Προειδοποιώ εξαρχής πως αυτό είναι ένα Brussels orientated post, διότι βαρέθηκα να μας πρήζετε εσείς του κράτους των Αθηνών με τα πολιτιστικά σας δρώμενα που εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε (ακούς εσύ?), θα σας πρήξουμε κι εμείς οι ομογενείς λιγάκι!

Οι Βρυξέλλες το καλοκαίρι είναι πολύ όμορφες, ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός (όπως τώρα, για παράδειγμα που στην Αθήνα βρέχει, κι εδώ έχουμε ήλιο!). Επίσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οργανώνονται πολλά πολιτιστικά γεγονότα! Όλο το χρόνο συμβαίνουν πολλά, αλλά αυτούς τους δύο μήνες ακόμα περισσότερο, καθώς οι μέρες είναι μεγάλες και ο καιρός επιτρέπει την διοργάνωση open air events, με μικρότερο ρίσκο.

  • Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, είχαμε το Jazz marathon (και εδώ). Δεν ξέρω από πότε διοργανώνεται, πάντως τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια αποτελεί θεσμό και το περιμένουν όλοι -για την ακρίβεια πολύς κόσμος από άλλες πόλεις έρχεται για να το παρακολουθήσει. Επί τρεις ημέρες (παρασκευή – σάββατο – κυριακή) ολόκληρη η πόλη είναι μια jazz σκηνή. Υπάρχουν δύο ειδών events. Αυτά που διοργανώνονται σε ανοιχτό χώρο (πάρκα, πλατείες κ.λπ.) και εκείνα που οργανώνονται σε μπαρ και καφέ. Το ρεπερτόριο δεν περιορίζεται στην αυστηρά καθαρή jazz, αλλά περιλαμβάνει και blues, funk, rock, afro-jazz και latin και φέτος φιλοξένησε 400 διαφορετικούς καλλιτέχνες από διάφορα σημεία του πλανήτη. Εμείς παρακολουθήσαμε δύο events, ένα συγκροτηματάκι που έπαιζε funk στο αγαπημένο μου zebra café, στην pl. St-Géry, και ένα latin σχήμα στην pl. Fernand Cocq. Ειδικά στο πρώτο είχε πολύ κέφι και απίστευτα πολύ κόσμο (είναι και μια τρύπα το zebra!) -ενώ η αναμενόμενη βροχή δεν πτόησε κανένα, ούτε στα open air events.
  • atomium-2.jpgTo Σαββατοκύριακο που έρχεται (8-10 Ιουνίου), η παραδοσιακή Euroferia Andaluza διοργανώνεται στο Atomium. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ νοτιο-ισπανικού φολκλόρ που οργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος από το Ίδρυμα Ανδαλουσιανού Πολιτισμού (η ισπανόφωνη κοινότητα είναι αρκετά μεγάλη και δραστήρια στο Βέλγιο), την ίδια εποχή και φιλοξενεί χορό, μουσική, φαγητό, κρασιά και θεάματα. Φέτος προβλέπεται και… παρέλαση ιππέων από την Grand’Place μέχρι το Atomium! Αλλά φυσικά, θα απολαύσουμε και μπόλικο flamengo, τρώγοντας empanadas και πίνοντας sangria!

  • 07_aff_bruxelles.jpgΣτις 21 Ιουνίου, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η παγκόσμια ημέρα μουσικής (θα είναι και στην Αθήνα). Τον θεσμό αυτόν τον πρωτογνώρισα στην Γαλλία, όπου ολόκληρη η χώρα μεταμορφώνεται σε μια τεράστια συναυλία για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο και βρίσκεις πραγματικά κάθε είδος μουσικής και μπάντας, σε κάθε γωνιά κάθε πόλης! Φέτος, στις Βρυξέλλες, επειδή 21 πέφτει Πέμπτη, οι εορτασμοί δεν θα περιοριστούν σε αυτήν την ημερομηνία, αλλά θα αρχίσουν στις 21 και θα ολοκληρωθούν στις 24 (δείτε και εδώ). Αναμένουμε λοιπόν, μπόλικα συγκροτήματα και μουσικούς από πολλά σημεία του πλανήτη, υπαίθρια stands και συναυλίες σε μπαρ και ειδικές αίθουσες. Από όσο διαβάζω, και στην γειτονική μας Γαλλία θα είναι πανηγυρικοί οι εορτασμοί και σκέφτομαι μήπως πάμε προς τα εκεί για καμιά μονοήμερη εκδρομούλα… μετά μουσικής! Δείτε και τις πανέμορφες αφίσες διαφόρων πόλεων για την γιορτή της μουσικής, εδώ.
  • index_r1_c1.jpgΤελευταίο αναφέρω έναν επίσης σημαντικό καλοκαιρινό θεσμό, το Couleur Café. Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ έθνικ και εναλλακτικής κυρίως μουσικής, που διοργανώνεται κάθε χρόνο κατά το τέλος Ιουνίου (φέτος 19 Ιουνίου με 1η Ιουλίου). Το φεστιβάλ συνήθως περιλαμβάνει διάφορα events, εκτός από τις συναυλίες, όπως εκθέσης τέχνης, happenings και stands. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσει κανείς χώρες μακρινές, που φαντάζουν και εξωτικές, την μουσική και την παράδοσή τους. Φέτος, το περιμένουμε με ακόμα περισσότερη αγωνία, καθώς θα φιλοξενηθούν και οι Gotan project, με τους οποίους έχει την ψυχωσούλα του ο καλός μου. Εδώ μπορείτε να δείτε εικόνες από παλαιότερα Couler Café, για να πάρετε μια ιδέα.

Το καλοκαίρι είναι, όπως πάντα πολλά υποσχόμενο. Και λέω να περάσω πολύ καλά -και φέτος!

Advertisements