Οι μεγαλουπόλεις είναι γεμάτες αντιφάσεις και σε αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Πολύ συχνά, μάλιστα, οι αντιφάσεις είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, ίσως ακριβώς για να τονιστούν.

‘Ανοιξε επισήμως η σεζόν «καλοκαιρινής βρυξελλογνωσίας με εναλλακτικά μέσα». Έτσι το ονομάζω εγώ, επισήμως, έχει μια πιο πεζή ονομασία, την οποία ξέχασα.  Η διοργάνωση αυτή έχει στόχο να εξοικειώσει τους πολίτες με την χρήση άλλων μέσων μεταφοράς πλην του ΙΧ, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη. Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορία με οδηγό που δίνει ποικίλλες πληροφορίες, βόλτα με πλοιάρια και βόλτα με ποδήλατα (επίσης με παράλληλη ξενάγηση).

Βόλτα με πλοιάρια: πολλοί δεν γνωρίζουν πως η πόλη μας διαθέτει και υγρό στοιχείο. Ποτάμι δεν το λες, η επίσημη ονομασία του είναι Κανάλι (δύσκολο να μην σχολιαστεί πως λέγεται και Senne, όνομα που πολύ θυμίζει το Seine, όπως γαλλισστί ονομάζεται ο Σηκουάνας. Στην όψη βέβαια, καμία σχέση).

Μάλιστα η 18η Μαΐου ορίστηκε ως μέρα ποδηλάτου: η πρόσβαση σε όλες τις αρτηρίες της πόλης, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη για τα αυτοκίνητα, τα οποία θα δώσουν την θέση τους στα ποδήλατα.

Η επίσημη πρώτη της φετεινής διοργάνωσης αποτέλεσε μια ευκαιρία να δούμε (για τρίτη μόλις φορά) το Κανάλι, αλλά και να επισκεφθούμε για πρώτη φορά γειτονιές της πόλης που πλήρως αγνοούσαμε. Ζώντας σε μια μεγαλούπολη, συνήθως κινείται κανείς μέσα σε κάποια στενά πλαίσια αυτής, γεγονός στο οποίο οφείλεται η πλημμελής γνώση εν τέλει της ίδιας μας της πόλης. Οι γειτονιές του Anderlecht, του Molenbeck και του Koekelberg λοιπόν, ήταν για μας καλυμένες από ένα πέπλο μυστηρίου και πολύ ομοίαζαν με θρύλο, κι ας βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις γειτονιές στις οποίες κατά κύριο λόγο κινούμαστε.

Μέσα σε ένα μόλις απόγευμα, λοιπόν, είδαμε σκηνικά που θυμίσαν Σκαραμαγκά και Κερατσίνι, δίπλα σε δρόμους εύκολα χαρακτηριζόμενους ως μεσοαστικούς (με «ανοδική» τάση). Είδαμε επίσης… το Βούδα!

Σημείο εκκίνησης της βόλτας με το πλοιάριο

Αγελάδες βόσκουν μέσα σε καφέ!

Ποιος θα έλεγε πως αυτό….

…βρίσκεται μόλις σε απόσταση λίγων μέτρων από αυτό;

Κάπου στο Anderlecht

Κοντά σε μία από τις αποβάθρες του «Λιμανιού των Βρυξελλών»

Βάρκα – Γλάστρα

Έρωτας του λιμανιού

Φράγμα που ρυθμίζει την ροή και το ύψος του νερού

Ο Βούδας στο Βρυξελλοχώρι!!!

 

Advertisements