Αν υποθέσουμε ότι εγώ είμαι παντρεμένη και παράλληλα έχω και εραστή, αυτό ποιον αφορά; Αν η απάντησή σας δεν είναι «εσένα, τον άντρα σου και τον εραστή σου», τότε μην μπείτε στον κόπο να διαβάσετε παρακάτω, θα διαφωνήσετε σίγουρα (ενδεχομένως και να εκνευριστείτε).

Αν υποθέσουμε ότι εγώ είμαι μηχανικός και κατασκευάσω ένα κτήριο χωρίς αντισεισμική προστασία, αυτό ποιον αφορά; Η απάντηση είναι προφανής: όσους χρησιμοποιήσουν το κτήριο, τουλάχιστον, αλλά και όλη την κοινωνία, αφού εγώ μπορεί να κατασκευάσω κι άλλα τέτοια σπίτια, και προφανέστατα την δικαιοσύνη.

Αν εγώ δεν ήμουν η μικρή και ασήμαντη Κροτ, αλλά διευθύντρια Υπουργείου ή λαϊκή αοιδός -λέμε τώρα-, γιατί αυτομάτως αμφότερες οι άνωθι υποθετικές περιπτώσεις αφορούν και εμένα, και εσάς, και τους μικροφωνοφόρους και την κουτσή Μαρία;

Δεν είμαι ηθικολόγος. Θεωρώ πως η μοιχεία είναι μεν μια «κακή πράξη», αυτή όμως αφορά μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους -αφήστε δε που συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, και δη συχνάκις σε όσους ορύονται περί ηθικής και χριστομάθειας. Είναι όμως από κείνες τις «κακές πράξεις» που βλάπτουν μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους και δεν αφορούν κανένα άλλο. Άλλωστε, το γεγονός ότι το «ου μοιχεύσεις» είναι μία από τις Δέκα Εντολές, και μάλιστα τοποθετείται επί ίσοις όροις με το «ου φονεύσεις» μέσα στην ίδια λίστα, δεν αποδεικνύει τίποτα άλλο από το γεγονός ότι η θρησκεία επιδιώκει να περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο το αυτόνομο κριτήριο των ανθρώπων -και άρα και τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ γιατί όλη η κοινωνία ασχολείται με το αν ο Ζαχόπουλος είχε εξωσυζυγική σχέση και αναζητά ηδονικά όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αυτής. Αντίθετα, το αν ο Ζαχόπουλος προχώρησε σε αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων, αν έδρασε ως όφειλε όταν η Ολυμπία παραδινόταν στις φλόγες και ποια θέση επέλεξε στο θέμα των διατηρητέων της Αρεοπαγήτου, όλα αυτά που κανονικά μας αφορούν όλους, μπαίνουν στα ψιλά των εφημερίδων και των λοιπών μέσων. Για μια ακόμα φορά, διυλίζεται ο κώνωψ και μασουλίζεται ηδονικά η κάμηλος.

Εν προκειμένω, βέβαια, υπάρχει ερμηνεία. Όλοι αυτοί οι γραφιάδες και οι μικρόφωνα φέροντες εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που τους παρέχουν το ψωμάκι τους -λογικό είναι. Κι επειδή, τόσο στους αποχαρακτηρισμούς, όσο και στις υπόλοιπες σχετικές ατασθαλείες, τα συμφέροντα είναι μεγάλα, εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα υψηλής στάθμης και εν ολίγοις, είναι πολλά τα φράγκα, δεν εκπλήσσει και τόσο το γεγονός ότι επικεντρωνόμαστε στην ροζ πλευρά της υπόθεσης και κάνουμε γαργάρα την ουσία. Αρχαία άλλωστε έχουμε με το τσουβάλι στην Ελλάδα, πέντε πέτρες λιγότερες δε θα μας λείψουν κιόλας, σωστά;

Έτσι, σύσσωμος ο Τύπος και οι λοιποί την κοινή γνώμη διαμορφωτές μας ταϊζουν ιστοριούλες βγαλμένες από ροζ dvd, με θέμα τις γεννετήσιες ορμές ενός κοινωνικού λειτουργού. Στρέφουν την προσοχή μας από το ουσιαστικό προς το εύπεπτο και επιφανειακό -ενώ ταυτόχρονα αποκοιμίζουν γλυκά τα μυαλά μας πάνω στις μαξιλάρες του καναπέ. Μ’ένα σμπάρο, δυο τρυγώνια.

Ο μέγας παραλογισμός ξεδιπλώθηκε στην υπόθεση του εκτός γάμου τέκνου του «καλλιτέχνη-όταν-πηγαίναμε-μαζί-σχολείο». Γιατί μας αφορά εμάς σε πόσα κρεβάτια κοιμόταν αυτός ο τύπος κι αν ήταν γόνιμος στα 60 τόσα του χρόνια; Προσωπικά, μου είναι εντελώς αδιάφορος -κι όσο για την καλλιτεχνική του προσφορά στο ελληνικό τραγούδι… ας γελάσω! Πιο πολύ με αφορά το γεγονός ότι η έννομη σύζυγός του παρ’ολίγον να καθήσει στα έδρανα της Βουλής και ενδεχομένως να υπερψήφιζε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Η κυρία του επηρρεάζει την ζωή μου -οι ορμές του πάλι καθόλου. Αν αυτός υπήρξε μοιχός και μάλιστα γόνιμος, είναι κάτι που ενδιαφέρει αυτόν, την σύζυγο, την ερωμένη και τα παιδιά του (εντός και εκτός γάμου). Γιατί να δώσει συνέντεξη τύπου με θέμα τον καρποφόρο οργασμό του;

Τούτη η υπόθεση είναι απίθανα θλιβερή και αντικατοπτρίζει την κατάσταση προχωρημένης σήψης που επικρατεί στη νοοτροπία και την κουλτούρα αυτής της κοινωνίας. Νοοτροπία και κουλτούρα που τρέφονται από τα πιο ταπεινά, αιμοβόρα και αδηφάγα ένστικτα του ανθρώπινου οργανισμού. Εκείνα που τον κάνουν να οργάζει πίσω από κλειδαρότρυπες.

Advertisements