιση της Capella Sistina -που τελικά ανατέθηκε στον Μιχαήλ Άγγελο-, δοκίμασε πολλές τεχνοτροπίες, δημιούργησε πολλά έργα τέχνης, έγραψε μελέτες για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, κατασκεύασε πολεμικές μηχανές, συνέλαβε την ιδέα της τυπογραφίας και μάλιστα δημιούργησε ένα πρωτόλειο μηχάνημα – προάγγελό της, ερεύνησε την ανθρώπινη ανατομία, συνέβαλε στην εξέλιξη της φυσικής και μάλιστα συνέλαβε και κατασκεύασε μηχανές βασισμένες σε νόμους που παρέμεναν άγνωστοι ως τότε.

Η έκθεση ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Ξεκινούσε με παρουσίαση της ζωής του Leonardo και της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης της εποχής -αλλά και με έκθεση έργων συγχρόνων του καλλιτεχνών. Στην συνέχεια, εξέταζε τον Leonardo σε όλες τις πτυχές της πολυτάλαντης προσωπικότητάς του -ως καλλιτέχνη, μηχανικό, αρχιτέκτονα/πολεοδόμο, ανατόμο και κατασκευαστή μηχανών με εφαρμογές της φυσικής. Φιλοξένησε πολλά έργα του, αλλά και χειρόγραφα και μέρη από τους κώδικές του. Ακόμα, εξέθετε και έναν πίνακα της Μαρίας Μαγδαληνής που του αποδόθηκε πρόσφατα, αντίγραφα της Mona Lisa και του Μυστικού Δείπνου, αλλά και αντίγραφα από τις μηχανές του δανεισμένα από το Μουσείο του Vinci.

Περισσότερα εδώ και εδώ.

Advertisements