Όταν ένας πρωθυπουργός ή πρόεδρος παύουν να απολαμβάνουν του αξιώματός τους, τι γίνεται; Γράφονται στον ΟΑΕΔ και παίρνουν επίδομα ανεργίας -έστω και πρωθυπουργικό; Όχι δα! Κατά την διάρκεια της θητείας τους, έχουν φροντίσει να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας και να αποκτήσουν φίλους, οι οποίοι θα αποβούν πολύ χρήσιμοι κατόπιν -όταν δηλαδή θα κινδυνεύουν να μην έχουν δουλειά για να βγάζουν το ψωμάκι τους.

Θυμηθείτε τον Gerhard Schroeder της Γερμανίας. Έκανε το κοννέ με το φίλο του Βλαντιμίρ και να τος τώρα «πρώτη μούρη στο Καβούρι», δηλαδή στην χρυσοφόρα Gazprom!

Θυμηθείτε και τον Javier Solana: από δευτεράτζα στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, αρχοντολεβέτης στο ΝΑΤΟ -και από κει, με το που ίσχυσε το αξίωμα του «Υψηλού εκπροσώπου της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ*» , αποκαταστάθηκε κι αυτός.

Αμ, ο Romano Prodi; Ποιος τα θυμάται πια τα οικονομικά σκάνδαλα που ποτέ δεν διαλευκάνθηκαν και όπου όλοι πίστευαν πως είχε βάλει ένα χεράκι; Έγινε Πρόεδρος της Επιτροπής, απέκτησε glamour και μούρη και μετά χτύπησε κι ένα -έστω και σύντομο- πρωθυπουργηλίκι. Άλλωστε, μετά τον Berlusconi, όποιον πρωθυπουργό και να είχαν οι Ιταλοί, χαρούμενοι θα ήταν -κι εμείς το ίδιο εδώ που τα λέμε.

Για να μην πούμε για τον José Manuel Barroso, που με το που έληξε η πρωθυπουργική του θητεία στην Πορτογαλία, πήρε το χρίσμα του Προέδρου της Επιτροπής και καλύφθηκε κι αυτός από επαγγελματική άποψη για πέντε χρονάκια.

Ό, τι και να πείτε, είναι βαριά η ανεργία… Εξού και όλοι τους φροντίζουν να εξασφαλίσουν την μετά την πρωθυπουργία εποχή. 

Ένας άλλος φιλαράκος τους μοιάζει να τα καταφέρνει ακόμα καλύτερα: ο Tony Blair φέρεται ως το φαβορί για το αξίωμα του Προέδρου της ΕΕ, όταν με το καλό θα έχει ψηφιστεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας από τα Κοινοβούλια των 27 Κρατών Μελών,και το αξίωμα θα έχει πλέον θεσμοθετηθεί.

Μα, δεν είναι οξύμωρο; Ένας Βρετανός, που ακολούθησε εξόφθαλμα αμερικανόδουλη πολιτική, ως Πρωθυπουργός της Βρετανίας, που ζήτησε ένα σωρό opt out, που σαμποτάρισε το Σύνταγμα και μόνο πάρτυ που δεν έκανε μετά το όχι των Γάλλων και των Ολλανδών -Πρόεδρος της ΕΕ, βάσει της Συνθήκης που πήρε τη θέση αυτού ακριβώς του Συντάγματος, που μετά βδελυγμίας απέρριπτε; Ιστορίες για αγρίους!

Και, πάλι καλά, κάποιοι αντιδρούν. Όχι ότι, όποιος κι αν εγκατασταθεί τελικά στην πολυπόθητη καρέκλα, θα έχει μεγάλη διαφορά, αλλά… ο Tony????

Advertisements