Σε αρκετά ιστολόγια σήμερα, θα δείτε πιθανώς αναρτημένο ένα κείμενο σε σχέση με την τύχη των αδέσποτων ζώων που διοχετεύονται από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Οι απόψεις διίστανται -προσωπικά, δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση πως τα ζώα καλοπερνούν στην Ελλάδα, αντιθέτως. Αλλά προτιμώ να μην κακοπερνούν ούτε στην Ελλάδα, ούτε εκτός. Δεν έχουν κακή τύχη όλα τα ζώα που διοχετεύονται στο εξωτερικό. Αρκετά, όμως ναι.

Μια συζήτηση με την convinced και κάποιες παρατηρήσεις του Πίτυλου, με προβλημάτισαν αρκετά -διότι είχαν αρκετά βάσιμα επιχειρήματα που διέψευδαν ή έθεταν εν αμφιβόλω κάποια από όσα το κείμενο ισχυρίζεται. Ελπίζω να δημοσιεύσουν κάτι σχετικό, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον. Από άλλες πηγές, βέβαια, έχω ακούσει ορισμένα στοιχεία που δίνουν βάση σε όσα το κείμενο ισχυρίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζω -για μια ακόμα φορά- πως ο πολιτισμός φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζονται οι λιγότερο ισχυροί κάτοικοι αυτού του έρημου του πλανήτη. Έχουμε, λοιπόν, πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Το κείμενο είναι το εξής:

_________________________________________________

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αθρόα μεταφορά αδέσποτων σκύλων, από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 8.000 μέχρι και 150.000 αδέσποτα ζώα ετησίως! Δεν είναι λίγες οι φορές που φιλόζωοι έχουν παρεμποδίσει τη μεταφορά ζώων, αφού έχουν διαπιστώσει ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ –ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ!  Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό υποστηρίζουν πως οι συνθήκες στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι «παραδεισένιες». Θυμίζουμε οτι αναφέρονται σε χώρες που εφαρμόζουν την ευθανασία στα κυνοκομεία τους, χώρες όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα χρησιμοποίησης του κρέατος των σκύλων για γαστριμαργικούς λόγους και έχουν προϊστορία, τόσο στην βαρβαρότητα κατά ζώων, όσο και στην χρησιμοποίησή τους σαν πειραματόζωα. Και να υπενθυμίσουμε πως ο ισχυρισμός της αδυναμίας χρησιμοποίησης αδέσποτων για πειραματικούς σκοπούς δεν ευσταθεί, τόσο σύμφωνα με πόρισμα Ελλήνων κτηνιάτρων, όσο και με βάση τη λογική. Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της γονιδιακής καθαρότητας σε περιπτώσεις όπου οι δοκιμές αφορούν το τρίχωμα των ζώων (π.χ. σαμπουάν) ή όταν σπάνε τα κόκαλα των σκύλων σε πειράματα σχετικά με κατάγματα.  Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό αποδεικνύουν το γεγονός της υιοθεσίας τους από οικογένειες παρουσιάζοντας φωτογραφίες σκύλων σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών. Να μας συγχωρέσουν την καχυποψία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. ΚΑΠΟΙΕΣ φωτογραφίες σκύλων ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ πως ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα ζώα που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος, ούτε αποδεικνύουν πως ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ τα ζώα. ΜΟΝΟ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΕΣΤΩ, ΒΑΘΜΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.   

odie.jpg

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: 

-Να φροντίζουν για την απαρέγκλιτη τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με την εξαγωγή ζώων από τη χώρα.

-Να φροντίζουν για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών  επιβίωσης των αδέσποτων στην ίδια τους τη χώρα και να μην εξάγουν τα ζώα, αφήνοντας αμετάβλητες τις συνθήκες επιβίωσής τους στην Ελλάδα. Η εξαγωγή ενός προβλήματος, κάθε άλλο παρά επιλύει το πρόβλημα.

-Να επενδύουν τους οικονομικούς τους πόρους στη δημιουργία συνθηκών περίθαλψης των αδέσποτων και όχι σε αναποτελεσματικές μηνύσεις.  

hungry_cats.jpg

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: 

-Να καλύψει το νομικό κενό του ν. 3170/2003, προβλέποντας και την τιμωρία όσων μεταφέρουν παράνομα αδέσποτα σε χώρες του εξωτερικού.

-Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους του στις εξόδους της χώρας, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη εξαγωγή αδέσποτων ζώων.

-Να βοηθήσει έμπρακτα τους Δήμους στις προσπάθειές τους για περισυλλογή, πιστοποίηση και απελευθέρωση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

_________________

Μπορείτε να πληροφορηθείτε -αλλά και να βοηθήσετε, στηρίζοντας την πολύ αξιόλογη προσπάθεια συμπολιτών μας, να σώσουν όσα αδέσποτα ζώα μπορούν από το δρόμο- εδώ, εδώ και εδώ.

Advertisements