Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν το «κανονικό» ήταν η ομοφυλοφιλία και το «ανώμαλο» η ετεροφυλοφιλία; Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες; Πώς θα νιώθατε αν θα έπρεπε να κρύβετε την επιθυμία σας για το άλλο φύλο και αν τα straight bars ήταν παράνομα; Μπορείτε να φανταστείτε έναν «Στέλιο» στην θέση της «Στέλλας»-Μελίνας Μερκούρη;

Η ταινία είναι περισινή και πραγματεύεται το θέμα της ομοφυλοφιλίας από την ανάποδη. Το σενάριο είναι εξαιρετικά ευρηματικό, οι διάλογοι επίσης -συνήθως-, αν και η ταινία ουσιαστικά είναι φαρσοκωμωδία. Ενδείκνυται για να περάσεις ένα ευχάριστο κυριακάτικο βράδυ, να ξαλλεγράρεις και να χαζογελάσεις, αλλά δεν είναι και κανένα αριστούργημα.

Παρ’όλ’αυτά ο προβληματισμός είναι ουσιαστικός. Όταν είσαι κατεστημένο και έχεις το πάνω χέρι στην κοινωνία, τότε έχεις και την άνεση να ονομάζεις «ανώμαλο», ό,τι ξεφεύγει από τις δικές σου νόρμες -ακόμα και να το ποινικοποιείς, ή τουλάχιστον να το εξευτελίζεις και να το χλευάζεις. Και ακόμα και αν η κοινωνία ήταν «ανάποδη», σε θέματα οικογένειας, απιστίας, ηθικής και διαφορετικότητας, θα ήταν ακριβώς η ίδια: απύθμενα συντηρητική.

Οι συντελεστές, πάντως, δεν πάνε όσο μακριά θα ήθελα εγώ. Με προβλημάτισε το γεγονός ότι οι straight ερωτικές σκηνές είναι κανονικότατες (όπως συνήθως στις ταινίες δηλαδή), αλλά οι αντίστοιχες gay δεν επεκτείνονται πέραν της τρυφερής αγκαλιάς. Προφανώς το ομοφυλοφιλικό φιλί -για να μην μιλήσουμε για πιο προχωρημένα πράγματα- παραμένει taboo και δεν είναι για να το δείχνουμε ούτε στο σινεμά.

Η ταινία βγάζει γέλιο, ακόμα και όταν γίνεται γκροτέσκα. Η μουσική των CReal είναι πολύ καλή, η σκηνοθεσία έχει όμως μερικά κενά και ακολουθεί τα γνωστά κλισέ. Η επιλογή των ηθοποιών θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη -ειδικά η Σοφία (Κανελλίνα Μενούτη) δεν πείθει καθόλου, ενώ ο Γιάννης (Άνθιμος Ανανιάδης) είναι καλούτσικος, χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό. Πολύ καλοί είναι όμως, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ, εδώ και εδώ.

Δείτε την, χωρίς πολλές προσδοκίες.

ακούμε Επικίνδυνα σε θέλω των CReal από το soundtrack της ταινίας.

Advertisements