Τον Δεκέμβριο του 2006, 169 χώρες είχαν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κυότο, δηλαδή το Πρωτόκολλο που ορίζει ως στόχο να μειωθούν οι εκπομπές επιβλαβών για την ατμόσφαιρα αερίων, και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και άρα για τις κλιματολογικές αλλαγές, που όλοι βλέπουμε και νιώθουμε.

Οι 169 χώρες που έχουν υπογράψει αντιπροσωπεύουν το 61% των εκπομπών. Το Πρωτόκολλο δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία και η Κίνα -δηλαδή αυτές που βρωμίζουν περισσότερο τον πλανήτη. Το Πρωτόκολλο είναι αρκετά υποκριτικό βέβαια, δεδομένου ότι στα παραρτήματά του προβλέπονται μπόλικες εξαιρέσεις και προσαρμογές, ώστε οι οικονομικές συνέπειες να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνες για τις βιομηχανικές χώρες (ΕΕ, Ιαπωνία κ.λπ). Παρ’όλα αυτά είναι μια αρχή. Και οι τέσσερις παραπάνω χώρες αρνούνται ακόμα και σήμερα να συνυπογράψουν, έστω και αυτό το μικρό βηματάκι. (Για την ιστορία, ειδικά οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει και άλλες διεθνείς συνθήκες, όπως εκείνη της Γενεύης που απαγορεύει τα βασανηστήρια σε κρατουμένους και αιχμαλώτους πολέμου, αλλά αυτό είναι άσχετο με το θέμα μας).

Βέβαια, οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι, αν το ενεργειακό πρόβλημα δεν είχε φτάσει στο μη περαιτέρω, και αν δεν έπρεπε πάση θυσία να πάψει η Ευρώπη να εξαρτάται από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, και άρα να βρει άλλους τρόπους (λέγε με φυσικό αέριο κ.λπ.), δεν θα κοπτόταν και τόσο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Διότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα χρησιμεύει πολύ επιτυχημένα ως ένα προπέτασμα καπνού -και ως ένα πολύ πειστικό επιχείρημα για τις μάζες που αναφωνούν «Οι κυβερνήσεις μας επί τέλους μας σκέπτονται!». Άρα οι μάζες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, και άρα υποχρεωνόμαστε λιγότερο στις κακές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέχρις ότου να βρούμε άλλες πηγές (να γίνει ένα θαύμα και να μας λυπηθεί η Ρωσία; Μπα, αυτό είναι επιστημονική φαντασία! αλλά, ας γλείφουμε και τη Νορβηγία εν τω μεταξύ που έχει πετρέλαιο). Λένε δηλαδή, οι κακές γλώσσες πως αν τα κοιτάσματα πετρελαίου που εμείς ελέγχουμε, μας αρκούσαν, ούτε που θα μας καιγόταν καρφάκι αν η χρήση πετρελαίου προκαλεί επειδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αλλά αυτά τα λένε οι κακές γλώσσες, που είναι και προκατειλημμένες και βέβαια δεν τις ακούμε.

Ακούμε τις καλές γλώσσες που λένε πως η κ. Μέρκελ πολύ στεναχωρήθηκε που ο κ. Μπους δεν την ακούει και δεν βάζει τη τζίφρα του στο Κυότο. Και πως ο κ. Τόνυ θα κάνει ότι μπορεί να πείσει τον πεισματάρη Πλανητάρχη να μην είναι τόσο φειδωλός στις υπογραφές του και τόσο αόριστος στις υποσχέσεις του.

Και αναρωτιώμαι, προσωπικώς, τι σκατά συμβολισμός είναι αυτός; Τo G8 άνοιξε τις εργασίες του σε ένα χωριό δίπλα στο Rostock της Γερμανίας (με τους ηγέτες καλά κρυμμένους μέσα σε υπερηχητικά ελικόπτερα που πετούσαν incognito, ενώ από κάτω τα σκυλιά της Μέρκελ κατάβρεχαν τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση και χημικά), ανήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τόσος σαρκασμός!

Αλλά, βέβαια, το μόνο πράσινο που ξέρουν, είναι το πράσινο του δολλαρίου….

 Από τη μια, λοιπόν, οι πλούσιοι….

G8: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Συμμετέχουν ορισμένοι από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη και γι’ αυτό η σύνοδος των 8 μπορεί να αποφασίζει σχεδόν για ό,τι επιθυμεί: πόλεμο ή ειρήνη, αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας ή μείωσή της, νέα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί επίσης να αποφασίσει εάν ή όχι θα κρατήσει τις υποσχέσεις της.

Οπως όμως υποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες των Πανεπιστημίων του Τορόντο και της Μόσχας, από το 1996 μέχρι και σήμερα μόνο το 48% των υποσχέσεων που έχουν δοθεί στη διάρκεια των συνόδων κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) και στη συνέχεια της Ομάδας των Οκτώ (G8) έχουν τηρηθεί. Ειδικά για τα θέματα του φαινομένου του θερμοκηπίου και την αρωγή προς την Αφρική, προτεραιότητες και της φετινής συνόδου στο Χάιλιγκενταμ, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι υποσχέσεις των 8 που δόθηκαν στην προηγούμενη σύνοδο στην Πετρούπολη «είχαν μικτή τύχη».

Περισσότερες από τις μισές ανακοινώσεις του 2006 για τα καθαρά μαζικά μέσα μεταφοράς και την ενεργειακή αποδοτικότητα δεν υλοποιήθηκαν. Αντίθετα, οι υποσχέσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το χρέος των αφρικανικών χωρών τηρήθηκαν «κατά 89%».

Επίσης με βάση μόνο τις περσινές δεσμεύσεις του G8, οι ερευνητές τονίζουν πως, μολονότι η υπόσχεση να βοηθηθεί ο λιβανικός λαός τηρήθηκε, αντίθετα η υπόσχεση να προωθηθεί μεταρρύθμιση των επεμβάσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης έχει παραμείνει «νεκρό γράμμα».

«Το G8 είναι πολύ καλό στη διατύπωση υποσχέσεων», λέει ο Μαξ Λόσον, εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης αρωγής Oxfam, «δυστυχώς όμως είναι πολύ κακό στην εφαρμογή τους».

Πηγή Ε.

(Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι το βασικό θέμα στο Ρόστοκ ήταν τα αντιπυραυλικά που θέλουν να βάλουν οι Αμερικάνοι στην Ευρώπη, τσαντίζοντας τον Βλαντιμίρ. Και θεώρουσα πως το μόνο κέρδος που απολαμβάνει η γενιά μου, είναι πως δεν έζησε τον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά μάλλον θα τον ζήσει και αυτόν οσονούπω.)

 

…Και από την άλλη οι φτωχοί.

Αντι-σύνοδος των φτωχών

 

ΣΙΚΑΣΟ (ΜΑΛΙ)

Η οικονομία, η μετανάστευση και τα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών ήταν χθες τα βασικά θέματα στην ατζέντα της «συνόδου των φτωχών» που διεξάγεται παράλληλα με αυτή του «G8», όχι στη Γερμανία αλλά στο Μάλι της Αφρικής.

Αποκαλώντας τη χθεσινή μέρα «ημέρα της αλήθειας» οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης έδωσαν έμφαση σε ακόμη ένα θέμα: τις υποσχέσεις της «G8» που δεν τηρήθηκαν. «Σήμερα αρχίζει η σύνοδος στη Γερμανία. Εδώ στο Σικάσο θέλουμε να δείξουμε ότι δεν σεβάστηκαν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τα χρέη και τη βοήθεια στις οικονομίες του νότου», δήλωσε ο διευθυντής της Αφρικανικής Συμμαχίας για τη Διαγραφή του Χρέους και την Ανάπτυξη, Ντουάντι Ντάο. Επικαλούμενος στοιχεία διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, επισήμανε, για παράδειγμα, ότι η οικονομική ενίσχυση που έφτασε το 2006 στην Αφρική ήταν κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια μικρότερη από την προβλεπόμενη, ενώ μόλις τον περασμένο χρόνο το «G8» είχε δεσμευθεί να αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια.

Πηγή Ε

ακούμε Every time I try, από τους Spain (το έκλεψα χτες από την RaZzMaTaZz)

Advertisements