a spot of botherO Mark Haddon είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος που αγαπάει τα παιδιά. Έχει δημιουργήσει πολλά παιδικά προγράμματα για την βρετανική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχει γράψει πολλά ευφάνταστα παιδικά βιβλία. Το μεγάλο ταλέντο του είναι η εικονογράφηση. Τα σκίτσα και η ζωγραφιές του είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από το πολύ ιδιαίτερο στύλ του, αλλά και πολύ εντυπωσιακά λόγω της αλλόκοτης θεματολογίας και των πανέμορφων ολοζώντανων χρωμάτων. Έχει εικονογραφήσει ο ίδιος τα παιδικά του βιβλία, ενώ παράλληλα γράφει και ποίηση.

Το 2003 έγινε ευρύτατα γνωστός με το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα The curious incident of the dog in the night time (έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία ενός αυτιστικού παιδιού, το οποίο ένα βράδυ βρίσκει τον σκύλο του γείτονά του νεκρό με μια τσουγγράνα καρφωμένη πάνω του, και αποφασίζει να εξιχνιάσει το μυστήριο. Είναι γνωστό πως τα αυτιστικά παιδιά, αν και πολύ δυσπροσάρμοστα στο κοινωνικό περιβάλλον, διαθέτουν απίστευτες διανοητικές ικανότητες και είναι τρομερά εύστροφα, και ο πιτσιρίκος θα καταφέρει να εξιχνιάσει το μυστήριο, παρ’όλες τις αντιξοότητες που θα συναντήσει. Η πλοκή είναι πολύ έξυπνη, και η γραφή του διατρέχεται από ανεξάντλητο -συχνά πολύ πικρό- χιούμορ. Παράλληλα με την ιστορία της εξιχνίασης του μυστηρίου, εξελίσσονται και άλλες ιστορίες συνδεδεμένες έμμεσα ή άμεσα με το παιδί και την οικογένειά του.

Ο Haddon έχει ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Το ύφος του είναι λιτό και συχνά έχει την μορφή απλής παράθεσης γεγονότων και στεγνής περιγραφής τους. Οι προτάσεις συνήθως είναι σύντομες και κοφτές, αλλά το χιούμορ είναι υπόγειο και τόσο καίριο που κερδίσει εύκολα τον αναγνώστη. Το Curious incident μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο για μεγάλους.

a spot of botherΤέσσερα χρόνια μετά, ο Haddon επανέρχεται με ένα δεύτερο μυθιστόρημα, αποκλειστικά για ενήλικες αυτή τη φορά. Το A spot of bother αφηγείται την ιστορία μιας φαινομενικά καθημερινής οικογένειας, τα μέλη της οποίας όμως έχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Ο πατέρας νομίζει πως πεθαίνει από καρκίνο ενώ επί της ουσίας περνά μια τρομακτική κρίση μέσης ηλικίας. Κάποια στιγμή εν μέσω κρίσεων πανικού και κατάθλιψης νομίζει πως εκτός από τον καρκίνο έχει αρχίσει και να τρελαίνεται. Όλα αυτά του συμβαίνουν ενώ η σύζυγός του τον απατά με έναν πρώην συνάδελφό του. Παράλληλα, η κόρη του αποφασίζει να παντρευτεί τον φίλο της επειδή αυτός φέρεται καλά στον -από την προηγούμενη σχέση της- γιο της, χωρίς να ξέρει αν τον αγαπά, και ενώ όλη της οικογένεια είναι αντίθετη με αυτό το γάμο. Την ίδια στιγμή, ο γιος του δεν ξέρει πως να ανακοινώσει στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος -ενώ οι γονείς το γνωρίζουν, αλλά δεν το παραδέχονται.

Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι μόνον το οπισθόφυλλο. Η ιστορία είναι θεότρελη, κωμικοτραγική και απρόβλεπτη και οι σχεδόν 600 σελίδες της διάβαζονται μονορούφι.

Εν κατακλείδι, προτείνω να επισκεφτείτε το εξαιρετικό site του Haddon. Θα πάρετε μόνο μια μικρή γεύση από το πολύπλευρο ταλέντο του -και σίγουρα θα σπεύσετε να αγοράσετε τα βιβλία του.

Πληροφορίες επίσης εδώ.

Advertisements