Για την KVούλα.

αι μικρές -και άχαρες – ολλανδέζες. Τα τελευταία χρόνια, λόγω γειτνίασης, είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω αρκετά καλά.
Η χώρα αυτή τσίγκλισε το ενδιαφέρον μου και έτσι, άδραξα όσες ευκαιρίες παρουσιάστηκαν, για να μάθω περισσότερα γι’αυτήν.
Πήρα, όμως και
ένα μάθημα. Να μην βγάζω κανένα συμπέρασμα και να αφήνω την σκέψη μου ανεπηρρέαστη, σε σχέση με κάθε πράγμα,πρόσωπο, χώρα ή κατάσταση, που δεν έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι. Να μην πιστεύω, για παράδειγμα, πως μια χώρα διατηρεί εργοστάσια παραγωγής πυρηνικών όπλων, μόνο και μόνο επειδή το λένε οι ειδήσεις και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πως κάπου στον πλανήτη οι άνθρωποι δυστυχούν ή ευτυχούν, επειδή έτσι διατείνονται οι αστικοί μύθοι. Μπορεί οι αστικοί μύθοι να ισχύουν. Μπορεί και όχι. Όσο περνάει από το χέρι μου, προσπαθώ να ελέγχω τις πληροφορίες και, ει δυνατόν, να τις παίρνω από πρώτο χέρι.

Όλη αυτή η εισαγωγή είναι άχρηστη, γιατί εδώ έχουμε ένα ακόμα ταξειδιωτικό ποστ. Ήθελα όμως, να το αναφέρω αυτό το μάθημα που πήρα. Και ακόμη, να πω ότι την Ολλανδία την συμπάθησα πολύ και την βρίσκω πολύ όμορφη, αφού την γνώρισα ιδίοις όμμασι.

ι για σύμμαχο της τον άνθρωπο και γι’αυτό έχει πετύχει μερικές δευτερεύουσες και περιστασιακές νίκες. Αν κοιτάξετε το χάρτη, θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε πως όλα τα δυτικά παράλια της Ολλανδίας μοιάζουν με φιορδ. Η θάλασσα έχει μπει τόσο πολύ μέσα στο σώμα της ξηράς που σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείς να καταλάβεις πού τελειώνουν οι εκβολές ενός ποταμού και πού αρχίζει ο κόλπος. Όλοι οι κόλποι είναι επιμήκεις και στενοί, σαν κανάλια. (Για όσους έχουν διατρέξει τα ανατολικά παράλια της Πελοποννήσου, πλησίον της Μονεμβασιάς και του Μυστρά, το θέαμα είναι γνώριμο σε μικρογραφία).
Η θάλασσα επί αιώνες τώρα σιγοτρώει την ξηρά. Και επίσης, βρίσκεται πιο ψηλά από την ξηρά. Γι’αυτό ο άνθρωπος σμίλεψε τη φύση με όσα μέσα διέθετε και επιστράτευσε όλη του την ευρηματικότητα, προκειμένου να περισώσει τα δημιουργήματά του και τις πηγές της επιβίωσής του (τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες). Κατασκεύασε polders, δλδ αναχώματα, για να ανακόψει την πορεία της θάλασσας. Κατασκεύασε άπειρα γεφύρια, για να ενώσει νησιά με την ηπειρωτική χ
ώρα και χερσονήσους μεταξύ τους. Κατασκεύσασε φράγματα, με τα οποία ελέγχει την στάθμη της θάλασσας, και την αυξομειώνει, όπως τον εξυπηρετεί.

 

 

 

στο γάμο του τοπικού πρίγκηπα με την κόρη του Σκοτσέζου Βασιλιά.

ούνται μαθαίνουν να παλεύουν με τη θάλασσα και καταφέρνουν ενίοτε να την νικούν, έστω και προσωρινά. Σιγά μην ωρροδούσαν μπροστά σε μερικές γενοκτονίες και παρεμφερή φρικώδη εγκλήματα.

Advertisements