belgian-flag.jpg

115 μέρες ισοδυναμούν με 3 μήνες, 3 εβδομάδες και 3 μέρες. Τόσες συμπληρώθηκαν από την ημέρα των εκλογών στη Σοκολατοχώρα μας και ακόμα Κυβέρνηση δεν έχουμε. Όλο αυτό τον καιρό, ομολογώ πως δεν έχω καταλάβει διαφορά. Η χώρα λειτουργεί -στον αυτόματο μεν, αλλά λειτουργεί. Και κανείς δεν αναφέρεται και δεν σχολιάζει, δεν υπάρχουν 100 εκπομπές και 200 Πρετεντέρηδες να φωνάζουν για την ακυβερνησία και το χάος. Όλα είναι ganz normal που λεν κι οι Γερμανοί.

Επειδή όμως κυκλοφορούν διάφορες φήμες περί διχοτόμησης και διάλυσης του Βασιλείου μας, και όλοι ρωτούν εναγωνίως τι θα γίνει με την πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποπειρώμαι να διατυπώσω την δική μου εντύπωση -η οποία είναι μερική διότι έχω εικόνα κυρίως από το Βρυξελλοχώρι, το οποίο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Η αλήθεια είναι πως Φλαμανδοί και Βαλλόνοι δεν αγαπιούνται και πολύ. Η αλήθεια είναι επίσης πως τους έβαλαν να ασυγκατοικήσουν με το ζόρι και πως κανείς δεν τους ρώτησε αν ήθελαν αυτό το γάμο. Εξαναγκαστικό συνοικεσιο, λοιπόν, το οποίο φυσικά φέρνει πολλή γκρίνια. Μέχρι την δεκαετία του ’60, το οικονομικό ειδικό βάρος της χώρας έπεφτε προς τη Βαλλονία, αφού η οικονομία βασιζόταν στα ορυχεία και την βιομηχανία. Κατόπιν, όταν ορυχεία και βιομηχανία πάπαλα (ή σχεδόν πάπαλα), το ειδικό βάρος μεταφέρθηκε σε δραστηριότητες όπως το εμπόριο, η ναυτιλία και ο τουρισμός -άρα στην Φλάνδρα. Οι Φλαμανδοί λοιπόν, βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν το αίμα τους πίσω και αποφάσισαν πως καθόλου όρεξη δεν έχουν να πληρώνουν αυτοί μεγάλους φόρους, για να συντηρούν τους μπατήρηδες Βαλλόνους -που δεν τους διάλεξαν κιόλας για συγκατοίκους. Η γκρίνια περιορίστηκε κάπως επί Baudouin, ο οποίος κατάφερε να σώσει την χώρα από σχεδόν βέβαιη διάλυση, αλλά μετά το θάνατο του καλού βασιλιά, τα παιδάκια του αποδείχθηκαν κατώτερα του πατρός (ως είθισται) στον θεσμικό τους ρόλο.

Επί του παρόντος, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ. Η γκρίνια υπάρχει, αλλά μετά από τόσα χρόνια γάμο δεν χωρίζεις. Απλώς γκρινιάζεις -αλλά πληρώνεις.

Η απόδειξη είναι οι δεκάδες βέλγικες σημαίες που έχουν κρεμαστεί στα μπαλκόνια του χωριού μας, από εκείνους που υποστηρίζουν την ενότητα. Έταιρο επιχείρημα, κατά την ταπεινή μου άποψη, κατά της πρόβλεψης για διαζύγιο, είναι το γεγονός πως η χώρα είναι πολύ χρεωμένη και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, αν αποφασίσουν να χωρίσουν, δεν θα τα βρουν στα οικονομικά. Είναι πολλά τα λεφτά, ως γνωστόν.

Τέλος, επειδή ακούστηκε πως το περίφημο Vlaams Belang (δλδ τα φασιστάκια) βγήκαν δεύτερο κόμμα στην χώρα (αυτή η εντύπωση κυκλοφορούσε διάχυτη και στην Ελλάδα), ιδού τα αποτελέσματα των εκλογών:

distr-des-sieges.png

Το Vlaams Belang είναι τρίτο στην Φλάνδρα και πέμπτο σε ολόκληρη την χώρα, με ποσοστό 12%. Υψηλό το ποσοστό μεν, αλλά δε νομίζω να μας κυβερνήσουν κιόλας.

Το ποιος θα μας κυβερνήσει τελικά βέβαια, είναι μια καλή ερώτηση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οψόμεθα.

 __________________________________________

Δύο πολύ καλά άρθρα από τον Chumba εδώ και εδώγια να καταλάβετε και πώς λειτουργεί (;), το (ομολογουμένως περίπλοκο) βέλγικο σύστημα.

Advertisements